243 találat a(z) öregségi nyugdíj cimkére

Rokkantsági ellátás továbbfolyósítása öregségi nyugdíjkorhatár betöltése után Kérdés

Rokkantsági ellátás melletti nyugdíjazás Kérdés

Újraszámítható-e a korábban megállapított öregségi nyugdíj? Cikk

Számos kérdés merül fel arra vonatkozóan, hogy újraszámítható-e a korábban megállapított nők kedvezményes öregségi nyugdíja, ha az adott személy betölti a reá irányadó nyugdíjkorhatárát, vagy ha valaki az öregségi nyugdíja folyósítása mellett keresőtevékenységet folytatott, illetve van-e bármilyen lehetőség a korábban megállapított nyugdíjak újraszámítására.

Több EU-s országban is dolgozott? Mutatjuk az öregségi nyugdíj megállapítási módját Cikk

Az Európa Unióhoz történő csatlakozást követően számottevően nőtt azon személyek száma, akik külföldön vállalnak munkát, mely munkavégzésük alapján nyugdíjra jogosító szolgálati időt, nyugdíjjogosultságot szereznek. Számos esetben felmerül a kérdés, hogy az előzőekben említett külföldi munkavállalás alapján hogyan, mely ország nyugdíjszerve állapít majd meg nyugdíjat.

Így lehet öregségi nyugdíj a rokkantsági ellátásból: nem automatikus a folyamat Cikk

A rokkant ellátott személyek esetében számos esetben felmerül a kérdés, hogy a nyugdíjkorhatáruk betöltésekor továbbra is rokkant ellátottak maradnak-e vagy a folyósított ellátásuk öregségi nyugdíjként kerül továbbfolyósításra, egyáltalán jogosultak-e öregségi nyugdíjra, és amennyiben igen, úgy abban az esetben mit kell tenniük, hogy nyugdíjassá váljanak.

Szolgálati járandóságban részesülők öregségi nyugdíja Cikk

A civil szférában dolgozó személyek korhatárt megelőző nyugdíjba vonulási lehetőségének megszűntetésével egyidejűleg a fegyveres szervek hivatásos állományában szolgálatot teljesítő személyek részére is megszűnt a kedvezményes, nyugdíjkorhatár alatti nyugdíjak – szolgálati nyugdíj – megállapításának a lehetősége. Ugyanakkor az új megállapítás lehetőségének eltörlése nem eredményezte a már megállapított kedvezményes nyugellátások megszüntetését.

Ukrajnából Magyarországra menekültek nyugdíja Cikk

Az Ukrajnában dúló háború kezdete óta több tízezren menekültek el az országból, köztük számos idős, nyugdíjaskorú személy érkezett Magyarországra ideiglenes vagy végleges letelepedés szándékával. Cikkünkben azt mutatjuk be, hogy ezen idős, nyugdíjas, vagy nyugdíjas korú menekültek Magyarországon hogyan juthatnak nyugdíjhoz, jogosultak lehetnek-e Magyarországon nyugdíjra, és ha igen, nyugellátásuk milyen összegben állapítható meg.

Nyugdíjas és védett korú munkavállaló: mire figyeljen a munkáltató? Cikk

A védett korban lévő munkavállaló esetén a munkáltatót terhelő kötelezettségek azt hivatottak biztosítani, hogy a jogviszony lehetőleg az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig fennmaradjon. Ugyanakkor a nyugdíjasnak minősülés ténye önmagában nem lehet jogszerű indoka a jogviszony megszüntetésének. A munkáltatóknak ügyelniük kell arra, hogy a január 1. napjától hatályos rendelkezések szerint a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállaló munkajogi szempontból már nem minősül nyugdíjasnak.

Mit tehet a megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagja, ha még mindig tagként tartják nyilván? Cikk

Megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagja nyilatkozat hiányában átkerült az állami nyugdíjrendszerbe, de a megszűnt magánnyugdíjpénztár még mindig tagként tartja nyilván. Mit tehet a magánnyugdíjpénztár tagja annak érdekében, hogy állami nyugdíja 100 százalékban kerüljön megállapításra? Olvasói kérdésre Winkler Róbert nyugdíjszakértő válaszolt.

Megszűnt magánnyugdíjpénztár volt tagjának öregségi nyugdíja Kérdés

Megéri-e nyugdíjba menni a nyugdíjkorhatár betöltésekor, vagy érdemes továbbdolgozni? Cikk

Az öregségi nyugdíjkorhatár betöltése előtt sok emberben felvetődik a kérdés, hogy igénybe vegye-e az öregségi nyugdíjat a korhatára elérésekor, vagy dolgozzon-e tovább, illetőleg melyik esetben lesz magasabb a nyugdíja, milyen tényezők befolyásolják a várható nyugdíj összegét?

2023-tól negyedéves az átalányadózó egyéni vállalkozó adó- és járulékbevallása Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal honlapján elérhető az átalányadózó egyéni vállalkozó negyedéves adó- és járulékbevallásáról szóló tájékoztató.

Keresetkorlát Kérdés

Átalányadozó öregségi nyugdij mellett. Kérdés

Öregségi nyugdijas egyéni vállalkozó vállalkozó kivét Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Áfa-csoport tagjának pénztárgépe

Bunna Erika

adótanácsadó

Biztosítás, hitelközvetítés bevétele

Bunna Erika

adótanácsadó

Számlahelyesbítés garázsszövetkezetnél

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 december
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31