269 találat a(z) Németország cimkére

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás teljesitési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar adóalany Németországban végez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatást (villanyszerelést). Mindkét adóalany rendelkezik közösségi adószámmal. A fővállalkozó áfa területi hatályán kívül végzett szolgáltatásról állít ki számlát. Ha a magyar fővállalkozó magyar alvállalkozót vesz igénybe (aki szintén Németországban dolgozik), az alvállalkozó milyen számlát állít ki, és azt hogyan kell szerepeltetni az áfabevallásban? Köszönettel.

Felszámított uniós áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar normál áfakörös kft. Németországban olyan szolgáltatást vett igénybe, amire a magyar áfát kellene felszámítani. A kft. megadta a német cégnek a közösségi adószámát, amit a partnercég a számlán feltüntetett, de a számlát német áfával felszámítottan állította ki. A számla kis összegű, a kft. nem kíván foglalkozni a német áfa visszaigénylésével és a számla helyesbítésével sem. Kérdésem lenne, hogy az áfabevallásban erre még fel kell számolni a magyar áfát is? Ha igen, a német áfával növelt összegre? És amennyiben a levonás feltételei megvannak, akkor levonásba is lehet helyezni a felszámított áfát? Vagy egyátalán nem kell felszámítani rá a magyar áfát? Az A60 lapon kell-e szerepeltetni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Romlik a gazdasági növekedés Németországban Cikk

Lefelé módosította a német kormány a gazdaság idei és jövő évi növekedésére adott előrejelzését, a kedden Berlinben ismertetett prognózis szerint az Európai Unió legnagyobb gazdasága 2014-ben 1,2 százalékkal, 2015-ben 1,3 százalékkal bővül.

Áfafizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném szakértői segítségét: Egy magyar állampolgár céget alapított Németországban, ahol a tevékenysége internetes kereskedelem (áru, melynek ottani áfakulcsa 7 százalék). A terméket Szlovákiában szerzi be (áfakulcsa 20 százalék) és webáruházban értékesíti magyarországi, belföldi magánszemélyeknek, kizárólag kiszállítással. A beszerzéskor a szlovák beszállító cég közösségi beszerzés címén fordított áfás (0 %) számlát állít ki a német cég nevére. Az árut Szlovákiából közvetlenül Magyarországra szállítják Németország érintése nélkül. Helyesen jár-e el a német cég, ha értékesítéskor a németországi 7 százalékos áfakulcs feltüntetésével állít ki számlát a csomag küldésével egyidejűleg a magyarországi magánszemély részére? Vonatkozik-e valamilyen speciális szabály erre az ügyletre, keletkezhet-e/keletkezik-e máshol (például Magyarországon) áfa-, vagy egyéb adófizetési kötelezettség? Be kell-e jelentkezni máshol (például Magyarországon) is adóalanyként a német vállalkozásnak? Válaszát előre is köszönöm!

Németországi munka – német nyugdíj? Cikk

Hogyan kapja nyugdíját az, aki Németországban dolgozott, vagy szándékában áll ott dolgozni. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) szakmai tanácsadó napot szervez az érdeklődők részére.

Külföldi árubeszerzés járulékos költségei Kérdés

Tisztelt Szakértők! A következő probléma kapcsán kérném szépen szíves segítségüket: Egy magyar kft. németországi EU-s partnerén keresztül szerzett be árut Kínából. (Így valamivel kedvezőbb áron jutott hozzá a termékhez, ahhoz képest, mintha közvetlenül rendelte volna meg.) Az árut a német cég számlázta le a magyar cég felé, a beszerzést az áprilisi áfabevallásban közösségi beszerzésként bevallottuk, és az összesítő jelentésben is szerepeltettük. Aztán a következő hónapban ehhez a beszerzéshez kapcsolódóan újabb számlák érkeztek, mégpedig a német partner külön leszámlázta (áthárította) az áru kínai kikötőből a német kikötőbe történő eljuttatásának fuvardíját, illetve egy másik, egy német fuvarozó cég közvetlenül a magyar cég részére kiszámlázta a németországi vámkezelés, konténerkezelés, valamint a német kikötőből a német cég raktárába történő beszállítás fuvarköltségét. A kérdésem, hogy a német partner által egy hónap késéssel májusban számlázott fuvardíjat, illetve a német fuvarozó cég által szintén májusban, közvetlenül a magyar társaság felé kiszámlázott vámszolgáltatási költségeket milyen jogcímen és melyik hónapban kellett volna az áfabevallásban bevallani, illetve az EU-s jelentésben szerepeltetni? A magyar kft. havi bevalló, a német partner áprilisi keltezésű számlával számlázta le az árut, a német fuvarozó számlája május 30-án kelt, az árut pedig ténylegesen június elején hozták el Németországból Magyarországra. Segítségüket előre is köszönöm! Tisztelettel: KSI

Szigorítottak a munkavállalási szabályokon a németek Cikk

A német kormány szerdán elfogadta és a törvényhozás elé terjesztette az uniós társállamokból érkező bevándorlókra vonatkozó munkavállalási szabályok szigorításáról szóló javaslatait.

Ezeket a munkavállalókat várják Németországban Cikk

Németország egy éve szinte tárt kapukkal várja a szakmunkásokat az unión kívüli országokból is, mégis nagyon kevesen élnek a lehetőséggel - írja a német Die Welt online kiadása a szövetségi munkaügyi hivatal, a Bundesagentur für Arbeit (BA) adataira hivatkozva.

Nyugdíj: még ennyit kell várni a nyugati szint eléréséig Cikk

Németország keleti részén, a volt NDK területén 2020-ra érik el a nyugdíjak a nyugati szintet a kormány tervei szerint.

Németországban vállalna munkát? Nem lesz könnyű! Cikk

Németországban elkészültek az uniós társállamokból érkező munkavállalókra vonatkozó szabályok szigorítását célzó javaslatok, és a kormány még augusztusban elindítja a reformokat - írta kedden a Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ).

Nemzetközi fuvardíj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen módon számlázhatja tovább a magyar megrendelő az alábbi fuvart a német partner részére (termékbeszerzéshez kapcsolódik a fuvarozás): Indulás: Németország (eladótól), érkezés a fuvart megrendelőhöz (vevő) Magyarországra. A fuvarozó magyar cég belföldi áfás számlát állított ki. A német eladó a magyar megrendelő részére megtéríti a fuvardíjat. Mit kell a számlán feltüntetni? Kell-e szerepeltetni a továbbszámlázást az uniós jelentésben? Köszönettel: Szné

Kartelleztek a húsosok – fizethetik a bírságot Cikk

A húsipari termékek árának egyeztetése miatt kartellbírságot szabott ki a német szövetségi versenyhivatal a Bundeskartellamt 21 húsipari vállalatra.

Németországi munka: ezeket a szabályokat is be kell tartani Cikk

Komoly problémák adódhatnak Németországban abból, ha egy önkormányzati ellenőrzés során kiderül, hogy például a kőművesmunkával kapcsolatos tevékenységre bejelentett cég festési munkákat is végez, ugyanakkor ezt a tevékenységét elmulasztotta előzetesen bejelenteni - egyebek mellett ezt a praktikus tanácsot is tartalmazza az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) kiadványa, amely a német és osztrák munkavállalás feltételeit tartalmazza.

Németországban dolgozna? A minimálbér sem lesz kevés Cikk

A német parlament alsóháza nagy többséggel megszavazta csütörtökön a 8,50 eurós törvényes minimális órabér bevezetését. A minimálbért 2016-tól kétévente felülvizsgálják, és néhány ágazatban 2017-ig átmeneti szabályok lesznek érvényben. A kormány adatai szerint a lépés 3,7 millió munkavállalót érint, akik eddig ennél kevesebbet kerestek – írja a hvg.hu.

Devizaellátmány után fizetendő adók, járulékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaság munkavállalói Németországban a társaság telephelyén dolgoznak. Magyarországon a munkaszerződés szerinti bér után fizetik az szja-t, és a járulékokat. Kérdésünk, hogy a devizában kapott ellátmány után milyen járulékokat, adót kell fizetni, és melyik országban? Üdvözlettel: Handlné Bárány Júlia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Online számlázás

Szipszer Tamás

adószakértő

Elszámolási időszak – áfa tv. 58. §

Kelemen László

adószakértő, jogász

Befogadott számlák a NAV-nál

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close