11 találat a(z) adóalap-csökkentő cimkére

Kivezetett értékvesztés utáni kártérítés Kérdés

Adóalap-kedvezmények kis- és középvállalkozások részére Cikk

Kétrészes cikkünk második írása a kkv-k által a társasági adóalap meghatározásakor érvényesíthető kedvezmények (adóalapot csökkentő tételek) igénybevételének feltételeit és az esetleges szankciókat mutatja be.

Tőkelszállításból keletkezett jövedelem adózása Kérdés

Értékvesztés, behajthatatlan követelés Kérdés

Adózás előtti eredményt csökkentő tétel-e? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2018-ban vásárolt egy üzemcsarnokot. Ezt folyamatosan felújította. 2018-ban a felújítással kapcsolatos kiadások, a tárgyi eszközön bővítésként jelentkeztek, és ezek az összegek adóalap-csökkentő tételként el lettek számolva. Az üzemcsarnok felújítása 2019-re is áthúzódott. 2019-ben is vannak számlák, melyek bővítésként rá lettek az üzemcsarnokra aktiválva. Kérdésem, hogy a 2019-es évi adóbevallásban, a 2019-es évben lévő bővítések még adóalap-csökkentő tételként figyelembe vehetők-e? Előre is köszönöm válaszát!

Osztaléktartozás elengedése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tulajdonosok úgy döntöttek, hogy elengedik a cég osztaléktartozását. Az illetéktörvény alapján a magánszemély részéről nem fog illetékfizetési kötelezettség felmerülni. A cég részéről viszont szeretném válaszát kérni, hogy egyéb jogcímen a társaságiadó-bevallásban adóalap-csökkentőként szerepeltethetjük-e az elengedett osztalékot? Ha igen, a 29-es bevallás mely sorába kell, hogy kerüljön ez a tétel?

Kivás cégek egyes ügyletei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kivás cég alábbi ügyleteinek adójogi megítélésével kapcsolatban kérek Öntől segítséget: 1. Ha egy kivás cég a Tao törvény alá tartozó vállalkozásától osztalékot kap, akkor azt kiva adóalap-csökkentőként kell elszámolnia? 2. Ha egy kivás cég Tao alá tartozó vállalkozásának osztalék fizet, akkor azt kiva adóalap-növelőként kell elszámolnia? 3. Ha egy cég egy másik cégnek végleges pénzeszközt ad át, akkor keletkezik-e a nyújtó vagy a kapó cégnek bármilyen adófizetési kötelezettsége, és ha igen, akkor milyen jogcímen? Kérem, írja meg az alábbi relációk vonatkozásában van-e eltérés az adófizetési kötelezettségekben? Egy kivás cég adhat-e taós cégnek Tao törvény szerinti nyilatkozatot, hogy a végleges pénzeszköz átadás vállalkozás érdekében elismert ráfordításnak minősüljön a taós cégnél? Fordított helyzetben hogyan kell eljárni? a) Kivás cég ad kivás cégnek, b) Kivás cég ad taós cégnek, c) Taós cég ad kivás cégnek, d) Taós cég ad taós cégnek. 4. Van-e valamilyen plusz jogszabályi kötelezettség (például 1 évig nem lehet elidegeníteni) azon új beszerzésű tárgyi eszközökre, amelyekre tekintettel a cég csökkentette a kiva alapját? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Iparűzési adó alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. 2013-tól a kiva hatálya alá tartozik. A NAV tájékoztatása alapján 5505 ezer forintot lehet adóalap-csökkentő tételként érvényesíteni a 2017. évi kiva-bevallásnál. Kérdésünk, hogy a helyi iparűzési adó alapját is csökkenthetjük az 5505 ezer forinttal? Válaszukat előre is köszönjük.

Gyakorlati képzőhely Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik fodrászati tevékenységet folytató cégem gyakorlati képzőhellyé szeretne válni, fodrászoknak szeretne gyakorlatot biztosítani. Azt tudom, hogy a területileg illetékes kamaránál kell kezdeményezni a regisztrációt, majd, ha megkapta a cég az engedélyt, akkor minden egyes tanulószerződést iktatni szükséges. A tanulóknak átutalással bért kell fizetni, melyet a minimálbér és gyakorlati képzési idő arányában kell meghatározni. Milyen járulékokat kell vonni számfejtésnél a tanulónak fizetett bérből? Az is kérdéses, hogy a szakképzési hozzájárulásból milyen mértékben lehet kedvezményt érvényesíteni és milyen nyilvántartást szükséges vezetni ezen kedvezmények kimutatására?A fodrászokhoz kapcsolódó éves alapnormatíva 590 208 Ft (ez a 480 000 Ft x súlyszorzó). Ez azt jelenti, hogy ha egy fodrásztanuló egész évben a cégnél gyakorlatot folytat, akkor ez a kedvezmény 1/12-ed része teljes összege érvényesíthető a szakképzési hozzájárulásból a 1808-as bevallásban? Illetve a beruházáshoz kapcsolódó kizárólagos kedvezmény mire vonatkozik? Ha az üzletben új fejmosó tálat építenek be, az már feltételezi a kizárólagosságot? És ezt a kedvezményt is a 08-as bevallásban kell szerepeltetnem? Továbbá ennek mértéke az alapnormatíva és a létszámadathoz kapcsolódó szorzó?Majd ezt követően az éves társasági adóbevallásban is érvényesíthető adóalap-csökkentő tétel a tanulónak kifizetett minimálbér 24 százaléka? Hálásan köszönöm megerősítő és részletes válaszát! Kriszti

Behajthatalan követelés könyvelése, adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tao-törvény fogalma szerint behajthatalan az a követelés is – a számviteli törvény megfogalmazásán kívül – amely 365 napon túli. Annak 20%-a. Úgy gondoltam, ezt könyvelni nem kell, csak adóalap-csökkentőként szerepeltetni a bevallásban. 2015-ben is számoltak vele, és a 03-as lapon szerepeltették adóalap-csökkentőként. Én viszont erre nem találok megfelelő sort. Válaszukat várva, tisztelettel.

Fejlesztési tartalék, mint adóalap-csökkentő tétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valamilyen precedens arra vonatkozóan, hogy elfogadja-e a NAV társasági adóalapot csökkentő kedvezményként a képzett fejlesztési tartalékot, ha az a könyvelésben szerepel 12.31-én, de másolási hiba miatt nem került feltüntetésre lekötött tartalékként a beszámolóban (ami ugyebár nem javítható....)? Köszönettel várom válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Láncügylet – áfastátusz

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Katás bt. eszközbérbeadást végezhet-e

Kocsis Zoltán

közgazdász

Dr. Szeiler & Partners Könyvelő és Adótanácsadó Iroda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close