23 találat a(z) adóraktár cimkére

Adóraktár Kérdés

Adóraktári értékesítés Kérdés

Elveszített adóraktári engedély – jogvita a Kúrián Cikk

Az adóraktári engedély tulajdonosa azért perelt, mert álláspontja szerint szerződő partnere számlatartozása miatt veszítette el az engedélyt. A Kúria döntött az ügyben.

Adóraktári kitárolás "egysége" Kérdés

Normál (nem jövedéki) adóraktári kitároláskor egy megrendelésszám alatt 80 tonna áru menne ki belföldi értékesítésként. Ehhez a mennyiséghez 4 kamion kell. Benyújtható-e a NAV felé egy kitárolásként vagy autónként kell kitárolni? Köszönettel Zsebeházi Edit

Németországi áfaregisztráció Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőkben szeretnénk a segítségét kérni. Adott egy magyar kft., amely Törökországból, illetve európai uniós országokból szeretne importálni Németországba árut. Az áru Németországba érkezne be, itt kerülne sor a vámolásra, egy német cég tulajdonában lévő raktárban tárolnák, majd német magánszemélyek felé értékesítik. Jól gondoljuk-e, hogy a magyar kft.-nek ebben az esetben Németországban adószámot kell kérnie, a számláit a német szabályok szerint 19 százalékos áfával kell kiállítania, így áfafizetési kötelezettsége is Németországban keletkezik? Segítségét és válaszát előre is köszönöm!

Jövedéki adó főkönyvi elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk jövedékiadó-köteles, alkohol termékekkel kereskedik, melyeket az Európai Unióból szerez be. A készletről év közben csak mennyiségi nyilvántartást vezet, ezért az árubeszerzések elszámolására a 814-es főkönyvi számot használja. 1. kérdés: az EU-ból vásárolt áru nem a saját adóraktárunkba kerül, hanem egy másik társaság adóraktárába. A kitároláskor ők fizetik meg a NAV felé a jövedéki adót, majd kiszámlázzák részünkre. Adó folyószámlánkon így ez nem jelenik meg. Kérdésem, hogy az így részünkre átszámlázott jövedéki adót, milyen főkönyvi számon kell szerepeltetnem. A 814-es eladott áruk beszerzési értékén szerepeltetem év közben, és év végén a készletértékem részét fogja képezni, 2. kérdés: Az EU-ból beszerzett áru a saját adóraktárunkba kerül, onnan pedig vagy a vevőhöz, vagy saját raktárunkba amely nem minősül adóraktárnak. A jövedéki adót mi fizetjük meg a NAV felé, adófolyószámlánkon szerepel. A jövedéki adót a 867-es főkönyvi számon kell elszámolni? Hogyan kell könyvelni a jövedéki adót abban az esetben, ha kitárolás után az árut saját nagykereskedelmi raktárunkba készletre vesszük és hogyan, ha közvetlenül értékesítésre kerül. Válaszát előre is köszönöm!

Jövedéki szabály változására figyelmeztet a NAV Cikk

Idén már nem a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) kell benyújtani a boros elszámolást az egyszerűsítettadóraktár-engedélyeseknek és a kisüzemi bortermelőknek. Legközelebb 2018. augusztus 15-éig kell a hegybíró felé eleget tenni ennek az elszámolási kötelezettségnek – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Új szabályok a jövedéki adózásban júliustól Cikk

Számos változást hoz a jövedéki szabályozásban az új jövedéki törvény, amely július 1-jén lép hatályba – hívja fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Többletmunkát és -költséget hozhat ez az adótörvény Cikk

A jövedéki adót szabályozó törvény január elsejei változásával átalakul többek között adóraktári és a biztosíték rendszer, az energiaadó beolvad a jövedéki adóba, a cash & carry típusú nagykereskedelmi üzleteknek pedig teljes mértékben át kell állniuk a bankkártyás vagy átutalásos fizetésre – hívja fel rá a figyelmet az EY Magyarország.

Bor, dohány, adóraktár a jövedéki adóról szóló új törvényben Cikk

2017. január 1-jétől új jövedéki törvény lép életbe. Cikkünk a hatályos jogszabályhoz képest megvalósuló legfontosabb változásokat mutatja be.

Számlázás Kérdés

Adóraktár bérpalackozást vállal. A palackozandó terméket a megbízó saját nevében közösségen belül beszerzi és a megbízó adóraktárába tárolja be. A lepalackozott terméket a megbízott adóraktárából szabadforgalomba helyezi a megbízó részére. A megbízott helyesen jár-e el, ha a palackozott terméket a szolgáltatási díjon kiszámlázza és a jövedéki adót, valamint a netát pedig pénzügyi bekérővel rendezi a megbízóval?

Nemcsak üst, de még ezek is kellenek pálinkafőzéshez Cikk

Egy kft. a pálinkafőzést szeretné fő tevékenységi körébe felvenni. A kft. most alakulna. Milyen speciális szabályok (bejelentési kötelezettségek) vonatkoznak a pálinkafőzésre, ha valaki üzletszerűen szeretne ezzel foglalkozni? A kérdésre dr. Verbai Tamás jogász válaszol.

Számlázás Kérdés

Normál eljárású adóraktári engedéllyel rendelkező, magyar adószámú vállalkozás részére élelmiszert gyártunk. Az áru rendeltetési helye és a vevő magyar. Helyesen járunk-e el, ha a vevő kérésére áfamentesen számlázzuk ki a gyártott terméket, ami népegészségügyi termékadóval is terhelt?

Adóraktárba betárolás, ott értékesítés, majd kitárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő témában szeretném kérni a segítségét. Felvázolom: 1. Egy magyar cég beraktározza a terméket az adóraktárba, ott értékesíti egy német cégnek, amelynek nincs magyar adószáma. A német cég egy magyar cégnek értékesíti a terméket az adóraktáron belül, amely kitárolja a terméket, és egy harmadik országbeli adóalanynak értékesíti. Kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben a német cégnek kell-e magyar adószámot kérnie? Kinek, hogyan kell a számlát kiállítania, és hogy vallja be az áfabevallásban? 2. A második változatban a német cég raktározza be a terméket az adóraktárba, amit magyar cégtől vásárolt. Az adóraktáron belül magyar cégnek értékesíti, amely harmadik országba adja el a terméket. Ebben az esetben a német cégnek kellene, hogy legyen magyar adószáma? Az áfabevallásban hogyan vallom be? Előre is köszönöm válaszát.

Adóraktár Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk adóraktárban belföldi szállítótól vesz árut, majd az adóraktárban eladja 3. országba. A számlák mindkét esetben áfamentesek. A kérdésem, hogy az áfabevallás hányadik sorában vallom be a beszerzést és az értékesítést, egyáltalán be kell-e vallanom? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Gyed

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Munkavállaló jogellenes felmondása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close