37 találat a(z) FAD cimkére

5 százalékos lakásépítési áfa Kérdés

EU-s építési szolgáltatás és FAD Kérdés

FAD-os vagy nem FAD-os számla? Kérdés

FAD-os épület építése Kérdés

Fővállalkozó-alvállalkozó Kérdés

FAD-os áfa projektvezetésnél Kérdés

A fordított adózás alkalmazásának feltételei: mutatjuk a részleteket Cikk

Mik a fordított adózás alkalmazásának feltételei, milyen esetekben állítható ki fordított adózású számla? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

FAD számla Kérdés

FAD-os vagy nem FAD-os számla? Kérdés

Használtautó-kereskedő különbözeti áfás értékesítése Kérdés

Fordított áfa építési engedély kiadása előtt Kérdés

Tárgyi adómentes tevékenységhez FAD-os építés-szerelési munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfakörös ügyfelem építés-szerelési munkát végzett, a megrendelő nyilatkozata alapján fordított adózás hatálya alá esett az ügylet, ennek megfelelően került kiállításra a számla. A megrendelő utólag módosítaná a nyilatkozatát, mert könyvelője szerint részére nem állíthattunk volna ki fordított áfás számlát. Arra hivatkoznak, hogy a megrendelő nem tette adókötelessé az ingatlanok értékesítését, bérbeadását. De emellett áfakörös őstermelő is. Szerintem pont emiatt megfelel a személyi feltételeknek, mert nem alanyi mentes, illetve az adó fizetése követelhető [142. § (3) bek.], itt csak az merül fel, hogy nem vonhatja le az áfát, de ő vallja be/ fizeti meg. Köszönöm válaszát!

Az áfatörvény 142. §-ával kapcsolatos értelmezések Kérdés

Kérdésem: Fordított adózással kell-e az áfát megállapítani a következő tevékenységek esetében? Minden kérdéses ügyletre igaz: - áfaalanyok között jön létre, - építési engedéllyel rendelkező projektek kivitelezése során valósul meg. 1. Egy építési fővállalkozás az egyik építési területre riasztó-és kamerarendszert szereltet fel, amelyet az építkezés befejeztével majd másik területre telepíttet át. A szolgáltatás ugyan építésiengedély-köteles ingatlan létrehozásával kapcsolatban merül fel, de nem képezi szerves részét a felépülő ingatlannak Az építkezés területén létrehozott ideiglenes létesítményekre (ideiglenes közmű, és elektromos vezetékhálózat stb.) is alkalmazható a fordított adózás? 2. Autódaruzás, illetve toronydaruzás. A szerződés nem bérlésről, hanem ezen eszközök üzemeltetéséről szól. Nem csak a darut, hanem a darukezelőt is biztosítja a szolgáltató. Egyes épületelemek mozgatása és beépítése érdekében szükséges tevékenység. 3. Az építkezésen keletkezett törmelék elszállítása. 4. Betonpumpa üzemeltetés: a vállalkozó a betonpumpa segítségével juttatja a készbetont a zsaluzatba. A betonpumpát és a kezelőt is a vállalkozó biztosítja. 5. Zsaluzás, állványozás: ez sem épül be az ingatlanba, de szükséges annak létrejöttéhez. 6. Az ingatlan átadása előtti takarítási munkákat végző vállalkozó tevékenysége. 7. Geodéziai mérések és kitűzések: az ingatlan építése előtt és közben is szükséges bizonyos geodéziai és talajmechanikai vizsgálatok elvégzése. 8. Kert- és parképítés.

Ingatlanvásárlás áfájának megítélése Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ingatlant vásárol a vállalkozásunk. Nem egyértelmű számunkra, hogy az adott ügylet egyenes vagy fordított adózás alá esik-e. Az ingatlan a földhivatalnál már 1996 óta mint lakóház, udvar, gazdasági épület szerepelt. Az eladó 1999-ben vásárolta az ingatlant, aminek akkor kérte és meg is kapta az önkormányzattól a használatbavételi engedélyét bolt használatára, viszont a földhivatalnál nem lett bejegyezve a változás. Az eladóval egyeztettem és azt mondták, hogy senki nem szólt nekik, hogy ezt a földhivatalnál is keresztül kell futtatni. Számukra is csak most, az értékesítésnél derült ki, hogy ezt a földhivatalon is keresztül kellett volna futtatni. Kértük, hogy mindenképpen jegyeztessék be a földhivatalnál is az átminősítést, mivel mi a lakóház áfáját nem vonhatjuk le. 2019. 08. 27-én bejegyezték az 1999 évben kiadott határozat alapján. Viszont most az eladó azt mondja, hogy így nem tud fordított áfás számlát kiállítani csak egyenes adósat, mivel a földhivatalnál csak most került bejegyzésre az új használatbavételi engedély. Az álláspontom szerint viszont ez fordított adós tétel mivel az áfatörvény 86. § (1) jb pontja szerint. Szerintem ez már nem minősül új építésű ingatlannak, mivel a hatósági engedély már 1999-ben rendelkezésre állt. Kérem szíves tájékoztatásukat a fenti ügyletre vonatkozóan.

Ingatlanértékesítés áfatartalma Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tanácsát a következő kérdésben. Egy társaság ingatlant értékesít. Négy különböző helyrajzi számon lévő telket. Az egyik telken egy aszfalt út, a másik telken egy konténer van, amelyek ingatlannyilvántartási besorolása építmény, a másik két telek építési telek. Ezen esetben helyesen jár-e el a társaság, ha a két építmény besorolású telket fordított áfa, a másik két telket fizetendő áfa felszámításával értékesíti? Segítségét előre is köszönjük.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Törzsbetét értékesítése

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Edenred utalvány adózása

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Térítés nélküli átadás tao vonzata

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs