325 találat a(z) üzemanyag cimkére

Egyéni vállalkozó saját tulajdonában lévő tehergépjármű és busz üzemanyag és egyéb költség elszámolása Kérdés

Egyéni vállalkozó saját tulajdonában lévő tehergépjárművével fuvarozási és oktatási tevékenységet is végez. A fuvarozással kapcsolatban az üzemanyag-elszámolásra az alábbi képlet használata helyes-e: Alapnorma=9,5+0,00047 x(megengedett legnagyobb tömeg+saját tömeg)+0,050 x meghajtómotor teljesítménye? Az így kapott alapnorma van felszorozva a megtett kilométerrel és a NAV által közzétett üzemanyagárral. Valamint az oktatásra az alábbi képlet használata szintén helyes-e: tanóra x 18km/tanóra:100 x 9,5L alapnorma x 1,8 alapnorma átalány x NAV üzemanyagár? Valamint az oktatáshoz kapcsolódóan jármű használati költségként van elszámolva tanóra x 836Ft/tanóra. Az oktatáshoz kapcsolódó 9,5 L alapnorma az egyszerűsített elszámolás alapján lett meghatározva, mert ha a kormányrendelet 1. melléklet illetve 1/A melléklete alapján határozom meg az alapnormát, akkor a törvényben meghatározott adattartamú útnyilvántartásra van szükség. A fent leírtak helyénvalóak-e?

Növekvő bérek, magasabb árak? Újra apasztja a zsebeket az infláció Cikk

Átlagosan 2,3 százalékkal magasabbak voltak januárban a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A cukor 15,3, a sajt 4,6, az idényáras élelmiszerek (burgonya, friss zöldség, gyümölcs) 3,5 százalékkal drágultak, a sertéshúsért pedig – amelynek áfakulcsa tavaly januárban csökkent 27 százalékról 5 százalékra – 9,6 százalékkal kellett többet fizetni, mint egy évvel korábban, így több mint a fele elveszett az áfakulcscsökkentésből eredő árelőnynek.

Egyéni vállalkozó? Így számolja el az üzemanyagköltséget! Cikk

Hogyan számolható el az üzemanyagköltség, mikor kell cégautóadót fizetni, útnyilvántartást vezetni és levonható-e az üzemanyag áfája? Ezt kérdezte egyik olvasónk. Juhász Tibor okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő válaszolt.

Gépkocsival történő munkába járás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozónk olyan helységben lakik, ahonnan a munkahelyre tömegközlekedési eszközzel is be tud járni. Az ügyvezető engedélyezte neki a gépkocsival történő munkába járást. Saját gépkocsija nincs, édesapja gépkocsijával jár. Lehetséges-e ebben az esetben elszámolni a 9, vagy 15 forintot?

Családi gazdaság: üzemanyag elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy korábbi cikkben olvastam, hogy a családi gazdaság tagjai a bevételeket és költségeket a gazdaság tagjainak létszáma között feloszhatják egyenlő arányban. Ez eddig is világos volt számomra. Kivéve az üzemanyagköltséget és a haszongépjárműhöz kapcsolódó költséget, mert ezeket csak az számolhatja el, aki jogosult ezen költségelszámolásra. Ez tulajdonképen mit jelent? Ha én vagyok a családi gazdaság adóalanya, a számlák (üzemanyag, javítási számlák, alkatrész, tárgyi eszköz beszerzés), ezeket a költségeket én elszámolhatom, de a többi taggal nem oszthatom meg? Vagy rosszul értem? Köszönöm válaszát!

Üzemanyag elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozásnak a tárgyi eszközei között szerepel egy személyautó, ami után cégautóadót fizet. Kérdésem, hogy az üzemanyag elszámolása milyen bizonylat alapján történik? Elegendő-e az üzemanyagszámla, vagy útnyilvántartás vezetésére kötelezett? Köszönöm válaszát!

Kilométerpénz: ami hatályos, és ami nem Cikk

Olvasói megjegyzés hívta fel a figyelmünket, hogy vannak, akik nem tudják, mit jelent a hatályos jogszabályokat módosító „saláta” törvények, rendeletek napokon belüli hatályvesztése.

Üzemanyagszámla – rendszám feltüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy az üzemanyagszámlákon kötelező-e feltüntetni a gépkocsi rendszámát? Ha esetleg nincs feltüntetve, akkor tao szerint nem elszámolható költség? Illetve az áfát akkor levonásba sem szabad helyezni? Az üzemanyagszámlák dízel üzemanyagszámlák és tehergépjárművekhez használják. Válaszát előre is köszönöm.

Óriási drágulás! Itt vannak a februári üzemanyagárak a NAV-tól Cikk

Közzétette a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a februári üzemanyag-elszámolóárakat. Az árak tetemes emelkedést mutatnak a januárra meghatározott árakhoz képest.

Kiküldetési rendelvény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. vezető tisztségviselője kiküldetési rendelvény alapján költségtérítést számolna el a jogszabály szerint igazolás nélkül elszámolható mértékben a meghatározott üzemanyag-fogyasztási norma alapján, a NAV által közzétett üzemanyagárral számított üzemanyagköltséget és a kilométerenkénti 15 forintot. Keletkezik-e cégautóadó-fizetési kötelezettség, illetve adómentes bevételnek számít-e a költségtérítés, ha a személygépkocsi a vezető tisztségviselő tulajdonában van és ő az üzembentartója is, illetve abban az esetben, ha a személygépkocsinak közeli hozzátartozó a tulajdonosa és az üzembentartója? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Mennyit kell fizetni a benzinért és a gázolajért 2017-ben? Cikk

A kőolaj világpiaci árának stabilizálódására, és literenként 400 forint alatti magyarországi üzemanyagárakra számítanak idén az MTI-nek nyilatkozó piaci szakértők.

Ismét drágult az üzemanyag Cikk

Emelte bruttó 4-4 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt.

Drágultak az üzemanyagok Cikk

Emelte bruttó 3-3 forinttal a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti nagykereskedelmi árát pénteken a Mol Nyrt.

Külföldi magánszemély gépkocsihasználata Kérdés

Egyesületünk konferenciára meghívott külföldi előadót. Az előadásért nem kért díjazást. Viszont céges autóval érkezett, aminek (üzemanyag) költségeit rendeznie a kell munkáltatója felé. Ennek térítését kéri tőlünk. Abban szeretném kérni a tisztelt szakértő segítségét, hogy ezt milyen formában tudnánk megtenni, tekintve, hogy külföldiről van szó? Milyen bizonylatokra van szükség a kifizetéshez?

Újból csökkent a benzin ára Cikk

Csökkentette bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát szerdán a Mol Nyrt., a gázolaj ára nem változott.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Földmunkák számlázása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

485/2020. kormányrendelet

Széles Imre

tb-szakértő

EU-n kívüli eszközbeszerzések

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close