42 találat a(z) 98 százalékos különadó cimkére

Magánszemély különadója Kérdés

2014-ben kifizetett végkielégítésre kell-e alkalmazni a 98 százalékos különadót, vagy ahogy én tudom a 2006.évi LIX. törvény ezen 2. §-a már nem érvényes?

98 százalékos különadó visszatérítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, hogy röviden ismertesse, hogy a szeptemberben elfogadott törvény alapján pontosan milyen nyomtatványon és milyen formában lehet a 98 százalékos különdó összegét visszakérni a NAV-tól? Ezzel kapcsolatos további kérdésem, hogy a kollektív szerződés alapján megállapított végkielégítést hogyan kell kezelni a szeptember törvény szerint, azaz milyen adó sújtja, ha ügyfelem 2011-ben kapta meg a kollektív szerződés szerinti végkielégítését 98 százalékos adó levonásával és most szeretné a szeptemberi törvény alapján visszakérni? Köszönöm válaszát.

Visszajáró különadó: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

Mit kell tenniük azoknak, akiknek a legújabb jogszabályok értelmében visszajár a 98 százalékos adó egy része? Mit tehetnek azok, akik már bevallásukban visszaigényelték a sarcot, vagy az adó mértéke miatt pereskednek. Itt van a NAV tájékoztatója.

Ezt fundálták ki a visszajáró 98 százalékos különadóról Cikk

Várhatóan még ma szavaz az Országgyűlés arról a törvényjavaslatról, amelynek alapján a NAV visszatérítést fizet a 98 százalékos különadóval sújtott magánszemélyeknek. Akik az eredeti szövegjavaslat alapján már tervezgetni kezdték a visszajáró pénz elköltését, jobban teszik, ha megvárják a törvény kihirdetését, mert közülük többen kellemetlen meglepetésre számíthatnak.

Figyelem! Így kaphatja vissza az adó egy részét Cikk

Kérelemre törli az adóhatóság a 98 százalékos adómértékkel megállapított adókötelezettséget, helyette átalányközterhet állapít meg, és a különbözetet újabb kérelemre kaphatja vissza az adózó – ez a javaslat is szerepel a Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter által ma benyújtott salátatörvényben.

Sarc hátán sarc – lesújt a NAV Cikk

Alkotmánybírósági határozattal és kormányígérettel dacolva nem adja vissza a 98 százalékos különadót a gigaterhet önellenőrzéssel visszakérőknek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, hanem még meg is bünteti az érintetteket – írja konkrét eseteket feldolgozó cikkében az index.hu.

Különadó Kérdés

Magánszemélytől 2013-ban kilépésekor levonták a 98 százalékos különadót. Hogyan tudja visszakapni a NAV-tól? Mert hogy már nem él a törvény. Ugyanakkor a 2013-as bevallás tájékoztatásában és a bevallásban ott vannak rá a sorok.

A pofátlan adó után még pofátlan bírság is? Cikk

Bár több bírói fórum szerint is jogellenes a végkielégítésekre kiszabott 98 százalékos különadó, nem jár vissza automatikusan azoknak, akik azt jogvita nélkül fizették be. Közel 10 milliárd forint sorsa a tét, de külön eljárásrend hiányában bizonytalan az érintettek helyzete.

Fusson a pénze után, ha büntetőadóval sújtották! Cikk

Mitévő legyen az, aki nem törődik bele, hogy 98 százalékos adót vontak tőle, és szeretné a pénzét visszakapni azok után, hogy az Alkotmánybíróság megtiltotta e szabály alkalmazását. Mutatjuk a megoldást.

Pofátlan végkielégítések adója - Ab-határozat Cikk

Az Alkotmánybíróság mai határozata szerint nemzetközi szerződésbe ütközik a - tavaly december 31-étől már nem hatályos - 98 százalékos különadó.

98 százalékos különadó: újabb magyarnak kevdezett Strasbourg Cikk

Újabb magyar közalkalmazottnak ítéltek meg kártérítést kedden Strasbourgban, a végkielégítés egy részének 98 százalékos adókulccsal történő elvonásával kapcsolatos jogvitában, miután májusban és egy héttel ezelőtt egy-egy hasonló ügyben ugyanígy döntött az Emberi Jogok Európai Bírósága.

Ítélet a 98 százalékos különadóról: nincs automatikus jogorvoslat Cikk

A 98 százalékos különadóval kapcsolatban nemzetközi szinten született ítélet magától értetődően generálja a kérdést: a hasonlóan jogsérelmet szenvedett valamennyi érintett részére automatikus jogorvoslatot jelenthet-e a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) - egyelőre nem „végleges” - ítélete vagy az ítélet csak a konkrét ügyben kötelező? Milyen természetű ítéletet hoz általában a Bíróság?

98 százalékos különadó: Strasbourg elkaszálta Cikk

Magyarország megsértette a tulajdonhoz való jogot azzal, hogy egy elbocsátott külügyminisztériumi alkalmazott végkielégítésének egy részét 98 százalékos különadóval sújtotta - mondta ki kedden Strasbourgban nyilvánosságra hozott első fokú ítéletében az Emberi Jogok Európai Bírósága.

98%-os különadó: mit kellene tennie a jogalkotónak? Cikk

Milyen mozgástere van annak a közalkalmazottnak, aki méltánytalannak érzi, hogy 98 százalékos különadóval terhelték végkielégítését? A munkajogász összefoglalja.

Jogorvoslati szakaszba lépett egy „pofátlan végkielégítés"-ügy Cikk

Az utóbbi években nagy vihart kavart a „pofátlan végkielégítésekre” kirótt 98 százalékos különadó. Az Adózóna többször is megírta, hogy csak akkor van lehetőség jogorvoslatra, ha valaki nem vallja be, vagy önellenőrzéssel visszakéri a 98 százalékos különadót. Ez arra alapozható, hogy a NAV hibás igazolás mintát rendszeresített a kifizetőknek, amelyből a magánszemély nem tudta megállapítani a különadó alapját.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadságátvitel a következő évre megállapodás alapján

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Kölcsön rendezése

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close