399 találat a(z) adószámos magánszemély cimkére

Őstermelőnek teljesített kifizetés 08-as bevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizetőként befogadtunk egy számlát, melyet egy adószámos magánszemély (őstermelő) állított ki. Érvényes, hitelesített értékesítési betétlapját bemutatta. Így adóelőleget nem kell levonni kifizetőként (szja-törvény 46. § (4) bekezdés). A 1908M – 07. lap 399. és 400. sorait ki kell tölteni? Köszönöm válaszát!

Rokkantsági ellátás kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátásban részesülő magánszemély rendelkezik munkaviszonnyal, illetve adószámos magánszemélyként az általa készített népi hímzésű kézműves termékeket eladja. Kérdésem, hogy az adószámos tevékenységből származó jövedelmét bele kell-e számítani a rokkantsági ellátás jövedelem kereseti korlátba? Köszönettel!

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy adószámos magánszemély a kifizetőjétől azt az információt kapta, hogy ők nem vonnak semmit a részére kifizetett összegből, mert a magánszemély kötelezettsége az adófizetés, akkor mit tehet a magánszemély? Az szja-n felül esetleg a le nem vont egyéb járulékokat is neki kellene rendezni? A szochoteher átszállhat rá ebben az esetben? (A megbízási díj meghaladja a minimálbér 30%-át.) Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozók, őstermelők, adószámos magánszemélyek! Kétszázezer bevallást vár még a NAV Cikk

Az egyéni vállalkozóknak, az őstermelőknek és az áfás magánszemélynek május 20-áig ki kell egészíteniük a NAV által elkészített bevallási tervezetet, vagy önállóan be kell nyújtaniuk az szja-bevallásukat – figyelmeztet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Adószámos magánszemély Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kifizetőként adószámos magánszemélytől általa készített képet vásároltunk. A kiállított számla alapján kifizetett díjazás önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül? Az szja mellett járulékfizetés is terheli a kifizetést, amennyiben a minimálbér 30%-át eléri? Köszönöm: Anikó

Airbnb – számlázás Kérdés

Adószámos magánszemély adómentesen kereskedelmi szálláshely-szolgáltatást végez online foglalási renszeren (airbnb) keresztül. A vendég az airbnb felé fizeti a szállásdíjat, majd az airbnb – a saját szolgáltatási díjának levonása után – továbbutalja az összeget a szálláshely-szolgáltatónak. A szálláshely-szolgáltatónak kinek a részére kell a számlát kiállítani? Az airbnb-nek (mivel már állított ki számlát a vendégnek a foglalási díjról), vagy a vendég részére? A számlakiállítás mely időponthoz kapcsolódik: a foglalás (pénzmozgás) időpontjához vagy a vendég ott-tartózkodásának időpontjához? Ha az airbnb felé kell számlázni, lehet-e havonta egy számlát kiállítani? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Adószámos magánszemély – ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámmal rendelkező magánszemély szálláshelyszolgáltatást végez. Viszont 2019-ben egy építési telket kíván értékesíteni. Ezen értékesítés független a szálláshelyszolgáltatástól. Jól értem, hogy az Áfa tv. 2. § a) pontja miatt ezen értékesítés nem tekinthető az Áfa tv. hatálya alá tartozó ügyletnek, mert ezen esetben a magánszemély nem adóalanyként jár el? Így az alanyi mentesség vonatkozásában ezen ügylet teljes mértékben figyelmen kívül hagyható. Köszönettel: Nagy Ervin

Vállalkozás és adószámos magánszemély egyszerre Kérdés

Egy magánszemély adószámos magánszemélyként – 552006. Üdülés, egyéb átmeneti szálláshely-szolgáltatás m.n.s címen – bérbe adja az ingatlanát. Ebben a tevékenységben alanyi mentességet választ. Év közben vállalkozást indít falatozó, hidegkonyhás büfészolgáltatás címen, teljesen más telephelyen. Vállalkozásában év közben átlépi az alanyi mentes határt, ezért az áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg. Kérdésem: mi a teendő ilyenkor? A magánszemélyként végzett tevékenységét továbbra is áfamentesen végezheti, vagy itt is áfafizetési kötelezettsége lesz?

Kata és ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy adószámos magánszemély mint magánszemély ad bérbe saját tulajdonú ingatlant. Emellett ő katás alanyi adómentes egyéni vállalkozó is más tevékenységre vonatkozóan. Kérdésem az, hogy a 8 millió forint alanyi adómentességi határ számításakor számít-e, hogy van ingatlanbérbeadásból származó jövedelme is az adózónak? Összeadódik-e a kettő vagy független egymástól? Ha van bérbeadásból 2 millió jövedelme és 7 millió a katás egyéni vállalkozásból, akkor ez érinti-e az alanyi adómentes státuszát? Köszönöm!

Adószámos magánszemély Kérdés

Nappali tagozatos egyetemista festményeit, rajzait felhasználja telefontartót készítő cég, amelyért fizet a megrendelő a forgalmazott azon mobiltelefonos tokok és kiegészítők értékesítése után, melyen az általa elkészített grafikák, ábrák, rajzok találhatóak, így az egyetemista jogosult vállalkozási díjra, melynek mértéke az ilyen mobiltelefonos tokok értékesítés során befolyt nettó eladási ár 10 százaléka. Ez előfordulhat, hogy havonta rendszeres bevételt hoz, de előfordulhat, hogy nem lesz bevétele. Végezheti e tevékenységét adószámos magánszemélyként?

Adószámos magánszemély: bérelt lakás bérbeadása Cikk

Bérbe adhatja-e egy adószámos magánszemély az általa ingyenesen bérelt lakást, ha igen, milyen bejelentési, illetve közteherfizetési kötelezettség mellett? – kérdezte az Adózóna olvasója. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Adószámos magánszemély: bérelt lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e arra lehetőség arra, hogy egy adószámos magánszemély egy haszonkölcsönbe vett//ingyenesen bérelt lakást tovább bérbeadjon és erről a saját nevében mint adószámos magánszemély (alanyi adómentes) számlázzon? Milyen megállapodás szükséges ehhez a lakástulajdonos és a köztes fél között? Illetve az adószámos magánszemélyt milyen bejelentési kötelezettségek terhelik a bérbeadás, illetve milyen közterhek terhelik a bérleti díj vonatkozásában, amit a 3. fél felé számláz? Köszönettel.

Adószámos magánszemély Kérdés

Vállalkozásunk adószámos magánszeméllyel kötött szerződést előadói tevékenység ellátására. Kötelező a számla kiállítása a teljesítéskor vagy elég a szerződés? A díjat számfejtjük és utaljuk.

Adószámos magánszemély járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: ügyfelem saját készítésű ékszereket szeretne árulni alkalomszerűen, vásárokon és rendezvényeken magánszemélyek részére. Abban az esetben, ha egy adott hónapban az így megszerzett jövedelme eléri a minimálbér 30%-át, keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége? Vagy csak szja-t és eho-t kell fizetnie? Válaszát előre is köszönöm.

Adószámos magánszemély ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adószámos magánszemély az ingatlanbérbeadást adókötelessé tette. Kifizetőnek nyújt áfás számlát a bérleti díjról. Ilyen esetben a bérleti díj nettó összegéből köteles a bérlő személyi jövedelemadót vonni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Jutalék, bónusz adózása 2022-ben

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

SZÉP-kártya-juttatás ügyvezetőnek

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Tartós bérlet elszámolása

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs