62 találat a(z) adójóváírás cimkére

Közhasznú adomány Kérdés

Nyugdíjra spórol? Most akár 130 ezer forintot is kaphat az államtól Cikk

A magyarok többsége számára az elmúlt években már nyilvánvalóvá vált, hogy nyugdíjasként nem lesz elegendő csak az államtól kapott ellátás, ezért muszáj egyénileg is takarékoskodni az aktív évek utáni időszakra. Jó hír viszont, hogy akár még egy 10–20 milliós nyugdíj-megtakarítás eléréséhez sem kell sok tízezer forintot félretenni a havi jövedelmünkből, ha elég korán – lehetőleg még negyvenéves korunk előtt – elkezdjük a rendszeres spórolást. A nyugdíjcélú előtakarékossági megoldások közül hosszú idő óta a nyugdíjbiztosítás az egyetlen, amelyet évről évre egyre többen választanak – ezek jellemzőit foglalja össze az UNION biztosító közleménye.

Szja-bevallás, "önellenőrzés" Kérdés

Rendelkezés a társasági adóról: támogatási célok, igazolások, adójóváírás Cikk

A cikk azt foglalja össze, hogy a 2019. adóévi társasági adóból mely adózók, milyen célra, milyen feltételekkel rendelkezhetnek a társasági adójuk egy részének támogatásként történő juttatásáról és ennek alapján milyen mértékű jóváírásban részesülhetnek. (E lehetőség 2020-tól némileg megváltozott feltételekkel áll fenn.).

Nyesz átalakítása TBSZ-re Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyesz-számlát nyítottam 2017 decemberében, 2018-ban érkezett adójóváírás a számlára a 2017-es adóév után, idén a számlát átalakítottam TBSZ-szé. Az adójóváírást nem kell visszafizetnem, mert az utóbbi 2 évben nem lett befizetve a nyesz-számlára, adójóváírás nem lett igényelve. Jól tudom? Ha a TBSZ-t idén megszüntetem, kell-e kamatadót vagy bármi mást fizetnem? Mikortól lehet megszüntetnem költségmentesen a TBSZ-számlát? Mikor lehet nyitni újra nyesz-számlát? Akár már idén is? Válaszát előre is köszönöm!

A hét legfontosabb tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról Cikk

A magyarok többsége már tudja, hogy idős korában nem hagyatkozhat majd csak az állami nyugdíjra, ugyanis ez sokaknak már ma sem elég a megélhetéshez, de 10–15 éven belül még nehezebb lesz a helyzet. Ezért annak, aki nem szeretné, hogy nyugdíjasként jelentősen csökkenjen az életszínvonala, muszáj félretennie az aktív éveiben. A nyugdíjcélú előtakarékossági megoldások közül az egyik legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás, amelynek legfontosabb jellemzőit az UNION Biztosító anyaga mutatja be.

Társasági adó feltöltése: van, akinek megéri Cikk

Bár a társasági adózásban eltörölték az adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget, számos társaságnak érdemes lehet mérlegelnie az önkéntes feltöltés lehetőségét – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Taoelőleg-feltöltés adózói döntés alapján – miért érdemes? Cikk

Cikkünk első részében ismertettük, hogy az adózók milyen szabályok alapján dönthetnek akként, hogy a 2019-es adóévük vonatkozásában még teljesítik a társaságiadóelőleg-kiegészítést. A folytatásban annak ismertetésére kerül sor, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel, illetve mire kell figyelniük a feltöltést választó adózóknak.

Pénztárszövetségi érvek a munkáltatók önkéntes pénztári hozzájárulása mellett Cikk

Jövőre is a legjobb munkáltatói juttatások között lesz a pénztári hozzájárulás, a dolgozók számára kedvezőbb az adózása, mintha ugyanazt a pénzt fizetésként kapnák meg – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) az MTI-vel.

A nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás Cikk

Tavaly év végére már megközelítette a negyedmilliót az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások száma, az Union Biztosító ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-éig benyújtandó szja-bevallásukban.

Látványcsapatsport-támogatás adóhatóságon keresztül Kérdés

Egy vállalkozás a társasági adóról szóló törvény 24/A §-a alapján együttműködési megállapodást kötött egy egyesülettel, társaságiadóelőleg-kiegészítés terhére december 20-a előtt átutalta az összeget az adóhatóságnak, 1701-RNYIL-n rendelkezett erről. Hogyan kell könyvelnie a társaságnak 2017-ben a fenti tételeket és hogyan kell 2018-ban könyvelni az adójóváírást?

NYESZ adójóváírása Kérdés

1. Nyugdíjasként lehet-e adójóváírást kezdeményezni az önkéntes nyugdíjpénztárra illetve a NYESZ-re, ha még nem vettem igénybe ezekből kifizetést, szolgáltatást? 2. Nyugdíjaként nincs olyan szja befizetésem, amelyből adójóváírást vehetnék igénybe, mivel az osztalék szja erre nem használható, ezért kérdezném, hogy családtagként a fiamnak az én NYESZ-embe fizetett összeg után van-e lehetősége adójóváírásra, ehhez mit kell tenni? A viennalife.hu írt erről, hogy a biztosított és a szerződő, aki a díjat fizeti, eltérhet. Tisztelettel: Horváth László

Nyugdíjbiztosítás utáni adójóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: Amennyiben egy magánszemély(szülő ) rendelkezik egy általa fizetett nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melyre minden évben igénybe veszi a max. 130 000 forint adójóváírást, a gyermeke köthet-e rá egy újabb nyugdíjbiztosítási szerződést, melynek biztosítottja, illetve lejárati kedvezményezettje a szülő? A gyermeke igénybe veheti-e a maximum 130 000 forint adójóváírást, mely a szülő második szerződésére kerül? Rendelkezhet-e egy magánszemély azonos biztosítónál több üzleti nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melynek két különböző szerződője van, és jár-e mindkét szerződésre az adójóváírás? Lejáratkor (a 65. életév betöltésekor ), jogosult-e mindkét szerződés esetében az adójóváírások igénybevételére is? Válaszukat előre is köszönöm.

Életbiztosítás visszavásárlásakor adófizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettő, 10 éves futamidejű életbiztosításom van, ezeket szeretném visszavásárolni. Az eddig eltelt idő 5 év + 1 hét. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben kell-e a felvett összeg után adót fizetnem? Semmilyen adójóváírást nem igénybe utána az elmúlt 5 év alatt. Tisztelettel köszönöm válaszát!

Nyugdíjbiztosítás Kérdés

Egy magánszemély 7 éves időtartamú nyugdíjbiztosítást kötött. A biztosítás kezdete 2016. 04. 01. A biztosítás lejárata 2024. 03. 01. Nevezett 1959-ben született, a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év, amit 2024-ben ér el. A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító korhatárt már 62 éves korában, 2021-ben eléri. Kérdésem, hogy ezen feltételek mellett jár-e részére a befizetett adójóváírás, amely a befizetett biztosítási díjak 20 százaléka, maximum 130 ezer forint? Tisztelettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyszerűsített ipaalap, székhelyáthelyezés

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Dohánytermékek értékesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Elhatárolt veszteség

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs