337 találat a(z) Németország cimkére

Járulékfizetési kötelezettség Németországba települt kft.-tulajdonosnál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni egy számomra igen érdekes kérdésben. Egy kft.-nek két tulajdonosa van, mindketten munkaviszonyban dolgoznak a kft.-ben. Egyikük az ügyvezető, másikuk a szakmai feltételeket teljesíti a tevékenység végzéséhez, illetve szerel is (neki van a tevékenység folytatásához szükséges végzettsége – mestervizsgája csak neki van a munkavállalók közül). A mestervizsgás tag megnősül, és kiköltözik Németországba. A feleségnek Németországban van munkahelye és – állítólag – az ő betegbiztosítása kiterjed a családtagokra is, így a férj – egészségügyi ellátás szempontjából – biztosítottá vált Németországban. Munkaviszonnyal, egyéb jogviszonnyal Németországban nem rendelkezik, nyelviskolába jár, nyelvet tanul. A kérdésem az lenne, hogy Magyarországon kell-e Németországban tartózkodó tag után járulékot fizetni, illetve mit kell kezdeni a munkaviszonyával? Át kellene minősíteni tagi jogviszonnyá a munkaviszonyt, és mint tulajdonos szerepelne tovább? A választ előre is köszönöm. Ildikó

Lazább munkaidő-szabályozást javasolnak Németországban Cikk

A német gazdaság versenyképességének érdekében rugalmasabbá kell tenni a munkaidőről szóló szabályokat – sürgeti a német kormány mellett működő független gazdaságpolitikai tanácsadó testület, az úgynevezett gazdasági bölcsek tanácsa.

Munkaerő-kölcsönzés Németországba Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy magyarországi székhelyű munkaerő-kölcsönző cég magyar munkavállalókat szeretne Németországba kölcsönözni. Tudomásom szerint a munkaerő-kölcsönző cégek nem kapnak A1-es igazolást.Ha ez igaz, akkor a dolgozók nem Magyarországon lesznek biztosítottak? Milyen bejelentési és bevallási kötelezettsége van a munkaerő-kölcsönző cégnek a Németországba kölcsönzött munkavállalók után? Melyik országban történik a dolgozók utáni járulék- és az adófizetés? A munkaerő-kölcsönző cégnek kell Németországban telephelyet létesítenie? Válaszát előre is köszönöm!

Németországban végzett csőszerelési munka hol és hogyan adózik? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi székhellyel rendelkező, magyar adóalany új ingatlanon csőszerelési munkát végez Németországban, a megrendelő magyar kft., amely érvényes német közösségi adószámmal rendelkezik. A számláit hogyan állítsa ki, és be kell-e jelentkeznie Németországban adóalanyként? Köszönöm a válaszát! Üdv, Horváthné

Szakmunkások, akik nagyon hiányoznak Németországban Cikk

Összesen 19 ezer szakmunkás hiányzik a német cégeknél, különösen a keleti országrészben van hiány a munkáskézből. A szakképzésben ugyan egyre több a tanuló, mégsem elég a nyitott állások betöltésére – írja a piacesprofit.hu.

Adócsalásért felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték a német James Bondot Cikk

Kétéves felfüggesztett börtönbüntetést szabott ki csütörtökön egy német bíróság Werner Maussra, a helyi sajtóban „német James Bondként” emlegetett egykori titkos ügynökre 14 millió eurós adócsalás miatt.

Bérelt autó áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy magyar adóalany Németországból bérel személyautót, és a számlán fel van tüntetve, hogy fordított adózás (közösségi szolgáltatás), akkor ebben az esetben keletkezik-e adófizetési kötelezettsége a magyar bérbevevőnek, valamint az áfát levonhatja-e (személyautóhoz kapcsolódó szolgáltatás)? Be kell-e vallani az áfabevalláson, és ha igen, akkor melyik sorokon? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Gulácsiné

Ezzel a tudással biztosan lehet boldogulni Németországban Cikk

A megfelelően átképzett munkanélküliek nagy arányban, hosszú távon el tudnak helyezkedni az idősgondozás területén Németországban – derül ki a nürnbergi munkaerő-piaci kutatóintézet (Institut für Arbeitsmarkt und Berufsforschung) felméréséből.

Németországi kiküldetés során magyar szabadság számfejtése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdés szakszerű elbírálásában kérjük segítségüket. Magyar kft. román állampolgár munkavállalóit A1-es igazolással tartós kiküldetésben alkalmazza Németországban. A kiküldetés során a járulékokat Magyarországon, az adót pedig Németországban számfejtik. A külföldi munkavégzés után a munkáltató a munkavállalója után a szabadságpénztári (SOKA-BAU) befizetéseit teljesíti. Kérdésünk a szabadság számfejtésére vonatkozik. • Tartós külföldi kiküldetés esetén a szabadságot hogyan kell kezelni Magyarországon? • A magyar szabadság számfejtését hogyan érinti a német szabadságpénztári rendszer? • A kiküldetés hogyan befolyásolja a szabadság megváltását? Megtisztelő válaszukat köszönjük!

Bérmunka vagy szolgáltatásvégzés közösségen belül Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: gazdasági céllal Németországban letelepedett, közösségi adószámmal rendelkező német vállalkozás Magyarországon termelt csalánt vásárol egy termelőtől, majd Magyarországon egy magyarországi kft.-vel elvégezteti a csalán feldolgozását (nevezzük Feldolgozó Kft.-nek). A feldolgozást követően a vevő a terméket, annak összes származékával elszállítja Németországba. Feldolgozó Kft. az elvégzett munka értékét számlázza ki a német partnernek. Kérdésem: az áfatörvény értelmében ebben az esetben közösségen belüli bérmunkáról vagy közösségen belül végzett szolgáltatásról beszélünk-e? A számlát a fordított áfa szabályai szerint kell-e kiállítani? Köszönettel: Loft Consulting Kft.

Több német dolgozott, de rövidebb ideig Cikk

Rekordszámú keresőt tartottak nyilván a második negyedévben Németországban, a több német azonban kevesebbet dolgozik.

Válaszút előtt az autóipar: eltörölni a dízelüzemanyag adóelőnyét? Cikk

A dízelüzemanyag benzinhez képest élvezett adóelőnyének eltörlését javasolja a német szövetségi környezetvédelmi hivatal, az Umweltbundesamt igazgatója.

EU-s pénzek: Németország bekeményítene Cikk

A német kormány szerint meg kellene fontolni, hogy a kohéziós alapok megőrzését 2020 után a jogállamiság alapelveinek betartásához kössék – írja a Bruxinfo.hu.

Tanácsadási szolgáltatás Németországban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. Németországban (fizikailag kint Németországban) tanácsot ad egy német gazdasági társaságnak. Hogyan kell a magyar kft.-nek a számlát kiállítani a német társaság felé? Van-e bejelentkezési kötelezettsége (áfaregisztráció) a magyar társaságban a német adóhatóság felé? Válaszát előre is köszönöm!

Kft. Németországba számláz ki ott elvégzett munkát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. burkoló munkát vállal Németországban. A kft. alkalmazottja végzi el a munkát kiküldetési rendelvénnyel. - a kft. euróban számláz a német cégnek áfamentesen kell számláznia az unióban végzett munka miatt - az alkalmazott forintban kapja meg a munkabérét ezt havonta a 08-as bevallásban jelenteni kell?Kiküldetés címén mennyi napidíjat kell fizetni az alkalmazottnak, ez adómentes-e? Szállás stb. elszámolható-e költségként? - kell-e még a fentiekkel kapcsolatban valamire figyelni? Köszönöm a segítségét.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs