2088 találat a(z) adó cimkére

Egyéni vállalkozó tevékenység meghatározása Kérdés

Rekordmennyiségű adóval indul a 2024-es év Cikk

A különadók újabb évébe lépve joggal merülhet fel a kérdés, hogy az eleinte átmenetiként kommunikált extraprofitadók vajon mikor adják át a helyüket a tényleg söralátét méretű adóbevallásoknak. Mindeközben a gazdálkodók most már olyan addicionális terhekkel is kénytelenek szembenézni, mint az EPR-díj, a szén-dioxid kvóta adó vagy a globális minimumadó. A trendek szintjén mindenesetre az látszik, hogy a különadók alkalmazása újra és újra kitolódik, egyik-másik különadó pedig már fel is szivárgott a rendeletiről a törvényi szabályozás szintjére. Könnyen elképzelhető tehát, hogy az a csökkenés, amelynek tanúi lehettünk még pár évvel ezelőtt az adófajták számát illetően, hosszútávon is megfordult: a tavalyi 59 adófajtához képest idén már összesen 61 adófajtával számolhatunk a Jalsovszky Ügyvédi Iroda gyűjtésének segítségével.

Rendelkezés az szja 1+1 százalékáról Cikk

Minden adófizetőnek lehetősége van1 arra, hogy évente az adójából 1+1 százalékot az általa meghatározott egy-egy kedvezményezett javára juttasson. A rendelkezés nem kötelező, de aki élni kíván ezzel a lehetőséggel, annak rendelkezőnyilatkozatot, nyilatkozatokat kell adnia. A NAV információs füzetet adott ki arról hogy milyen szabályok szerint rendelkezhetnek az adózók személyi jövedelemadójuk 1+1 százalékáról.

Szlovákiában adózás Kérdés

Egyezményes országból érkező külföldi előadó Kérdés

Sport rendezvény biztosítása Kérdés

Munkavállaló hollandiai kiküldetésének adózása Kérdés

Munkásszállás Kérdés

Lakásfelújítás Kérdés

Ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelmek adózása – új információs füzetet adott ki a NAV Cikk

A NAV friss információs füzetében az ingatlanértékesítésből és a vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem adózásáról olvashat. A jövedelem és az adó megállapításáról a személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény (a továbbiakban: szja-törvény) 59-64. §-ai rendelkeznek.

Társaság pénzbeli támogatása Kérdés

Home office-ból ügyfélhez történő utazás taxiköltsége Kérdés

Nyugdíjas átalányadózó egyéni vállalkozó állami támogatott elektromos autó vásárlása 2024 Kérdés

Ha új közlekedési eszközt vásárolna vagy adna el a Közösségen belül, ezekre figyeljen! Cikk

Friss információs füzetet jelentetett meg a NAV az új közlekedési eszközök – bizonyos gépjárművek, hajók és repülők – Közösségen belüli beszerzésének és értékesítésének adózási vonzatairól, valamint az adómentesség lehetőségeiről.

A számlák beérkeztek a NAV-hoz, de az áfabevallások nem Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) különös figyelmet fordít a bevallást elmulasztó, az adófizetést elkerülni igyekező vállalkozásokra, mivel ezek jelentős kockázatot jelentenek az állam költségvetésére. A mulasztásokat az Online Számla rendszer adataiból akkor is képes kiszűrni a NAV, ha az adott vállalkozástól nem érkezik bevallás, olvasható a NAV honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ázsiós tőkeemelés könyvelése a tulajdonosnál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Árfolyamnyereségből származó jövedelem

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink