60 találat a(z) adójóváírás cimkére

Szja-bevallás, "önellenőrzés" Kérdés

Rendelkezés a társasági adóról: támogatási célok, igazolások, adójóváírás Cikk

A cikk azt foglalja össze, hogy a 2019. adóévi társasági adóból mely adózók, milyen célra, milyen feltételekkel rendelkezhetnek a társasági adójuk egy részének támogatásként történő juttatásáról és ennek alapján milyen mértékű jóváírásban részesülhetnek. (E lehetőség 2020-tól némileg megváltozott feltételekkel áll fenn.).

Nyesz átalakítása TBSZ-re Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyesz-számlát nyítottam 2017 decemberében, 2018-ban érkezett adójóváírás a számlára a 2017-es adóév után, idén a számlát átalakítottam TBSZ-szé. Az adójóváírást nem kell visszafizetnem, mert az utóbbi 2 évben nem lett befizetve a nyesz-számlára, adójóváírás nem lett igényelve. Jól tudom? Ha a TBSZ-t idén megszüntetem, kell-e kamatadót vagy bármi mást fizetnem? Mikortól lehet megszüntetnem költségmentesen a TBSZ-számlát? Mikor lehet nyitni újra nyesz-számlát? Akár már idén is? Válaszát előre is köszönöm!

A hét legfontosabb tudnivaló a nyugdíjbiztosításokról Cikk

A magyarok többsége már tudja, hogy idős korában nem hagyatkozhat majd csak az állami nyugdíjra, ugyanis ez sokaknak már ma sem elég a megélhetéshez, de 10–15 éven belül még nehezebb lesz a helyzet. Ezért annak, aki nem szeretné, hogy nyugdíjasként jelentősen csökkenjen az életszínvonala, muszáj félretennie az aktív éveiben. A nyugdíjcélú előtakarékossági megoldások közül az egyik legnépszerűbb a nyugdíjbiztosítás, amelynek legfontosabb jellemzőit az UNION Biztosító anyaga mutatja be.

Társasági adó feltöltése: van, akinek megéri Cikk

Bár a társasági adózásban eltörölték az adóelőleg-kiegészítési kötelezettséget, számos társaságnak érdemes lehet mérlegelnie az önkéntes feltöltés lehetőségét – hívja fel a figyelmet a Deloitte.

Taoelőleg-feltöltés adózói döntés alapján – miért érdemes? Cikk

Cikkünk első részében ismertettük, hogy az adózók milyen szabályok alapján dönthetnek akként, hogy a 2019-es adóévük vonatkozásában még teljesítik a társaságiadóelőleg-kiegészítést. A folytatásban annak ismertetésére kerül sor, hogy miért érdemes élni ezzel a lehetőséggel, illetve mire kell figyelniük a feltöltést választó adózóknak.

Pénztárszövetségi érvek a munkáltatók önkéntes pénztári hozzájárulása mellett Cikk

Jövőre is a legjobb munkáltatói juttatások között lesz a pénztári hozzájárulás, a dolgozók számára kedvezőbb az adózása, mintha ugyanazt a pénzt fizetésként kapnák meg – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) az MTI-vel.

A nyugdíjbiztosítási befizetések után nem jár automatikusan az adójóváírás Cikk

Tavaly év végére már megközelítette a negyedmilliót az államilag támogatott nyugdíjbiztosítások száma, az Union Biztosító ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a támogatási összeget csak azoknak folyósítja az adóhatóság, akik ezt külön igénylik a május 22-éig benyújtandó szja-bevallásukban.

Látványcsapatsport-támogatás adóhatóságon keresztül Kérdés

Egy vállalkozás a társasági adóról szóló törvény 24/A §-a alapján együttműködési megállapodást kötött egy egyesülettel, társaságiadóelőleg-kiegészítés terhére december 20-a előtt átutalta az összeget az adóhatóságnak, 1701-RNYIL-n rendelkezett erről. Hogyan kell könyvelnie a társaságnak 2017-ben a fenti tételeket és hogyan kell 2018-ban könyvelni az adójóváírást?

NYESZ adójóváírása Kérdés

1. Nyugdíjasként lehet-e adójóváírást kezdeményezni az önkéntes nyugdíjpénztárra illetve a NYESZ-re, ha még nem vettem igénybe ezekből kifizetést, szolgáltatást? 2. Nyugdíjaként nincs olyan szja befizetésem, amelyből adójóváírást vehetnék igénybe, mivel az osztalék szja erre nem használható, ezért kérdezném, hogy családtagként a fiamnak az én NYESZ-embe fizetett összeg után van-e lehetősége adójóváírásra, ehhez mit kell tenni? A viennalife.hu írt erről, hogy a biztosított és a szerződő, aki a díjat fizeti, eltérhet. Tisztelettel: Horváth László

Nyugdíjbiztosítás utáni adójóváírás Kérdés

Tisztelt Szakértő(k)! Az alábbi kérdésekre szeretnék választ kapni: Amennyiben egy magánszemély(szülő ) rendelkezik egy általa fizetett nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melyre minden évben igénybe veszi a max. 130 000 forint adójóváírást, a gyermeke köthet-e rá egy újabb nyugdíjbiztosítási szerződést, melynek biztosítottja, illetve lejárati kedvezményezettje a szülő? A gyermeke igénybe veheti-e a maximum 130 000 forint adójóváírást, mely a szülő második szerződésére kerül? Rendelkezhet-e egy magánszemély azonos biztosítónál több üzleti nyugdíjbiztosítási szerződéssel, melynek két különböző szerződője van, és jár-e mindkét szerződésre az adójóváírás? Lejáratkor (a 65. életév betöltésekor ), jogosult-e mindkét szerződés esetében az adójóváírások igénybevételére is? Válaszukat előre is köszönöm.

Életbiztosítás visszavásárlásakor adófizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kettő, 10 éves futamidejű életbiztosításom van, ezeket szeretném visszavásárolni. Az eddig eltelt idő 5 év + 1 hét. Szeretném megkérdezni, hogy ilyen esetben kell-e a felvett összeg után adót fizetnem? Semmilyen adójóváírást nem igénybe utána az elmúlt 5 év alatt. Tisztelettel köszönöm válaszát!

Nyugdíjbiztosítás Kérdés

Egy magánszemély 7 éves időtartamú nyugdíjbiztosítást kötött. A biztosítás kezdete 2016. 04. 01. A biztosítás lejárata 2024. 03. 01. Nevezett 1959-ben született, a rá vonatkozó nyugdíjkorhatár 65 év, amit 2024-ben ér el. A nők kedvezményes nyugdíjára jogosító korhatárt már 62 éves korában, 2021-ben eléri. Kérdésem, hogy ezen feltételek mellett jár-e részére a befizetett adójóváírás, amely a befizetett biztosítási díjak 20 százaléka, maximum 130 ezer forint? Tisztelettel várom válaszát.

Ha ad, több marad: ez nem zéró összegű játszma Cikk

A társasági adózás egyes szabályai szerint azért is érdemes támogatást nyújtani, mert így a cég az eredetinél kevesebb adót köteles fizetni. Példákon keresztül mutatjuk be, hogyan kifizetődő adófelajánlást, adóelőleg-felajánlást tenni, illetve rendelkezni az adóról.

Nyesz-r Kérdés

Buda-cash ügyben érintett vagyok, ahol a nyesz-r számlámat vezették. A nyugdíjelőtakarékossági számlát 2007.12. 28-án nyitottam, 2014. évben nyugdíjba mentem. 2015. évben valószínűsíthető, hogy megszűnik a számlám. A 2014.évre vonatkozó adójóváírást visszaigényelhetem, ha igen, kérhetem-e egy tetszőleges bankszámlaszámra az utalást, amely nem nyesz-r számla?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Társasház egyszeres

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Tárgyi eszköz – bruttó érték meghatározása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Csehországi adókötelezettségek

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close