7 találat a(z) NAV-állásfoglalás cimkére

Kriptovaluták a magyar számvitelben és a társasági adózásban Cikk

A kriptovaluta digitális eszköz, mely a gazdasági életben jelen van, sokan használják, bányásszák, kereskednek vele, ennek ellenére a kriptovaluta-elszámolásra jelenleg még nincs semmilyen kötelező érvényű előírás hazánkban és az EU-ban sem. A vállalkozások azonban, amennyiben kriptovaluta kerül a birtokukba, nem hagyhatják figyelmen kívül ezeket a számviteli beszámolóikban.

Pénztárgép illetve számlakiállítás Kérdés

Visszáru áfa szemszögéből Kérdés

Tisztelt Szakértők! A https://adozona.hu/kerdesek/2018_4_19_Visszaru_afa_szemszogebol_szamlak_anh cikkben az egyik kérdező hivatkozik valamilyen NAV-állásfoglalásra, amely szerint a visszáru külön ügyletként kezelendő. A kérdésre adott szakértői válasz szerint a visszáru nem külön ügyletként kezelendő, és számlamódosításnak minősül. Ennek a kérdésnek elég sok konzekvenciája van (számla lejelentés, áfa stb.), emiatt tehát fontos. A mi nagyker vállalkozásunk évente több tíz alkalommal adja el ugyanazt az árut ugyanazoknak a kiskereskedőknek. Amennyiben a visszáru nem külön ügyletként kezelendő, akkor kérdezném, hogy amikor visszahoz egyet, akkor a sok korábbi eladásszámla közül melyik eladás számít az eredeti számlának? Nem lehet megkülönböztetni, hiszen az áruk ugyanazok az összes számlán. A legutolsó? A legelső? A naptári évben legelső? Őszintén megvallva én nagyon nehezen tudom a visszáru számlázását számlahelyesbítésként értelmezni, de ez persze legyen az én bajom, ellenben nem tudom, hogy az eredeti számla megtalálása a fenti példámban hogyan tud működni. Örülnék, ha a válaszban kitérnének arra, hogy valóban van-e NAV-állásfoglalás arról, hogy a visszáru külön jogügylet, illetve örülnék, ha fény derülne a válaszból annak a logikájára, hogy miért akarják a visszárut mindenáron egy eredeti ügylet módosításaként értelmezni a szakmában. Mindenféle segítő választ előre is megköszönök!

Egyszerűsített munka – létszámkeret értelmezése Kérdés

Kedves Dr.Radics Zsuzsanna! 2015.01.10-én "Egyszerűsített foglalkoztatás napi korlát" kérdéshez azt a tájékoztatást adta, hogy, ha egy cégnél nincs egy foglalkoztatott sem, akkor alkalmi munkában naponta 1 fő foglalkoztatható. Ezzel szemben a NAV Egyszerűsített foglalkoztatás tájékoztatója a következőket írja: az alkalmi munkavállalói létszámkeretet a munkáltató a tárgyév napjaira egyenlőtlenül beosztva is felhasználhatja. Példával bemutatva: főállású személyt nem foglalkoztató munkáltató esetében az alkalmi munkavállalói létszámkeret 365 fő. 1 nap 1 munkavállaló vehető fel. Ennek a keretszámnak a beosztása a munkáltató hatáskörére van bízva, akár 1 nap is alkalmazhat 365 embert, de akkor a többi 364 napon már nem. Kérem szíves válaszát erre vonatkozóan, mert mi a cégnél, ahol csak az ügyvezető van bejelentve, mint társas vállalkozó, 2 embert is foglalkoztatunk egyszerre, de összességében nem éri el a 365 napot a munkavégzésük időtartama. Köszönettel várom a választ, ha lehet sürgősen, mivel ez a kérdés több céget is érint.

Itt a NAV újabb tiltása! Ezért is tátongnak üresen a mozik Cikk

Sokadszorra kérdezik olvasóink, hogy mozijegyet, bérletet lehet-e adómentes juttatásként adni. A NAV közzétett álláspontja szerint a piaci alapon szerveződő mozik tevékenysége nem sorolható közművelődési tevékenységet folytató szervezet által nyújtott kulturális szolgáltatás körébe, így ennek értelmében a mozijegy, mozibérlet juttatása nem lehet adómentes. Miért is?

Pénztárgép használata Kérdés

A cég nem használt még pénztárgépet, most fog először. Követtem cikkeiket a NAV álláspontjáról pénztárgépes nyugta vagy áfás számla ügyében, de nem teljesen világos a dolog. Például egy közértben is úgy működik a dolog, ha áfás számlát kérek, akkor is beütik a gépbe, csak a nyugtát nem adják oda, hanem a számlamásolathoz tűzik. Követhető ez a megoldás? Nekem úgy lenne logikus, hogy mindent, amit készpénzben fizetnek, be kell ütni, de a NAV-állásfoglalás, mintha ellentmondana ennek. További kérdés: hitelkártyás fizetést be kell-e ütni? Postai utánvétes bevételt be kell-e ütni? Köszönettel.

Vigyázzon, hogyan kérdez a NAV-tól! Így kaphat rossz tanácsot Cikk

Hogyan ne kérdezzünk az adóhatóságtól? – ezt példázza az alább ismertetendő, megtörtént eset.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs