192 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Bérelt személygépkocsi áfalevonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. (kettő ügyvezetővel, negyven alkalmazottal, a tevékenysége őrzés, takarítás, oktatás, többnyire Budapesten) személyautókat bérel, határozatlan időre. A bérbeadó cég tételesen, autónként számláz bérleti díj, cégautó, üzemanyag(benzin), nincs vásárlási opció kikötve. Kértük a kft.-től, hogy vezessenek útnyilvántartást, hogy kizárjuk a magánhasználat felvetődését, de nem akarnak, mert szerintük nem kell (a bérbeadó ezt mondta). Cégben kizárólag cégesen használják az autót (az ügyvezetőnek van sajátja). Kérdés: 1. Áfa levonása az egyes tételekre hogyan lehetséges, ha kizárólag céges használat van (tilos benzinre, parkolásra, úthasználatra nyilván)? 2.Kell-e bizonyítani a kizárólagos üzleti felhasználást? (A bérbeadó cég szerint nem.) Várjuk megtisztelő válaszukat.

Kishaszonjármű áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretném kérni. A saját tulajdonunkban van egy kishaszonjármű, amihez útnyilvántartást vezetünk. A szervizhez kapcsolodó karbantartási anyag és munkadíj áfája levonásba helyezhető (például motorolaj és munkadíj)? Köszönöm válaszát!

Egyéni vállalkozó személygépkocsi-költségelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó nyílt végű lízing keretében személygépkocsit vásárol. Ebben az esetben a bérleti díj áfáját levonásba helyezi a vállalkozó (áfafizetési kötelezettségét az általános szabályok szerint állapítja meg.). Költségként a vállalkozói bevétel 1 százalékát meg nem haladóan veszi figyelembe a bérleti díjat. A személygépkocsira az útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 kilométeres utat számol el átalányban, illetve még költségként számolja el a megfizetett gépjárműadót, biztosítási díjakat. Ez esetben a vállalkozót terheli a cégautóadó-fizetési kötelezettség. Kérdésem, hogy a fenitek alapján helyesen jár-e el a vállalkozó a költségelszámolás könyvelésénél? Amennyiben a vállalkozó nem számol el költségeket (bérleti díj, biztosítási díjak, gépjárműadó), csak a havi 500 kilométeres utat számolja el, akkor mentesül a cégautóadó megfizetése alól? Ez esetben jogosan helyezi levonásba a nyílt végű lízing keretében megfizetett áfát? Válaszukat előre is köszönöm!

Bérelt teherautó útnyilvántartás vezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk bérel egy kisteherautót, kizárólag a székhelyünk és a telephelyünk közötti áruszállítás céljára. Azt szeretném kérdezni, hogy ez esetben kell útnyilvántartást vezetnünk, és levonható az autóbérlés áfája? Köszönöm válaszát!

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a kft. tulajdonosa térítés nélkül rendelkezésre bocsátja a cégnek a saját autóját, és a szerződésbe beleírják, hogy a fenntartással kapcsolatos költségek a kf.-t terhelik, kinek kell megfizetni a cégautóadót? Az autót a kft. ügyvezetője (az autó tulajdonosa) használja céges ügyek intézésére és esetlegesen kisebb dolgok szállítására. Útnyilvántartást (vagy ő jobban szeretne menetlevelet) vezet. Köszönettel: Bné

Cégautóadó Kérdés

T. Szakértő! Ügyvédi iroda szemésen közreműködő tagja, üzleti útjai során saját szgk-ját használja, részére útnyilvántartás alapján az elismert költségtérítés kerül kifizetésre, az iroda vallja be a cégautó használatot, és megfizeti az adót, amit költségként számol el. Helyes-e ez a gyakorlat? Ha nem, hogyan kellene? Köszönettel Pauer József

Személygépkocsi normaköltség fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fizethető-e a 9 Ft/km személygépkocsi-normaköltség abban az esetben, ha a gépjármű nem a munkavállaló, hanem egy ismerőse tulajdonában van, de a gépjármű üzembentartója a munkavállaló édesapja?

Egyéni vállalkozó nem saját tulajdonú személygépkocsira elszámolt útnyilvántartás Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Egyéni vállalkozó nem saját tulajdonú személygépkocsira (édesanyja tulajdonában van a gépkocsi) számolhat-e üzemanyagköltséget? A személygépkocsit a vállalkozási tevékenységgel kapcsolatosan használja. Útnyilvántartás vezetése mellett a NAV által közzétett üzemanyagárat figyelembe véve számolná el az üzemanyagköltséget. Amennyiben lehetséges a fentiek alapján az üzemanyagköltség-elszámolás, akkor a cégautóadót a gépkocsi tulajdonosának vagy az egyéni vállalkozónak kell bevallani, illetve megfizetni a NAV felé? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyílt végű lízinggel vásárolt ügyvezetői autó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk tulajdonába került egy nyílt végű lízingel vásárolt autó, melyet a cég ügyvezetője használ. Az autó után fizetjük a cégautóadót. Kérdésem lenne, hogy vezetnünk kell-e útnyilvántartást vagy a cégautóadó fizetésével eleget teszünk az ezzel az autóval kapcsolatos kötelezettségeinknek?

Cégautó menetlevél Kérdés

Korábban csak a céges teherautó menetlevelét és útnyilvántartását kellett vezetni. A céges személyautónál nem volt ilyesmi. Jelenleg van-e változás ebben az ügyben? Mi csak a cégautóadót fizetjük, de nem adminisztráljuk a kilométereket, hisz' az üzemanyag-költséget elszámoljuk. Van-e változás ez ügyben?

Arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nyíltvégű lízing szerződéssel személygépkocsit vásárolt. A következő kérdésem lenne: 1. A szervizeléskor, javításkor beépített alkatrész áfáját le lehet-e vonni? 2. A magánhasználat és az üzleti célú használat elkülönítését útnyilvántartással kellene vezetni. Elég-e egy nyilatkozat, hogy csak üzleti célú utakra használja az ügyvezető a személyautót (csak ő használja), mivel saját tulajdonú személyautója is van? Üdvözlettel: Ildi

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy kft. bérli az ügyvezető tulajdonát képező személygépkocsit, és számla ellenében benzinköltséget, valamint biztosítási és szervízköltséget számol el. Üzembentartóként mégsem akarja bejegyezni a kft.-t, mert a magánszemélyes bonus-malus kedvezőtlen lenne, újra indulna. A cégautóadót a kft. fizeti. Azt gondolom, hogy ez így nem felel meg a jogszabálynak. Mi lenne az adókímélőbb és szabályos eljárás? Elszámolható a kft.-nél útnyilvántartás alapján az utazás költsége? Ha napi munkavégzéshez használja az ügyvezető a saját gépkocsiját, lehet naponta kiküldetési rendelvényt alkalmazni? Köszönöm! KM

Szja 500 km elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Szja tv. 11. számú melléklet 11. pontja szerint az egyéni vállalkozó útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 km utat számolhat el átalányban személygépkocsi használata címén. Ez az 500 km minden esetben elszámolható vagy a tevékenységi kör jellegéből, a nyilvántartásokból, a számlákból ki kell tűnnie, hogy ténylegesen megtette ezt az utat? Köszönettel: Filip Emese

Kiküldetési rendelvény és/vagy útnyilvántartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel nagyon sok a félreérthető információ a fentiekkel kapcsolatban, kérdezném, hogy a magánszemélynek a részére kiküldetési rendelvény alapján térített (főként) üzemanyagköltségek esetén útnyilvántartást is kell vezetnie az egyéb, magáncélú útjairól, hogy elkülöníthető legyen a hivatali, üzleti utakkal kapcsolatos futásteljesítménye a magáncélú használatétól? Továbbá: adóellenőrzésünk során az adóellenőr kifogásolta, hogy a kiküldetési rendelvényen belföldi utak is szerepeltek; azt javasolta, hogy kiküldetési rendelvényt csak a külföldi utakról vezessen az ügyvezető, míg a belföldi (hivatali, üzleti célú) utakról útnyilvántartást (azonban, ha jól sejtjük, ez esetben cégautóadót kellene az ügyvezető cégének fizetnie). Furcsa módon az ellenőr nem tartotta életszerűnek, hogy az ügyvezető intézi a belföldi ügyeket, mondván, ezeket miért nem a céges autóval intézzük. Mondtuk, azért, mert a céges autó szinte mindig (többnyire külföldön) úton van. Válasz: úgy kell szervezni az intéznivalókat, hogy azok akkorra essenek, amikor a céges autó itthon van! Vagy, ha nem lehet, miért nem az alkalmazottak intézik az ügyeket? Hát csupán azért, mert nincs autójuk, a munkahelyük a város közigazgatási határán kívül van, s oda is távolsági busszal járnak. Ha ők intéznék a városban (szükségszerűen több busszal) az ügyeket, egész nap nem lennének az irodában. Ön szerint mit tegyünk, hogy egy esetleges legközelebbi ellenőrzéskor ne fussunk bele ugyanebbe a kérdéskörbe?

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság nyílt végű pénzügyi lízing formában szerez be személygépkocsit. Kérdés: A személygépkocsi használatának megkezdésétől - lízingdíjak fizetésének ideje alatt és a maradványértéken történő megvásárlást követően is - köteles-e menetlevelet vagy útnyilvántartást vezetni akkor, ha a cégautóadót természetesen megfizeti? Ha nem köteles a nyilvántartás vezetésére, annak konkrétan milyen feltételei lennének? Köszönettel: Lóránt Gizella

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Pótbefizetés rendezése

Greff Magdolna

okleveles adószakértő

Finacont Kft

Kft. és katás vállalkozás

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó szocho maximum

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs