52 találat a(z) Bitcoin cimkére

Kriptopénz: lecsaptak a hatóságok a pekingi székhelyű tőzsdékre Cikk

A kínai hatóságok pénteken utasították a pekingi székhelyű kriptodeviza tőzsdéket, hogy állítsák le a kereskedést, és azonnal értesítsék meglévő ügyfeleiket a bezárásról. A legnagyobb piaci kapitalizációjú kriptopénz, a bitcoin árfolyama rendkívül erős kilengéseket mutatott az előző napokban elszenvedett meredek esés után.

Bitcoin bányászat adózása, könyvelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A bitcoin bányászat adózása katás egyéni vállalkozóként pontosan mely tevékenység felvételével lehetséges? Lehetséges-e ?(A kata törvény kimondottan nem tiltja véleményünk szerint). 2. Ha nem (katás) egyéni vállalkozóként folytatja, hanem mint magánszemély, hogy alakul az adózása, pontosan milyen bizonylat alapján állapítja meg a jövedelmét? Külföldi számítógépekkel, szerverekkel folyik a bitcoin bányászat, papíralapú bizonylat kibocsátása a "bányászó" felé nem történik. 3. Ha kft. folytatja ezt a tevékenységet, hogyan alakul az adózása, mi az alapbizonylata a könyvelésnek? Mely tevékenységet kell felvennie a tevékenységi körébe, hogy jogszerűen folytathassa a bitcoin bányászatot? Kérem, részletesen kifejteni a válaszokat, mert e témában még nincsen kialakult, ismert, adózási-számviteli gyakorlat. Tisztelettel: Czigányné Tóth Katalin

Kétezer dollár felett a Bitcoin árfolyama Cikk

A hét végén első alkalommal emelkedett kétezer dollár fölé a Bitcoin digitális virtuális deviza árfolyama.

Bitcoin-bányászat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem új tevékenységével kapcsolatban szeretnék kérdést feltenni, ami Bitcoin-bányászat lenne. Ennek lényege, hogy ügyfelem számítógépeket vásárol, melyek kizárólagos feladata a Bitcoin-adatbányászat, aminek "jutalmaként" Bitcoin fizetőeszköz íródik jóvá ügyfelem Bitcoin számláján. Ezt bármikor az aktuális átváltási árfolyamon dollárra válthatják, és így a társaság folyószámláján megjelenik az összeg. Kérdésem, hogy a Bitcoin-bányászat során mikor keletkezik bevétele a társaságnak? Amikor a Bitcoin jóváíródik a Bitcoin-számlán, vagy amikor a Bitcoint dollárra váltják és az a folyószámlán jelenik meg? A bizonylatolással kapcsolatosan is kérdéseim merültek fel, hiszen a Bitcoin egyfajta ellenérték, de számla kiállítására nem kerül sor és így áfa sem merül fel. Az áfabevallásban nem tudom sem termékértékesítésnek, sem szolgáltatás nyújtásnak besorolni. Van a Bitcoin-kérdéskörre elérhető adózási és számviteli gyakorlat?

Bitcoin Kérdés

Szeretném megtudni, hogy ha magánszemélyek úgy támogatnak más magánszemélyeket, hogy adományként nem pénzt küldenek egymásnak, hanem Bitcoin-t, ami ásványi anyagként van az árutőzsdén jegyezve, akkor mi a jogi, illetve könyvelési állásfoglalás önök szerint ez ügyben? A Bitcoin-küldések anonim tranzakciók, a Bitcoin egy virtuális fizetőeszköz, ami nem pénz, mégis lehet vele szinte már mindent fizetni. Válaszukat tisztelettel megköszönöm!

Befektetési vállalkozás vagy sem? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Új alapítású társaság (kft.) kizárólag bitcoin virtuális valuta kereskedésével szeretne foglalkozni. Ügyfelek pénzét, megbízását a társaság nem kezeli, kizárólag a saját pénzeszközei terhére vásárol, és javára ad el bitcoint az árfolyamok függvényében. Ebben az esetben a társaság normál vállalkozásként a számviteli törvény hatálya alá tartozik, vagy esetleg a befektetési vállalkozásokról szóló 2007. évi CXXXVIII. törvény 2. § a) pont miatt befektetési vállalkozásnak minősül? Amennyiben nem minősül speciális adózónak (befektetési vállalkozásnak vagy pénzügyi vállalkozásnak), akkor gondot jelent-e, hogy a társaságnak egyéb bevétele várhatóan nem lesz? A keletkező árfolyamnyereséget ebben az esetben a pénzügyi műveletek egyéb bevételei vagy az árbevételek között kell elszámolni? Köszönöm válaszát előre is!

Adózási következményei lehetnek a Bitcoin használatának Cikk

Adózási szempontból nem devizának, hanem vagyontárgynak nyilvánította a Bitcoint az amerikai adóhivatal, az Internal Revenue Service (IRS).

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Oktatás elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Kivaelőleg, veszteségelhatárolás

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Munkáltatói kölcsön elengedése kivás cég esetén

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs