348 találat a(z) adómentes juttatás cimkére

Telefonkészülék vételárának megtérítése Kérdés

Egy cég munkavállalói egy részének cégtelefont vásárolna 120 ezer forint értékben. Ha a munkavállaló a cég által felajánlott készüléket nem szeretné, abban az esetben lehetősége van arra, hogy egy általa választott készüléket megvásároljon, és a cég 120 ezer forint összegű költségtérítést utaljon át neki a telefon vételárába. Adható-e ez a költségtérítés adómentesen, ha a munkavállaló igazolja, hogy az általa vásárolt telefon drágább, mint a megtérített összeg? A költségtérítés feltétele, hogy a munkavállalónak vissza kell fizetnie az időarányos összeget, amennyiben a céget két éven belül elhagyja. A telefonköltség térítését havi 10 ezer forintban állapítja meg a cég, szükséges-e a költségtérítés 20%-a után az szja-t és a szociális hozzájárulási adót megfizetni? Válaszát előre is köszönöm!

Telefonkészülék juttatásának elszámolása Cikk

A cafeteria adózásának idén bekövetkezett jelentős változása még jobban ráirányította a figyelmet azokra a juttatásokra, melyek továbbra is adómentesen adhatóak.

Terembérlet sportolási célra. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szabadidős sportolási célra dolgozók részére vállalatunk folyamatosan bérel iskolai tornatermeket. Érdeklődöm, hogy az erre kifizetett bérleti díjra értelmezhető-e az szja-törvény 1. számú mellékletének 8.7. pontja, mely szerint "... továbbá az a sportszolgáltatás, amelyet a kifizető az általa fenntartott sportlétesítmény használata útján juttat..."? Értelmezhető-e ez adómentes nem pénzben kapott juttatásként? Üdvözlettel.

Munkaruha, védőruha, ruházati költségtérítés: mikor adómentes? Cikk

A munka törvénykönyve a munkavégzés során felmerülő költségek megtérítését kötelezően írja elő a munkavállalók számára, továbbá a munkavédelemről szóló törvény szerint a munkáltató köteles biztosítani minden olyan ruházatot, amelyet a munkavállaló azért visel, hogy az egészséget nem veszélyeztető mértékűre csökkentse a munkavégzésből, a munkafolyamatból, illetve a technológiából eredő kockázatokat.

Így térítheti meg a munkáltató az utazási bérlet árát 2019-ben Cikk

A munkába járáshoz BKK- és Volán-bérletet vásárol a budapesti munkavállaló vidéki munkahelyére utazáshoz. Megtérítheti a munkáltató mindkét bérletet 100 százalékban? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Munkáltatói lakáscélú támogatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Válaszadó! A munkáltató lakásvásárlásra adott támogatást munkavállalójának, amit 2018-ban a munkavállaló által megadott számlaszámra utalt. Ez azonban egy ügyvédi letéti számla volt. Amikor a munkáltató igazolást kért a banktól, a bank azt nem adta ki, arra hivatkozva, hogy csak olyan esetben állíthat ki igazolást, ha a támogatás a bank által a munkavállalójának nyújtott kölcsön jelzáloggal biztosított összegének törlesztése céljából történt. Ilyen esetben milyen jogszabályi rendelkezés alkalmazandó? Milyen igazolást és hogyan kell beszerezni ahhoz, hogy a támogatás adómentesnek minősüljön? A bank helyesen tagadta-e meg az igazolás kiadását? Köszönöm válaszát.

Helyi bérlet juttatás Kérdés

Tisztelt szakértő! A cégünk 2019-ben is szeretné a helyi bérletet megtéríteni a dolgozónak. Mindenképp szeretnénk, ha a dolgozó számlájára kerülne a 10500 forint, tehát átvállalnánk a bérletjuttatás közterheit a dolgozótól. Jól gondoljuk, hogy az szja-törvény 5. §-a alapján felbruttósítva nem lehet helyi bérlet jogcímre számfejteni, hisz a bérlet értéke 10 500 forint, így nem számfejthetek helyi bérlet jogcímre 15 789 forintot? Véleményem szerint a köztes összeg esetleg "munkáltató által átvállalt közteher" jogcímen futhatna, de nem akarjuk ennyire szerteágazóvá tenni a juttatást. Így arra gondoltunk, hogy megteheti-e azt a munkáltató, hogy egy szabályzatba lefekteti, hogy aki helyi bérletet ad le, az bruttó 16 000 forintot kap "környezetvédelmi pótlék" juttatás néven. Tehát nem bérlet jogcímre számfejtjük, hanem azt mondjuk, hogy aki bérletet ad le, annak a cég fizet azért díjat, mert mondjuk nem saját autóval jár be és nem szennyezi annyira a környezetet. És akkor ilyen esetben én mint munkáltató nem kérek számlát sem, csak egy leadott bérletszelvényt, így elég a 9500 forintos bérletet megvennie. Megoldás lehet ez így? Köszönöm válaszát.

Duális diák étkezési támogatása Kérdés

Cégünk a hallgatói munkaszerződéssel foglalkoztatott duális diákoknak utal havonta 8000 forintot étkezési támogatás jogcímen. Adható ez a juttatás adómentesen a minimálbér összegéig? Ha nem, milyen adó- és járulékfizetés terhe mellett adható?

Kulturális szolgáltatással kapcsolatos juttatás adómentessége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkáltató (cég) cafeteria keretében kulturális szolgáltatás igénybevételére szóló belépőjegyet/bérletet szeretne adni a munkavállalóinak, adómentesen. A munkáltató előírja, hogy a munkavállaló köteles a munkáltató nevére kiállított számlát hozni az adott belépőjegyről/bérletről. Az adott belépőjegyről/bérletről szóló számla csak 1 főre (például egy adott időpontban lévő koncertre 1 darab belépőjegy) szólhat? Vagy van arra lehetőség, hogy a munkavállaló több főre vásároljon adómentesen belépőjegyet/bérletet (például egy adott időpontban lévő koncertre 2 darabot)? Tisztelettel.

Alapítvány – rendezvény keretében nyújtott étkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú alapítvány konkrét oktatási intézmény támogatására létesült. Az iskola tanárai részére átalánydíjas korlátlan fogyasztást nyújtó szolgáltatást biztosított az alapítvány. A szolgáltatást célzottan az iskola tanárai vehették igénybe, a számlát egy összegben állították ki éttermi fogyasztásról. Minek minősíthető a személyi juttatás reprezentációs költség, üzleti ajándék-e, illetve adózási szempontból minek számít? A rendezvényen a tanárok kicserélhették tapasztalataikat, illetve javaslatot tehettek a közhasznú tevékenység támogatását megvalósító jövőbeni feladatokra vonatkozóan. Ebben az esetben megfelel-e a szervezet az adómentesség feltételeinek, vagy reprezentációnak minősül a juttatás, és az összes ráfordítás (amely nem haladja meg az összes bevételt) 10%-a mentesül az adófizetési kötelezettség alól. Válaszát előre is köszönöm: Moleszka

Munkásszállás a munkáltató saját ingatlanában Cikk

Kft. 2019-ben több száz kilométerre, esetleg uniós országban (például Szlovákia) lakó munkavállalókat foglalkoztatna. Az elszállásolást saját ingatlanában oldaná meg. Milyen adóvonzata van ezen juttatásnak? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Mobilitási célú lakhatási támogatás 2019 Kérdés

A munkáltató által nyújtott mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességével kapcsolatban szeretnék kérdezni. Azt tudom, hogy ez az adómentesség 2019. január 1-jével megszűnik, de voltam egy előadáson, ahol említettek olyat, hogy aki 2019.01.01-e előtt is kapta ezt a támogatást, annak továbbra is adómentes marad. Azt szeretném megtudni, hogy ez valóban így van-e, mert nem találtam a törvény szövegében. A gyermekem 2017 márciusától kapja folyamatosan ezt a támogatást. Köszönöm.

Adómentes lakáscélú támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk adómentes munkáltatói támogatást szeretne adni egyik munkavállalójának lakásvásárláshoz. Az átutalás decemberben megtörténik, viszont az adásvételi szerződés várhatóan 2019. évben készül el. Az lenne a kérdésünk, hogy megfelel-e így az adómentes előírásoknak az ügylet, ha 2019. március 31-éig kapja meg a cég a lakásvásárlást igazoló iratokat? Cégünk bankszámláját az Erste Bank vezeti, egy kitöltendő lapot kaptunk csak ezzel kapcsolatban. Elegendő-e, ha a bank igazolását csak az utalást követően kapjuk meg? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás folyósítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk vissza nem térítendő munkáltató támogatást nyújt egy dolgozójának lakásvásárláshoz. Az adómentesség feltételei teljesülnek. Kérdésünk az lenne, hogy mi számít pontosan a támogatás folyósításának? 1. Ha a munkáltatói még idén a pénzforgalmi számlájáról a már megnyitott lakásalapszámlára elutalja a támogatást? 2. A támogatás folyósításával megbízott bank a lakásalapszámláról továbbítja az összeget az ingatlan eladóinak? Az első esetben lenne garantált a támogatás adómentessége, utóbbi esetben nem biztos, hogy még az idei évben továbbítja a bank az összeget. Válaszukat köszönjük!

Megjelent a decemberi VálaszAdó Cikk

Több hónapig tartó huzavona után körvonalazódtak az egyes adótörvények főbb jövő évi változásai, noha a korábbi évek gyakorlatát tekintve korántsem jelenthető ki, hogy az őszi adócsomagban elfogadott módosítások már a végleges szabályokat tartalmazzák, hiszen évről évre fel-felbukkannak az év végi egyéb, költségvetési tárgyú törvényjavaslatokban adószabályokat érintő változtatások is.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Zálog tevékenység

Nagy Norbert

adószakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Csed összegének számítása munkahelyváltás esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs