26 találat a(z) adóalap-kedvezmény cimkére

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Műemlék, egyedi védelem alatt álló létesítmény és a társasági adó Cikk

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) több sajátos előírást fogalmaz meg a műemlékek, illetve az egyedi védelem alatt álló létesítmények társasági adóban történő kezelését illetően.

Kkv-kedvezmény pénzügyi lízinggel beszerzett eszközre Kérdés

Legyen körültekintő a Brexit után! Így érinti a kilépés a társasági adózást Cikk

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő várható kiválása sok területen okoz változást az unión belüli országok életében. Nem kíméli ez az adózást sem. Cikkünk azt elemzi, hogy a kilépés után a társasági adózás területén mire kell fokozottan figyelni, feltételezve, hogy addigra nem születik az Egyesült Királysággal ezen „hátrányokat” kizáró megállapodás.

K+F tevékenység adóalap-kedvezményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a törvényi előírásoknak megfelelő kutatási tevékenységet végez, ehhez kapcsolódóan igénybe vehető társasági- és helyiiparűzési-adóalap csökkentés lehetőségében kérem a segítségüket, különös tekintettel arra, hogy – milyen a kutatási tevékenységhez kapcsolódó anyag- és nem anyagjellegű szolgáltatás vehető figyelembe, – a társasági adó tv. 7. § (1) t) pontja szerint a felmerült költségeket csökkenteni kell a költségek ellentételezésére az adózott eredmény javára elszámolt, kapott támogatás összegével. Ez azt jelenti hogy csökkentő tétel bármikor elszámolt költsége ellentételezésre kapott támogatás vagy a támogatott kutatás, fejlesztés adott évi költségével kell csökkenteni a közvetlen költségeket? Nem egyértelmű számunkra, hogy a támogatással való csökkentést a helyiiparűzésiadóalap-csökkentő tételénél is alkalmazni kell-e. Kérem segítségüket abban is, hogy a Htv. VII. fejezet 25. pontjában foglaltakat "azzal, hogy a helyi iparűzési adóalap megállapítása során a felmerült költségeket csak egyszer lehet figyelembe venni" mikortól került előírásra? Gondoljuk, ez alapvetően az anyagköltségeként is levont, a K+F költségek részét is érintő anyagköltségre vonatkozik, mivel a K+F alvállalkozói díj nem szerepelhet a saját költségek között. Válaszukat várva, segítségüket előre is köszönöm!

Kiva belépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019. évi adatok alapján bejelentkezett a kiva adózás alá. 2019-ben több tehergépkocsit vettünk, szeretnénk eszközberuházás címén adóalap-kedvezményt igénybe venni (mivel elég jelentős a nyereségünk). Kérdésünk: lehetőségünk van-e erre, így hogy szeretnénk a 2020.01.01-jétől a kivába belépni. Úgy tudjuk fejlesztési tartalékot nem vehetünk igénybe, mert az kizáró ok a kivába való átlépésbe. Köszönöm előre is válaszát! Práczkyné Ress Mária

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény Cikk

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

Önellenőrzéssel nem érvényesíthető társaságiadóalap-kedvezmények Cikk

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény előírása szerint nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a döntését az önellenőrzéssel változtatná meg. Írásunkban azon társaságiadóalap-kedvezményeket vesszük sorra, melyeknél az adózót választási lehetőség, döntési jog illeti meg.

Kkv beruházási adóalap-kedvezmény mezőgazdaságban Kérdés

Társaságunk növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. 2017-ben nem támogatott gépeket szereztünk be, 30 millió forint értékben. Ezt a 30 millió forintot beállítottam a társaságiadó-bevallásba a tao-törvény 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerint adóalap-csökkentésként. Ennek a támogatástartalma a 9 százalékos társaságiadó-mértékkel számolva 2,7 millió forint, ami a 702/2014/EU (2014. június 25.) bizottsági rendelet szerinti támogatásnak minősül (mezőgazdasági csoportmentességi rendelet). A rendelet "támogatásintenzitás" fogalom alatt a támogatás bruttó összegét érti az elszámolható költségek százalékában. A 14. cikk (12) bekezdése értelmében a támogatásintenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát (Dél-Alföld régió). Könyvvizsgálónk szerint helytelenül vontam le a teljes 30 millió forintot, mert az 50 százalékos támogatásintenzitás azt jelenti, hogy adóalap-csökkentésként csak a bekerülési érték felét, 15 millió forintot vehettem volna figyelembe. Véleményem szerint, ha minden egyéb feltételnek megfelelek, akkor a támogatás maximuma – 50 százalékos mértékkel – 15 millió forint, amiből jelen esetben csak 2,7 millió forintot merítek ki, így beleférek a támogatásintenzitásba. Helyesen jártam-e el azzal, hogy a teljes 30 millió forintot beállítottam adóalap-csökkentésként?

Társaságiadó-törvény 7. § (1) zs pontja II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemben nem kérdeztem, de most már szeretnék teljes mértékben tisztában lenni azzal, mit jelent és a későbbiekben milyen következménnyel jár, illetve teljes mértékben adózói döntés-e az, hogy a beruházási adóalap-csökkentés de minimis vagy bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatás? További fáradozását előre is köszönöm.

Kivezetett szellemi termék k+f adóalap-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy k+f keretében létrehozott szellemi termék esetében a vállalkozás úgy döntött, hogy a közvetlen k+f költségekhez kapcsolódó adóalap-kedvezményt több éven át, a szellemi termék értékcsökkenésének arányában érvényesíti. A szellemi terméket még a teljes leírása előtt apportba adták. Ebben az esetben a kivezetett nettó érték arányában érvényesíthető az adóalap-kedvezmény, vagy az arra eső, még nem érvényesített adóalap-kedvezmény elvész? Ha ez utóbbi történik, akkor a vállalkozás azáltal, hogy hasznosította a k+f során létrehozott szellemi terméket, hátrányba kerül ahhoz képest, mintha a felmerülés évében az összes közvetlen k+f költségre érvényesítette volna az adóalap-kedvezményt. Válaszát előre is köszönöm.

Beruházási kedvezmény Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy a bérelt ingatlanon végzett felújítás társasági adóalap-kedvezményként elszámolható-e a társasági adó törvény 7. § 1. bek zs) pontja alapján, mely szerint: az adóév utolsó napján kis- és középvállalkozásnak minősülő adózónál - ha igénybe kívánja venni a kedvezményt - a korábban még használatba nem vett ingatlan, valamint a korábban még használatba nem vett, a műszaki berendezések, gépek, járművek közé sorolandó tárgyi eszköz üzembe helyezése érdekében elszámolt adóévi beruházások értéke, továbbá az ingatlan bekerülési értékét növelő adóévi felújítás, bővítés, rendeltetés-változtatás, átalakítás értéke, valamint az immateriális javak között az adóévben állományba vett, korábban még használatba nem vett szoftvertermékek felhasználási joga, szellemi termék bekerülési értéke, figyelemmel a (11)-(12) bekezdésben foglaltakra. Válaszukat előre is köszönöm. Üdvözlettel Ördög Éva

Beszerzendő dokumentumok kedvezmények érvényesítéséhez Cikk

Van még ugyan idő a társasági adóbevallás esedékességéig, de nem árt számba venni, hogy milyen okiratokra, igazolásokra, nyilatkozatokra van szükség a különböző – az adófizetési kötelezettséget befolyásoló – kedvezmények igénybe vételéhez. Lehetséges ugyanis, hogy ezek egy részének beszerzése hosszabb időt igényel.

Új adócsökkentő kedvezmények 2017-ben – a bulizás is olcsóbb lehet Cikk

Az idei évtől több új kedvezményt vehetnek igénybe a vállalkozások, amelyek a beruházások növelésére, kutatás-fejlesztésre, a foglalkoztatás bővítésére ösztönöznek.

Webáruház létesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Gyógyszertárat működtető bt. webáruházat létesít. Az immateriális javak között szellemi termékként vagy vagyoni értékű jogként kell nyilvántartani? Figyelembe vehető-e a bekerülési értéke kisvállalkozók beruházási adóalap-kedvezményeként a társaságiadó-alap megállapításakor? Köszönettel: Ván Iroda Kft.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close