8 találat a(z) üzletág-átruházás cimkére

Üzletág átruházása: amit az áfáról, az illetékről, az iparűzési adóról és más terhekről tudni kell Cikk

Kell-e áfát, iparűzési adót, illetéket vagy más közterhet fizetni üzletág átruházásakor? A számviteli előírások 2019. január 1-jével történő változásával is összefüggésben mutatjuk be – a társasági adón kívüli – egyéb adóhatásokat.

Üzletág-átruházás számviteli elszámolása és társasági adózási következményei Cikk

2019. január 1-jétől változott az üzletág-átruházás számviteli elszámolása. A cikk ennek bemutatása mellett kitér arra, hogy melyek a társasági adózási következmények, ha az üzletág-átruházás kedvezményezett eszközátruházásnak minősül, és ha nem minősül annak.

Munkaerő elszámolása üzletág-átruházásnál Kérdés

Üzletág-értékesítés bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfaalany gazdasági társaságunk (kft.) értékesítette egyetlen üzletágát kapcsolt társaságának. Az üzletág fogalma megfelelt az áfatörvény vonatkozó rendelkezésének. Az értékesítés során vevői szerződések és üzleti potenciálok kerültek átadásra, tárgyi eszközök, követelések és kötelezettségek nem képezték az üzletág részét. Az üzletág vételárát havi részletekben fizeti meg a vevő, de az üzemeltetést már az első vételárrészlet megfizetésekor megkezdte. Több adóévet érint a tranzakció. Kérdéseim az alábbiak: 1. Az eladónál az üzletág értékesítéséből származó bevétel számvitelileg milyen bevételkategóriának minősül? Könyvelőnk pénzügyi művelet bevételeként könyvelte a pénzbefolyásokat, amivel nem értünk egyet. Árbevételként vagy egyéb bevételként kell elszámolni a fent leírt esetben az üzletág vételárát? Sztv. 72. paragrafus (4) e) pontja vonatkozik-e a fenti esetre? MKVK oldalán közzétett szakmai cikkben egyéb bevételt olvasunk. 2. Jól gondoljuk-e, hogy a teljes vételárat el kell számolni egyösszegben bevételként abban az üzleti évben, amikor az üzletág-adásvételi szerződés megkötésre került és az üzletág-üzemeltetési jog átruházásra került a vevőre, s a részletfizetési kondíciót követelésként kell kimutatni a vevővel szemben? Társaságunk könyvelője az egyes részletek pénzbefolyásának dátumával számolta el a bevételt, így több üzleti évre oszlott szét a vételár, ami miatt esetlegesen adóhiány merülhet fel társaságunknál. Köszönettel: Alexandra

Üzletág-átruházással kapcsolatos kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Üzletág-átruházással kapcsolatban lenne számviteli és adózási kérdésem. Egy egyéni vállalkozó erdőgazdálkodási tevékenységgel foglalkozik és e mellett benzinkutat üzemeltet. Ez utóbbi tevékenységet mint komplett üzletágat kívánja átruházni a vevő társaságra a a tevékenységhez szükséges berendezések, telek és a benzinkúthoz tartozó épület (shop) átadásával. Az ügylettel kapcsolatos kérdéseim a következők: 1. Az üzletág-átruházás ingatlant (telek, épület) is tartalmaz. Jól értelmezem-e, hogy mind az átruházónak, mind az üzletágat megszerző adóalanynak élni kell az Áfa tv. 88. §-ban az adókötelessé tétel választási jogával az átadás-átvétel lebonyolítása előtt? 2. Amennyiben ez megtörténik, milyen bizonylatot kell kiállítani az ügyletről az ingatlanátadás vonatkozásában (számla, adásvételi szerződés)? Alkalmazható az Áfa tv. 142. § (1) bekezdés e) pontja, vagyis fordított áfás számlát kell kiállítani? Külön kell-e kezelni az üzletág-átruházással kapcsolatban az ingatlan és az egyéb eszközök átadását, mely utóbbi adómentes [Áfa tv.17. § (4) bekezdés]? 3. Az üzletág-átruházással megszerzett ingatlant terheli-e vagyonszerzési illeték vagy illetékmentes? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Csatlós Anikó, Aranyeső Kft.

Tárgyi eszközökre vonatkozó arányosítás üzletág-átruházáskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk távközlési üzletágát értékesítette. Az üzletág-értékesítés tekintetében megfelelt az Áfa tv. 18. §-ban meghatározott feltételeknek. A kérdésem arra irányul, hogy az üzletág-átruházás keretében átadott tárgyi eszközök tekintetében kell-e alkalmazni az alábbi áfatörvényhelyet: 135. § (2), mely szerint az (1) bekezdésben meghatározott időtartam figyelembevételével, annak a naptári évnek az utolsó adómegállapítási időszakában, amely naptári év teljes időtartamában a tárgyi eszköz az adóalany rendeltetésszerű használatában van, az adóalany köteles a tárgyi eszközre jutó előzetesen felszámított adó összegének a) ingó esetében 1/5 részére, b) ingatlan esetében pedig 1/20 részére vonatkozóan utólagos kiigazítást elvégezni, feltéve, hogy a levonható előzetesen felszámított adó összegét meghatározó tényezőkben a tárgyi eszköz beszerzésének évéhez vagy a 11. § (2) bekezdés a) pontjában említett esetben a rendeltetésszerű használatba vételének időpontjához képest változás következik be, és a számítás eredményeként adódó különbözet összege abszolút értékben kifejezve eléri vagy meghaladja a 10 000 forintnak megfelelő pénzösszeget.? Köszönettel: Bereczk Zsuzsi

Üzletág-átruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk internetszolgáltatási üzletág vásárlására készül. Ezzel kapcsolatban több kérdés is felmerült bennünk. Az Áfa tv. 18. § (1) bekezdés értelmében az apporthoz és a jogutódláshoz hasonlóan, az üzletág-átruházás útján szerzett vagyon, vagyonrész és vagyoni értékű jog tekintetében a szerzőnek a következő feltételeknek kell egyidejűleg megfelelnie: – a szerző már a szerzéskor vagy annak következtében belföldön nyilvántartásba vett adóalany, – szerző kötelezettséget vállal, hogy a szerzéshez, szerzett vagyonhoz fűződő jogok, kötelezettségek őt illetik, illetve terhelik, – sem a szerzéskor, sem azt követően nincs olyan jogállása, amely összeegyeztethetetlen lenne az előző pont alapján esetlegesen felmerülő kötelezettségek teljesítésével (például nem alanyi mentes, nem kompenzációs feláras mezőgazdasági termelő, de bizonyos korlátozással tárgyi mentes tevékenységű lehet, például adott esetben a pénzintézet, mivel csak magának az üzletágnak kell kizárólag adólevonásra jogosító tevékenységet végeznie). Első kérdés: szerző kötelezettséget vállal, hogy a szerzéshez, szerzett vagyonhoz fűződő jogok, kötelezettségek őt illetik, illetve terhelik, ezzel kapcsolatban a kötelezettségvállalás konkrétan mire vonatkozik, mit jelent és azt kinek címezve, milyen formában kell megtenni, és meddig tart? A másik kérdésem az lenne, hogy milyen számviteli bizonylatot kell kiállítani az ügyletről? Kell-e hitelesíttetni annak tartalmát? Köszönettel:

Üzletág-átruházás Kérdés

Az áfatörvény szerint az üzletág-átruházás áfamentes ügylet. Az lenne a kérdésem, hogy akkor is áfamentes-e az üzletág-átruházás, ha a beruházó nem veszi át az eladó átruházásig keletkező jogait, illetve kötelezettségeit? Áfatörvény 18. § b) pontja szerint ezek átvétele is feltétel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tárgyi eszköz aktiválás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Alapítás-átszervezés

Nagy Norbert

adószakértő

Társasházi ingatlan – telek értéke

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 november
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close