10 találat a(z) adólevonási jog cimkére

Nyílt végű lízing: milyen lehetőségek vannak az áfalevonási jog gyakorlására? Példákkal Cikk

Mikor érdemes inkább útnyilvántartást vezetni, mikor élni az 50 százalékos adólevonási lehetőséggel bérlet, illetve lízing esetén? Céges autóval történő munkába járás vajon gazdasági tevékenységként történő hasznosításnak tekinthető-e? Többek között ezekre a kérdésre is választ ad a "Gépjárművek adózása é számvitele" című kiadványunk. Jelen cikk a kiadványból az adólevonási lehetőségek bérlet/nyílt végű lízing esetén témát járja körbe.

Adólevonási jog Kérdés

Számlák az Amazontól, de nincs rajtuk a megrendelő közösségi adószáma Cikk

Amennyiben egy kft. az Amazonról rendel anyagokat, de az Amazon a számlán nem tünteti fel a megrendelő közösségi adószámát, miként lehet ezeket a számlákat szabályosan elszámolni? Olvasói kérdésre Tüske Zsuzsanna vámszakértő válaszolt.

Áfa levonhatóság Kérdés

Magas a reklám ára, apró a reklámfelület: levonható az áfa vagy sem? – döntött az Európai Unió Bírósága Cikk

Az Európai Unió Bírósága újra rámutatott arra, hogy a NAV adólevonási jog megtagadásával kapcsolatos gyakorlata a közösségi jogba ütközik, az RSM Magyarország elemzésében bemutatja az ügy részleteit.

Áfalevonási szabályok bérelt személygépkocsik esetében Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb, forgalmi adózást érintő újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása volt. Cikkünk az ezzel kapcsolatos tudnivalókat és aktualitásokat ismerteti.

Áfatörvény 2018-tól: ezt kell tudni az átemelt eljárási szabályokról Cikk

Adólevonási jog elenyészése, új közlekedési eszköz beszerzése, adatszolgáltatás, összesítő jelentés – folytatjuk ismertetésünket az áfatörvény 2018-tól hatályba lépő módosításairól.

Belföldi fordított adózás, számla helyesbítés adólevonási jog Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állásfoglalását kérem belföldi adóalanyok közötti fordított adózású, időszakos elszámolású ügylet számlahelyesbítésnél alkalmazandó helyes jogértelmezéshez. A fordított adózás tényében változás nem történt. A hiba nem érinti sem az adó alapját, sem az adó összegét. A számlán feltüntetett áfateljesítés időpontja helytelen, nem az áfatörvény 58. §-a szerinti időpont. A számla befogadója havi gyakoriságú áfabevalló, a fizetendő adót az áfatörvény 60. § szerint megállapította és bevallotta. A levonható adót ugyanabban az adó megállapítási időszakban levonásba helyezte. A számla helyesbítésre ezt követően kerül sor. A javítás úgy történne, hogy: A eset: az eredeti, hibás számlát sztornózza a szolgáltató cég, és helyette új számlát állít ki (2017. januárban). B eset: számlával egy tekintet alá eső okiratot bocsát ki (2017. januárban) a szolgáltató cég. A fenti esetben, az adóbevallást követően kiállított, sztornózás után kiállított új számla esetében, és helyesbítő okirat esetében hogyan alakul a számla befogadójánál a fordított adózású számla esetében az adó levonási jog? Mely adó megállapítási időszakban helyezheti levonásba az adót a számla befogadója? Segítségét előre is köszönöm.

Időszakos ügyletek: pórul járhat, ha nem figyel a buktatókra! Cikk

Tévesen kiállított számlánál a NAV az adólevonási jogot is megkérdőjelezheti. Ezért hozzá kell igazítani a számlázási gyakorlatot az időszakos ügyletekre vonatkozó szabályváltozásokhoz, s különösen nagy figyelmet igényelnek a 2016-ra átnyúló ügyletek.

Ellentmondásos értelmezés a visszajáró adóról Cikk

Megteheti-e az adóhivatal, hogy ellenőrzés során nem veszi figyelembe az adózó javára az érvényesíteni elmulasztott levonható adót? Szakértőnk a HÉA-irányelvet és a hazai jogértelmezést vetette össze.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

SZÉP-kártya 2024.01.01-től

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Örökölt termőföld eladása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink