31 találat a(z) adóalap-kedvezmény cimkére

Tao-bevallás, kedvezmények együttes igénybevétele Kérdés

Szja-kedvezmény 25 év alattiaknak: itt a javaslat Cikk

Az szja-alapban érvényesíthető kedvezmény összege jogosultsági hónaponként a tárgyévet megelőző év július hónapjára a Központi Statisztikai Hivatal által a teljes munkaidőben alkalmazásban állók tekintetében közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset (2020. július hónapjára vonatkozóan ez 401 847 forintot jelent).

Hipa alapja kivás cég koronavírus kedvezménye esetén Kérdés

Két információs füzetét frissítette a NAV Cikk

Az szja-hoz kapcsolódó adóalap-kedvezményekről, illetve a belföldi gépjárművek adójáról szóló információs füzetét frissítette tegnapi dátummal a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

A 2021. február 1-jétől hatályos minimálbérhez kapcsolódó jogosultságok felülvizsgálatáról személyi kedvezmény esetében Kérdés

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Műemlék, egyedi védelem alatt álló létesítmény és a társasági adó Cikk

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény (tao-törvény) több sajátos előírást fogalmaz meg a műemlékek, illetve az egyedi védelem alatt álló létesítmények társasági adóban történő kezelését illetően.

Kkv-kedvezmény pénzügyi lízinggel beszerzett eszközre Kérdés

Legyen körültekintő a Brexit után! Így érinti a kilépés a társasági adózást Cikk

Az Egyesült Királyság Európai Unióból történő várható kiválása sok területen okoz változást az unión belüli országok életében. Nem kíméli ez az adózást sem. Cikkünk azt elemzi, hogy a kilépés után a társasági adózás területén mire kell fokozottan figyelni, feltételezve, hogy addigra nem születik az Egyesült Királysággal ezen „hátrányokat” kizáró megállapodás.

K+F tevékenység adóalap-kedvezményei Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a törvényi előírásoknak megfelelő kutatási tevékenységet végez, ehhez kapcsolódóan igénybe vehető társasági- és helyiiparűzési-adóalap csökkentés lehetőségében kérem a segítségüket, különös tekintettel arra, hogy – milyen a kutatási tevékenységhez kapcsolódó anyag- és nem anyagjellegű szolgáltatás vehető figyelembe, – a társasági adó tv. 7. § (1) t) pontja szerint a felmerült költségeket csökkenteni kell a költségek ellentételezésére az adózott eredmény javára elszámolt, kapott támogatás összegével. Ez azt jelenti hogy csökkentő tétel bármikor elszámolt költsége ellentételezésre kapott támogatás vagy a támogatott kutatás, fejlesztés adott évi költségével kell csökkenteni a közvetlen költségeket? Nem egyértelmű számunkra, hogy a támogatással való csökkentést a helyiiparűzésiadóalap-csökkentő tételénél is alkalmazni kell-e. Kérem segítségüket abban is, hogy a Htv. VII. fejezet 25. pontjában foglaltakat "azzal, hogy a helyi iparűzési adóalap megállapítása során a felmerült költségeket csak egyszer lehet figyelembe venni" mikortól került előírásra? Gondoljuk, ez alapvetően az anyagköltségeként is levont, a K+F költségek részét is érintő anyagköltségre vonatkozik, mivel a K+F alvállalkozói díj nem szerepelhet a saját költségek között. Válaszukat várva, segítségüket előre is köszönöm!

Kiva belépés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019. évi adatok alapján bejelentkezett a kiva adózás alá. 2019-ben több tehergépkocsit vettünk, szeretnénk eszközberuházás címén adóalap-kedvezményt igénybe venni (mivel elég jelentős a nyereségünk). Kérdésünk: lehetőségünk van-e erre, így hogy szeretnénk a 2020.01.01-jétől a kivába belépni. Úgy tudjuk fejlesztési tartalékot nem vehetünk igénybe, mert az kizáró ok a kivába való átlépésbe. Köszönöm előre is válaszát! Práczkyné Ress Mária

Kkv-besorolás: ezen is múlhat az adóalap- és az adókedvezmény Cikk

Több kérdés is felmerül a kkv-besorolással kapcsolatban, részben az innovációs járulék alóli mentességgel, részben a külföldi kapcsolt vállalkozások adatainak figyelembevételével összefüggésben.

Önellenőrzéssel nem érvényesíthető társaságiadóalap-kedvezmények Cikk

Az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény előírása szerint nincs helye önellenőrzésnek, ha az adózó a döntését az önellenőrzéssel változtatná meg. Írásunkban azon társaságiadóalap-kedvezményeket vesszük sorra, melyeknél az adózót választási lehetőség, döntési jog illeti meg.

Kkv beruházási adóalap-kedvezmény mezőgazdaságban Kérdés

Társaságunk növénytermesztéssel és állattenyésztéssel foglalkozik. 2017-ben nem támogatott gépeket szereztünk be, 30 millió forint értékben. Ezt a 30 millió forintot beállítottam a társaságiadó-bevallásba a tao-törvény 7. § (1) bekezdés zs) pontja szerint adóalap-csökkentésként. Ennek a támogatástartalma a 9 százalékos társaságiadó-mértékkel számolva 2,7 millió forint, ami a 702/2014/EU (2014. június 25.) bizottsági rendelet szerinti támogatásnak minősül (mezőgazdasági csoportmentességi rendelet). A rendelet "támogatásintenzitás" fogalom alatt a támogatás bruttó összegét érti az elszámolható költségek százalékában. A 14. cikk (12) bekezdése értelmében a támogatásintenzitás nem haladhatja meg az elszámolható költségek 50 százalékát (Dél-Alföld régió). Könyvvizsgálónk szerint helytelenül vontam le a teljes 30 millió forintot, mert az 50 százalékos támogatásintenzitás azt jelenti, hogy adóalap-csökkentésként csak a bekerülési érték felét, 15 millió forintot vehettem volna figyelembe. Véleményem szerint, ha minden egyéb feltételnek megfelelek, akkor a támogatás maximuma – 50 százalékos mértékkel – 15 millió forint, amiből jelen esetben csak 2,7 millió forintot merítek ki, így beleférek a támogatásintenzitásba. Helyesen jártam-e el azzal, hogy a teljes 30 millió forintot beállítottam adóalap-csökkentésként?

Társaságiadó-törvény 7. § (1) zs pontja II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az előző kérdésemben nem kérdeztem, de most már szeretnék teljes mértékben tisztában lenni azzal, mit jelent és a későbbiekben milyen következménnyel jár, illetve teljes mértékben adózói döntés-e az, hogy a beruházási adóalap-csökkentés de minimis vagy bizottsági rendeletben foglaltak szerinti támogatás? További fáradozását előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Piaci ár

Girászin János

Transzferár Üzletágvezető

Niveus Consulting Group Kft

"Saját tőke pótlása" válaszhoz

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Leköszönő tulajdonos szavazati joga

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close