183 találat a(z) útnyilvántartás cimkére

Cégautó menetlevél Kérdés

Korábban csak a céges teherautó menetlevelét és útnyilvántartását kellett vezetni. A céges személyautónál nem volt ilyesmi. Jelenleg van-e változás ebben az ügyben? Mi csak a cégautóadót fizetjük, de nem adminisztráljuk a kilométereket, hisz' az üzemanyag-költséget elszámoljuk. Van-e változás ez ügyben?

Arányosítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk nyíltvégű lízing szerződéssel személygépkocsit vásárolt. A következő kérdésem lenne: 1. A szervizeléskor, javításkor beépített alkatrész áfáját le lehet-e vonni? 2. A magánhasználat és az üzleti célú használat elkülönítését útnyilvántartással kellene vezetni. Elég-e egy nyilatkozat, hogy csak üzleti célú utakra használja az ügyvezető a személyautót (csak ő használja), mivel saját tulajdonú személyautója is van? Üdvözlettel: Ildi

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem, egy kft. bérli az ügyvezető tulajdonát képező személygépkocsit, és számla ellenében benzinköltséget, valamint biztosítási és szervízköltséget számol el. Üzembentartóként mégsem akarja bejegyezni a kft.-t, mert a magánszemélyes bonus-malus kedvezőtlen lenne, újra indulna. A cégautóadót a kft. fizeti. Azt gondolom, hogy ez így nem felel meg a jogszabálynak. Mi lenne az adókímélőbb és szabályos eljárás? Elszámolható a kft.-nél útnyilvántartás alapján az utazás költsége? Ha napi munkavégzéshez használja az ügyvezető a saját gépkocsiját, lehet naponta kiküldetési rendelvényt alkalmazni? Köszönöm! KM

Szja 500 km elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Szja tv. 11. számú melléklet 11. pontja szerint az egyéni vállalkozó útnyilvántartás vezetése helyett havi 500 km utat számolhat el átalányban személygépkocsi használata címén. Ez az 500 km minden esetben elszámolható vagy a tevékenységi kör jellegéből, a nyilvántartásokból, a számlákból ki kell tűnnie, hogy ténylegesen megtette ezt az utat? Köszönettel: Filip Emese

Kiküldetési rendelvény és/vagy útnyilvántartás? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mivel nagyon sok a félreérthető információ a fentiekkel kapcsolatban, kérdezném, hogy a magánszemélynek a részére kiküldetési rendelvény alapján térített (főként) üzemanyagköltségek esetén útnyilvántartást is kell vezetnie az egyéb, magáncélú útjairól, hogy elkülöníthető legyen a hivatali, üzleti utakkal kapcsolatos futásteljesítménye a magáncélú használatétól? Továbbá: adóellenőrzésünk során az adóellenőr kifogásolta, hogy a kiküldetési rendelvényen belföldi utak is szerepeltek; azt javasolta, hogy kiküldetési rendelvényt csak a külföldi utakról vezessen az ügyvezető, míg a belföldi (hivatali, üzleti célú) utakról útnyilvántartást (azonban, ha jól sejtjük, ez esetben cégautóadót kellene az ügyvezető cégének fizetnie). Furcsa módon az ellenőr nem tartotta életszerűnek, hogy az ügyvezető intézi a belföldi ügyeket, mondván, ezeket miért nem a céges autóval intézzük. Mondtuk, azért, mert a céges autó szinte mindig (többnyire külföldön) úton van. Válasz: úgy kell szervezni az intéznivalókat, hogy azok akkorra essenek, amikor a céges autó itthon van! Vagy, ha nem lehet, miért nem az alkalmazottak intézik az ügyeket? Hát csupán azért, mert nincs autójuk, a munkahelyük a város közigazgatási határán kívül van, s oda is távolsági busszal járnak. Ha ők intéznék a városban (szükségszerűen több busszal) az ügyeket, egész nap nem lennének az irodában. Ön szerint mit tegyünk, hogy egy esetleges legközelebbi ellenőrzéskor ne fussunk bele ugyanebbe a kérdéskörbe?

Menetlevél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság nyílt végű pénzügyi lízing formában szerez be személygépkocsit. Kérdés: A személygépkocsi használatának megkezdésétől - lízingdíjak fizetésének ideje alatt és a maradványértéken történő megvásárlást követően is - köteles-e menetlevelet vagy útnyilvántartást vezetni akkor, ha a cégautóadót természetesen megfizeti? Ha nem köteles a nyilvántartás vezetésére, annak konkrétan milyen feltételei lennének? Köszönettel: Lóránt Gizella

Cégautó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérném cégautóval és üzemanyagköltség elszámolással kapcsolatban. Egyéni vállalkozó humán egészségügyi szolgáltatást végez, a gyógytornászt megbízási szerződéssel foglalkoztatja és az egyéni vállalkozó szállítja a betegekhez. Az egyéni vállalkozó útnyilvántartást vezet, a megtett kilométer és a NAV üzemanyagár alapján számolja el havonta az üzemanyagköltséget és mint magánszemély megfizeti a cégautóadót (az autó nincs a vállalkozásban). Az egyéni vállalkozó hosszabb ideig beteg lesz, alkalmazottat vesz fel,a ki a gyógytornászt is szállítaná a beteghez a vállalkozó saját autójával. Helyes ez így, elszámolható az üzemanyagköltség az útnyilvántartás vezetése mellett? Köszönöm a választ.

Cégautóadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy nyílt végű pénzügyi lízing konstrukcióban beszerzett személygépkocsi után abban az esetben kell-e cégautóadót fizetni, ha útnyilvántartást vezetnek és ebből egyértelműen kiderül, hogy a járművet kizárólag üzleti célra használják. Köszönettel.

Gépjármű haszonbérbe adása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy összetett kérdéssel fordulok Önökhöz. Férjem egy építőipari kft. tulajdonosa, tagja. A cég nem rendelkezik gépjárművel. A kérdésem: 1. verzió: én ingyen, szívességi használatra odaadhatom-e a tulajdonomat képező személygépkocsit, és erre útnyilvántartás (nem számla) alapján üzemanyagot számolhat-e el a cég? 2.verzió: a férjem édesapjának van egy tehergépjárműve. Ingyen szívességi használatra átadhatja-e a fiának, melyre szintén útnyilvántartás (menetlevél) alapján számolna el üzemanyagköltséget? Van-e valamelyik verzióra lehetőség? Esetleg bármilyen egyéb más költséget (karbantartás, stb.) tud-e elszámolni a cég így? Válaszukat előre is köszönöm.

Útnyilvántartás cégautó adó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Mentesül-e a cégautóadó fizetése alól a cég alkalmazásában (munkaviszonyban) álló magánszemély, amely a céggel kapcsolatos üzleti útjaira a saját személyautóját használja és amelyre útnyilvántartás alapján költségtérítést kap a NAV üzemanyagnormával számolt üzemanyag költségre és a 9 forintos átalányköltségre vonatkozóan? Vagy csak akkor mentesül a cégautóadó fizetése alól, ha kiküldetési rendelvényen keresztül kapja meg a költségtérítését? A cégautóadó törvényben leírtak szerint nem adóköteles az a személygépjármű, amelyre az szja törvény 25. § 2/b pontja szerinti költségtérítést számoltak el, viszont az nem egyértelmű, hogy ebbe a pontba csak a munkába járással kapcsolatos költségtérítés értendő-e. Válaszukat előre is köszönöm!

Térítés saját autóra: amit a kiküldetési rendelvényről tudni kell Cikk

Az útnyilvántartás mellett szükséges-e kiküldetési rendelvényt is kitölteni? – tudakolta olvasónk. Kérdésére Surányi Imréné adószakértőnk válaszolt, részletezve a kiküldetési rendelvényről szükséges tudnivalókat is.

Saját személygépkocsi céges használata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ügyvezetője a saját gépkocsiját használja céges ügyek intézésére, és emiatt valamilyen költséget kellene elszámolnom. Hogyan tudom ezt megtenni? Menetlevelet kellene vezetnie, és a hivatalos utak összegét kifizethetjük? Vagy tankolási papír alapján? Ez milyen költség lesz? 51-be rakom, üzemanyag költségként? Emiatt cégautóadót is kell fizetnie a magánszemélynek? Ha bérleti szerződést kötnénk a magánszeméllyel, hogy a céges feladatok ellátására bérbe vesszük tőle az autót, attól még ugyanúgy menetlevelet kellene vezetnie, és ugyanúgy fennáll a cégautó fizetési kötelezettség is? Köszönettel!

Útnyilvántartás mellett szükséges-e kiküldetési rendelvényt kitölteni? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Saját személygépkocsiját a dolgozó rendszeresen használja hivatali célra. Általában belföldön (az úticél legtöbb esetben más település, mint a székhely), de néha egynapos külföldi útra is. Erről havonta útnyilvántartást ad le, ahol utankénti bontásban feltünteti az utazás napját, az úticélt, felkeresett üzleti partnert, a megtett kilométert. A cég a vonatkozó szabályok szerinti számítással fizeti ki részére a saját gépkocsi használat térítését. A cég egyéb térítést nem ad a dolgozónak ezen utazások kapcsán. Egy-egy hónapban az alkalmak száma meghaladhatja a tízet. Kérdésem, hogy az útnyilvántartás mellett szükséges-e kiküldetési rendelvényt is kiállítani? Válaszukat előre is köszönöm.

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő, Egy kft. nyílt végű lízing keretében lízingel egy személygépkocsit. Az első lízingdíj egy nagyobb összeg, a bekerülési érték 30 százaléka. Ennek a nagyobb összegnek az áfája levonható-e és milyen arányban, hiszen itt még nem tud útnyilvántartást vezetni a magán- és a vállalkozás érdekében felmerült utakról.

Szabadság alatt használt cégautó költségeinek elszámolása Cikk

Elszámolható-e a szabadság alatt használt cégautó költsége? Belső szabályzat segítheti-e az ebből fakadó adóviták elkerülését? Olvasónk kérdésére Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs