15 találat a(z) adómentes értékesítés cimkére

Harmadik országba értékesítés alanyi adómentesként: áfás vagy nem áfás? Cikk

Ha egy áfamentes magyar kft. (vagy katás vállalkozás) értékesít egy terméket egy harmadik országbeli (USA) vevőnek (magánszemély vagy cég), akkor a számlán alanyi áfamentes vagy tárgyi áfamentes értékesítésként kell feltüntetni? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Adómentes EU-s értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy cég és EU-s partnere EXW paritásban állapodott meg, és a gyártó elkészült a termékkel, azt le is számlázza, akkor az Áfa. tv. 89. §-a szempontjából mennyi ideje van rá, hogy áfamentesen kiszállítsa neki? Gondolok itt olyan esetekre, amikor a vevő raktározási, fuvarozási vagy más hasonló probléma miatt kéri, hogy még maradjon az eladó telephelyén (Magyarországon) az áru. Köszönettel, Petrus Edit

Tesztautó áfája Kérdés

Tisztelt dr. Császár Zoltán Úr! Kérdésem lenne, hogy amennyiben a tesztautó értékesítésre kerül, és nem lehet élni az áfatörvény 87/b bekezdéssel (mert nem volt beszerzéskor áfatartalom, például magánszemélytől vagy autókereskedőtől árrés áfával beszerzett gépjármű), akkor miért kell 27 százalék áfával számlázni a tesztautót, hiszen abban az esetben lép életbe az áfatörvény 87/c bekezdés, és továbbra is adómentes lesz az értékesítés. Kérném ennek megerősítését, mivel elég nagy jelentőségű, hogy áfás vagy nem áfás egy ilyen értékesítés. Ksözönettel, Joó Gabriella

Amikor adómentes az ingatlanértékesítés Cikk

Ingatlan átruházásakor egyes esetekben nem kell tekintettel lenni az idő múlására, mivel az ingatlan átruházásából kapott bevételből származó jövedelem részben vagy egészben adómentes. A 2018. évi bevallás kitöltése előtt érdemes áttekinteni az alábbi rendelkezéseket.

Távolsági értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdekelne a különböző EU-s országok által meghatározott adómentes értékesítések értékhatárai. Eddig még sehol nem találtam egy összefoglaló táblázatot ezzel kapcsolatban. Az interneten egymásnak ellenmondó értékekkel találkoztam csak. Előre is köszönöm. Üdvözlettel: Reinhardt Éva

Közösségi értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: közösségi adószámmal rendelkező partnernek értékesítünk terméket, a termék igazoltan elhagyja az országot. A számlán milyen kötelező szövegezés tüntetendő fel? Kötelező feltüntetni, hogy áfatörvény területi hatályán kívüli értékesítés, vagy elég annyi, hogy adómentes értékesítés? köszönettel a választ.

Háromszögügylet Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2016. 05. 23.-án megválaszolt "Háromszögügylet" című kérdéshez kapcsolódva: Szeretném megkérdezni, hogy abban az esetben is megfelel a közösségi adómentes értékesítésnek az ügylet, ha a fuvart a közbenső vevő (Svájc, de ausztriai adószáma van) szervezi, és fizeti? Előre is nagyon köszönöm szíves válaszadását.

Nemzetközi egyezményen alapuló adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Cím! Megrendelőnk GOP-pályázat keretében haditechnikai intermodiális felújító központot hoz létre. Ehhez bérelt telephelyén beruházást, üzemcsarnok-felújítást végez. Ezekkel az építési munkákkal bízta meg társaságunkat. A megrendelt építészeti szolgáltatás nem építésiengedély-köteles nyilatkozatuk alapján. A beruházás üzembe helyezése után az épületben lőporgyártási tevékenységet fog végezni. A megrendelő rendelkezik a Honvédelmi Minisztériumtól "mentességi igazolással". Az igazoláson a jogosultságot az áfamentességre az áfatörvény 107. § (1) bekezdésének a)-e) pontjai, illetve az (5) bekezdésének a)-b) pontjai alapján adták meg megrendelőnk részére. Az igazoláson a közvetett adók alóli mentesség egyéb feltételeinél a hivatkozás: "a beszerzés a közös védelmi erőfeszítés keretében a fegyveres erő, illetőleg az azt kísérő polgári állomány használatára, vagy éttermük, kantinjuk ellátására szolgál." A mentességi igazolás nem tartalmazza a tevékenységet, amelyre a mentesség vonatkozik, csak a jogosultság időtartamát (2015. 07. 15 -2016. 04. 15.) Kérdésünk: – A megrendelő nevére kiállított mentességi igazolás alapján az építési, kivitelezői szolgáltatást adómentesen, vagy áfával növelten kell kiszámláznunk? (Nem engedélyköteles a felújítás!) – Ha ehhez a munkához alvállalkozókat veszünk igénybe – ők milyen áfamértékkel számlázhatnak felénk? Köszönettel!

Ingatlan-értékesítés áfája "figyelési idő" Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságunk által épített és 2004. 04. 03-án használatba vett iroda- és raktárépület után az áfa teljes egészében levonásra került. (Az áfafizetési kötelezettséget az általános szabályok szerint állapítjuk meg, az ingatlan-bérbeadásra szintén áfakötelesként jelentkeztünk be 2004-ben.) Ez évben értékesíteni kívánjuk magánszemély részére az ingatlant, az áfával kapcsolatos kérdéseim az alábbiak: 1./ Mivel 2004. a használatba vétel ideje, jól értelmezem-e, hogy az ezévi értékesítésnél még a 2008. előtt hatályos, 120 hónapos "figyelési idő" az érvényes, tehát áfakorrekció már nem szükséges? 2./ Mivel az általános áfakötelezettség mellett csak a bérbeadásra jelentkeztünk be áfakötelesként, így az értékesítés adómentesen számlázható-e le? Köszönettel: M. Miklós

Közösségi adómentes értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő értékesítés esetében kérdezném, hogy alkalmazható-e a közösségi adómentes értékesítés, ha a termék nem hagyja el Magyarország területét. Egy cseh társaságtól X Kft. (magyar cég) megrendel egy teherautót hűtővel együtt. A cseh társaság cégünktől megrendeli a hűtőt. A teherautóba Magyarországon mi beszereljük a hűtőt, és itt át is adja a teherautót a cseh cég a magyar X Kft.-nek. Mivel tőlünk a cseh cég rendelte meg az árut, és ő is fogja kifizetni, alkalmazható-e a közösségi adómentes értékesítés annak ellenére, hogy a termék nem hagyja el Magyarország területét? Köszönettel. Horváth Andrea

Adómentes értékesítés közösségi adószám nélkül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy román EU-s adószámmal nem rendelkező magánszemély - aki vállalkozónak vallja magát - adómentesen szeretne vásárolni egy belföldi kft.-től. Az lenne a kérdésem, hogy valóban adhatok-e neki az értékesítésről áfamentes számlát, ha ő nem kötelezett Romániában áfafizetésére, és így EU-s adószámot sem kérhet? Az ügyletet tovább bonyolítja, hogy még az A60-as összesítő nyilatkozatba sem tehetem bele, holott az áfabevallásban EU-s értékesítésként szerepeltetnem kellene, és így a két bevallás közötti adategyezőség sincs meg. Sajnos hiába törekszünk jogszabályainkat EU-konformmá tenni, még mindig vannak eltérések a tagállamok között. A segítségüket előre is köszönöm! Üdvözlettel: Kukla Lászlóné

Teljesítés helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nagykereskedelmi tevékenységet végző cégünk a közeljövőben folyamatosan árut kíván értékesíteni Szlovákiában áfaalany partnereknek. A kiszállítást saját gépjárművünkkel kívánjuk megoldani oly módon, hogy a külföldi partner által megrendelt termékeket a vevő telephelyére szállítjuk le. Lehetőség szerint előre be nem jelentkezett vevők részére is próbálunk majd értékesíteni a járművön lévő készletünkből. Kérdésünk arra irányul, hogy a leírt konstrukciót kezelhetjük-e közösségen belüli adómentes értékesítésként, avagy szlovák adószámmal kell majd számláznunk partnereinknek? Az utóbbi esetben magyar vagy szlovák számlát kell használnunk? Válaszukat köszönjük!

EU-országban lévő egyház felé történő értékesítés áfája Kérdés

Vonatkozik-e a közösség területén lévő egyházakra az áfatörvény 85. paragrafusa, mely szerint mentes az adó alól a feléjük történt értékesítés a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel? Rendelkezniük kell-e közösségi adószámmal, vagy sem?

Termőföld-értékesítés Kérdés

Tisztelt Cím! 1993-ban juttatás jogcímén tulajdonomba került termőföldet (külterületi szántó) szeretném 2014. évben magánszemély részére értékesíteni. Adómentes lesz-e az eladásból származó bevétel, vonatkozik-e rám az Szja. tv. 1. számú melléklet 9.5.1. c pontja vagy más rendelklezést is figyelembe kell venni, például azt, hogy a szerzés ideje több mint 15 év? Csak abban az esetben leszek adómentes, amennyiben a vevő megfelel a fent említett jogszabálynak? Tisztelettel.

Ezek a feltételei az adómentes értékesítésnek az EU-ban Cikk

Az utóbbi években számos kérdés merült fel a Közösségen belüli értékesítések adómentességével, illetve ezen belül elsősorban a termék más tagállamba történő kiszállításának igazolásának módjával, a kiszállítás tényét igazoló elfogadható bizonyítékok körével és az értékesítést végző adóalany igazolási kötelezettségének terjedelmével kapcsolatban. A VGD összefoglalta a legfontosabb tudnivalókat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Térburkolat, esővíz-elvezetés

Nagy Norbert

adószakértő

Lízingzárás könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close