20 találat a(z) élelmiszerbiztonság cimkére
Új élelmiszerbiztonsági kockázatot jelenthetnek a fekete élelmiszerek
Cikk
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) új élelmiszerbiztonsági kockázati tényezőként azonosította az ún. fekete élelmiszerek csoportját. Ezek, a napjainkban divatot, trendet képviselő élelmiszerek az aktív szénnek, ritkább esetben más élelmiszer-színezékeknek köszönhetően nyerik el a különlegességnek számító, egyeseknél averziót, másoknál fogyasztási kedvet kiváltó fekete színüket. Érdemes azonban azzal számolni, hogy az aktív széntartalom hosszú távú fogyasztás esetén hiányállapotok kialakulásához vezethet, gyógyszert szedőknél pedig akut egészségkárosodást idézhet elő – írja honlapján a Nébih.
Sokkolta az ellenőröket a látvány – elkerülhetetlen volt a sütőüzem buktája
Cikk
Egy 2017 óta működő Pest megyei pékségben végeztek ellenőrzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei október elején. Az ellenőrök a helyszínen megállapították, hogy a vállalkozás semmilyen nyomon követési dokumentációt nem vezet, ezért 45 nem nyomon követhető élelmiszertételt kivontak a forgalomból. Az üzemben tapasztalt elégtelen higiéniai körülmények miatt, a súlyos élelmiszerbiztonsági kockázatokra való tekintettel a hatóság azonnali hatállyal felfüggesztette a sütőüzem működését, olvasható a Nébih honlapján.
Főként étrend-kiegészítőkkel és pékárukkal volt gond tavaly
Cikk
Megjelent a RASFF 2016-os jelentése az EU élelmiszerbiztonsági helyzetéről. Az EU élelmiszer- és takarmánybiztonsági riasztási rendszerében közzétett csaknem háromezer bejelentés kevesebb mint 1%-a érintett magyar előállítású terméket 2016-ban. A 141 hazai vonatkozású ügy főként különleges táplálkozási célú élelmiszerekre, étrend-kiegészítőkre, gabona- és pékáru termékekre vonatkozott – írja a Nébih.
A gépi kávétól a falusi vendégasztalig – lakossági felmérés az élelmiszerlánc-biztonságról
Cikk
Hol vásárol élelmiszert, ellenőrzi-e a termék összetételét, lejáratát, árát, országeredetét? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tesz fel kérdőívén a Nébih, a felnőtt lakosság élelmiszerlánc-biztonsággal kapcsolatos véleményét tudakolva.
Tudatos vásárlás? Több százmillió forint közpénzből fejlesztené a kormány
Cikk
A kormány 2019-ig több százmillió forintot kíván fordítani az élelmiszerek minőségének emelésére, a vásárlói tudatosság fejlesztésére, valamint a hatékonyabb hatósági fellépésre – derül ki a Magyar Közlöny legfrissebb számában közzétett kormányhatározatból.