9 találat a(z) EU-s szolgáltatás cimkére

Szolgáltatás igénybe vétele EU Kérdés

Szeretnénk igénybe venni egy belga énekes hölgy fellépését. Az adószámot nem érvényesként jelzi a nyilvántartási rendszer. A művésznő állítja, hogy a belga törvényeknek megfelelően Európán belül, mint áfamentes vállalkozó évi 20 külföldi fellépést vállalhat. Érvényes uniós adószám hiányában hogyan tudom majd kifizetni neki a tiszteletdíjat?

Magyar jármű karbantartása EU-s országban: hogyan kell számlázni? Cikk

Melyik jogszabály mondja ki, hogy a magyar tehergépkocsi ausztriai karbantartását 20 százalék áfával kell kiszámlázni? – kérdezte az Adózóna olvasója. Nagy Norbert adószakértő válaszolt.

Alanyi mentes Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: egyesület EU-s szolgáltatást vett igénybe. Az egyesület nem áfakörös, nem rendelkezik EU-s adószámmal. Mi a teendő? Be kell vallani, és meg kell fizetni az áfát? A számlán is szerepel áfaösszeg. Így nem kétszer fizet áfát az egyesület? Köszönettel: Ildikó

EU-s szolgáltatás igénybevétele kft. tagjától Kérdés

Az alábbi kérdésben kérem a segítségüket. Egy portugál magánszemély 49 százalékban tulajdonos egy belföldi kft.-ben (a maradék 51 százalék tőle teljesen független), és egyben ügyvezetője is (együttes aláírási joggal egy másik ügyvezetővel). A portugál magánszemély egyéni vállalkozó Portugáliában, azonban A1 igazolást nem tud hozni. Emiatt a kft.-ben a garantált bérminimum után megfizeti a járulékokat mint a társág ügyvezetője (megbízási szerződés alapján). A társaság tevékenységében alapvetően szakértők vesznek részt megbízási szerződésekkel, és a portugál magánszemély is a portugál egyéni vállalkozásával szerződik a tevékenységben való tényleges részvételre, tehát a társaság tőle portugál fordított adózású EU-s szolgáltatást vesz igénybe. Van-e ennek az utóbbi szolgáltatásnak bármiféle tiltása a jogszabályok alapján, ami kizárná azt, hogy a kft. egyik kisebbségi tagja ezt a szolgáltatást ebben a formában nyújtsa? Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozó EU-s szolgáltatásnyújtása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású, kata hatálya alá tartozó egyéni vállalkozó EU-s országba (Horvátországba) nyújtana szolgáltatást (nyaraló festési munkálatai). Az ingatlan tulajdonosa ugyan külföldi állampolgár, de magyarországi lakóhellyel rendelkező magánszemély, akinek a vállalkozó számlát ad. Jól tudom-e, hogy a szolgáltatás megkezdése előtt közösségi adószámot kell kérnie a vállalkozónak, és a közösségi adószám érvényességétől kezdődően a munkálatok befejezéséig (kb. 1,5-2 hónapos munka) nullásan nyújtja be az áfa- és az A60-as bevallást? A számlának a teljesítés helye szerinti címre kell szólnia (és nem a magyarországi lakcímére)? Továbbá azt szeretném megkérdezni, hogy a vállalkozó mivel tudja igazolni magát mint vállalkozás egy esetleges külföldi hatóság általi ellenőrzés során? Előre is köszönöm megtisztelő válaszát! Tisztelettel: Dézsenyiné

Egyéb szervezet EU-s szolgáltatás igénybevétele – áfa kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéb közhasznú szervezet, mely mentes az áfafizetési kötelezettség alól, nem végez az áfamentes tevékenységén kívül mást. EU-s adóalanytól szolgáltatás igénybevétele esetén a számlán nem tüntetnek fel adólevonást, illetve nullát tüntetnek fel, és van olyan, hogy Ft-ban tüntetik fel a számla értékét, melyből nem lehet eldönteni, hogy vontak-e le adót vagy sem. A szolgáltatás igénybevételének helye van úgy, hogy Magyarország, de van, hogy az az EU-s állam, melytől megrendelték a szolgáltatást. Ezek alapján a szervezetnek keletkezik-e áfafizetési kötelezettsége, illetve áfa- és összesítő bevallást is be kell adni?

EU-s szolgáltatás igénybevételének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk utazásközvetítéssel foglalkozik, de most felmerült, hogy egyedi esetekben kisebb utazási csomagot is összeállítana. Ha például egy német utazásszervezőtől veszünk repülőjegyet Dominikára, és egy szállást foglalunk szintén Dominikába, egy osztrák irodától, akkor tudomásom szerint ez már utazási csomagnak minősül. Kérdésem, hogy ebben az esetben a repülőjegy után kell-e magyar áfát felszámítanunk közösségi szolgáltatás igénybevétele címén, illetve hogy a szállás után kell-e áfát felszámítani? A repülőjegy általános esetben áfa hatályán kívüli, illetve a szállás is az lenne, mivel harmadik országban teljesül. Ha viszont ebben az esetben (az utazási csomagra tekintettel) áfát kellene felszámítani utánuk, akkor ez a költségeinket 27 százalékkal növelné, hiszen levonási jog viszont álláspontom szerint egyáltalán nem kapcsolódna hozzájuk, mivel az utazásszervezés árrés adózás alá esik. Kérem, hogy ha egyéb lényeges körülmény is van az adózás (áfa) tekintetében, amivel számolnunk kell, akkor azt is szíveskedjen leírni. Köszönettel: Csizmadia Lajos

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk magyarországi követségeken, de EU-s országokban végez felújítási munkákat. Cégünk alvállalkozóként dolgozik, ugyanakkor alvállalkozót foglalkoztat. Kérdés: fővállalkozó a szerződésben az áfatörvény 39. §-ára hivatkozik. A feléje kibocsátott számlában áfát kell-e feltüntetni? A mi alvállalkozónk áfás vagy áfa nélküli számlát állít ki részünkre? További adózás az EU-s országban felmerül-e részünkről? Mi a teendő?

EU-s szolgáltatás és termék szállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérem szíves állásfoglalását: Adott négy EU-s (1 német,1 dán, és 2 magyar /A és B/) cég. "A" és "B" cég Magyarország két távoli pontján található. A folyamat: 1. A német cég megrendeli a kész terméket "A" cégtől. 2. Az "A" megrendeli a termék alkatrészeit a dán cégtől. 3. A dánok legyártják azt, majd bizonyos befejező műveletek elvégzése céljából – festési munka (bérmunka) – mellett leszállítják "B"-nek. 4. "B" a leszállított alkatrészeket lefesti, majd készre jelenti a dán cégnek. Ez alapján a dán cég kiállít egy szállítólevelet Dániából "A" telephelyére, amit megküldenek "B"-nek, valamint jelzik "A"-nak az alkatrészek elkészültét. 5. "B" a dán szállítólevelet mellékeli az alkatrészekhez. 6. "A" elszállítja az alkatrészeket "B"-től a saját telephelyére a saját autójával, a dán fuvarlevéllel. Esetenként "B" cég közvetlenül feladja dán cég részére az elkészült alkatrészeket. 7. "A" az alkatrészekből összeszereli a terméket, majd kiszállítja a német céghez. Az alkatrészek Magyarországra érkezése és a kész termék Németországba szállítása között átlagosan 30 nap telik el. Kivéve 1-2 darabot, amelyek a szállítási sérülés miatti többletrendelés okán maradnak itt a következő rendelésig (ez az időtartam ritkán ugyan, de a 60-90 napot is elérheti). Kérdésem a következő: "B" cég állíthat ki áfa felszámítása nélkül számlát a dán cég részére festési szolgáltatásról, függetlenül attól, hogy az alkatrészeket nem közvetlenül szállítják ki? Köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

0 forintos megbízás

dr. Nagy András Zoltán

ügyvéd

Dr. Nagy András Zoltán Ügyvédi Iroda

275/2020. kormányrendelet

Lepsényi Mária

adószakértő

Felmondási védelem közalkalmazottnál

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close