23 találat a(z) önrész cimkére

Autószerviz önszámlázás Kérdés

Casco – kár önrészének továbbterhelése Kérdés

Szerviz biztosítós számla Kérdés

Legyen óvatos! Az utasbiztosítás a járvány óta még fontosabb Cikk

Enyhültek a külföldi utazásokkal kapcsolatos korlátozások, azonban a koronavírus okozta bizonytalanság korántsem múlt el, a járványügyi helyzet országról országra gyorsan változhat, ezért a korábbinál is fontosabb, hogy az utazók pontos információkkal rendelkezzenek arról, hogy az adott útra megkötött utasbiztosításuk milyen védelmet nyújt – közölte a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) szerdán az MTI-vel.

Továbbszámlázott önrész Kérdés

Nyílt végű pénzügyi lízing kiva alatt Cikk

Gazdálkodó szervezetek esetében a személygépkocsi beszerzésének egyik legkedveltebb formája a pénzügyi lízing. Mi történik azonban akkor, ha a lízingbevevő kiva alanya, és a lízing lejártakor nem ő, hanem a kft. magánszemély ügyvezetője veszi meg az autót? Olvasónk kérdését Nagy Norbert adószakértő válaszolta meg.

Új autó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő Ha a társaság új személygépjárművet vásárol nyílt végű lízingre, az önrész áfáját vissza lehet-e igényelni.

Személygékocsi önrészének áfája Kérdés

A fenti című kérdés a mi gondunk is. Tehát a válasz lényege az, hogy az első részlet le nem vonható áfája nem része a bekerülési értéknek a megosztottság miatt. Köszönöm. https://adozona.hu/kerdesek/2019_3_24_Szemelygepkocsi_onresz_AFA_nyilt__bqt

Személygépkocsi önrészének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a véleményét. Személygépkocsi nyílt végű pénzügyi lízinggel történő beszerzése esetén, ha az önrész áfájátnem 100%-ban vonja le a társaság, akkor az önrész le nem vont áfatartalma Ön szerint a bekerülési (aktiválási) értek része vagy sem? Én eddig azon az állásponton voltam, hogy nem része a bekerülési értéknek az önrész részben le nem vont áfája (86-osba könyvelve), hiszen az önrész áfáját a személygépkocsi majdani céges használatának arányában lehet levonni. Ezt az áfalevonást pedig korrigálni kell bizonyos időszakonként, ha az önrész áfalevonási aránya magasabb volt a későbbi céges használat arányánál. Nemrég azt hallottam, hogy a nyílt végű pénzügyi lízing keretében megvásárolt személygépkocsi aktiválási értékének része az az áfatartalom, amelyet nem vonunk le az önrésznél. A számviteli törvény 47. § (2) b) bekezdése alapján a bekerülési érték része az előzetesen felszámított, de le nem vonható áfa. Ugyanezen paragrafus (3) bekezdése alapján nem része a bekerülési értéknek az áfatörvény szerint ellenérték arányában megosztott előzetesen felszámított áfa le nem vonható hányada. Véleményem szerint ez utóbbi az arányosított áfára vonatkozik. Jól gondolom? Ez alapján úgy tűnik, hogy a le nem vonható áfa a bekerülési (aktiválási) érték része. De ha ez így van, és a társaság útnyilvántartással támasztja alá a céges használatot, és így folyamatosan változik az személygépkocsi céges használatának aránya, akkor folyamatosan korrigálni kell a személygépkocsi bruttó értéket is? Köszönöm.

Előleg/önrész elszámolása – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét szeretném kérni egy nagyobb értékű termék (jármű, de nem személygépkocsi) értékesítésével kapcsolatban, amely vételárának megfizetése egy külső lízingcég bevonásával történik. Az ügyletben "A" társaság megvásárolja a terméket "B" társaságtól "F" finanszírozó bevonásával, amelyről készül egy háromoldalú adásvételi szerződés is. A szerződés értelmében a jármű értékének egy részét, kb. 10%-át mint önrészt "A" társaság állja, a 90 százalékot pedig "F" finanszírozó fizet meg az eladónak. A pénzügyi teljesítés általában időben elválik, több hónap is eltelhet az önrész befizetése és a termék végső átadása között. Az eladó, azaz "B" társaság oldaláról szeretném a segítségüket kérni, az a kérdés, hogy a befizetett önrészről szükséges-e előlegszámlát kiállítani, majd azt érvényteleníteni az áfatörvény 59. §-a értelmében, ha az értékesítésről a szerződés értelmében "B" köteles "F"-nek a járműértékesítést kiszámlázni a jármű átadásával egy időben? Segítségüket előre is köszönettel.

Casco önrész átvállalása munkavállalótól Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalatnak bérelt céges autói vannak, bizonyos személyek kapják, mindenki névre szólóan a pozíciójához. Csak egy munkavállaló jár az adott autóval. Ha valamelyik munkavállaló összetöri a céges autót, melyen olyan casco van, hogy 10 százalék a vállalt önerő, akkor ebben az esetben a cég kifizeti a 10 százalékot és nem követeli a munkavállalótól. Viszont a munkavállaló törte össze az bérelt gépjárművet, és nem kerül levonásra tőle az önrész, a cég átvállalja a kötelezettséget. Kérdés, ez esetben nem tekinthető-e egy burkolt juttatásnak (amit adózni kellene), hogy az önrészt a cég fizeti? Köszönettel

Nyilt végű pénzügyi lízing, személygépkocsi Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelem személygépkocsit bérel nyílt végű pénzügyi lizinges konstrukcióban. Fizetett bele tavalyi évben előleget, aminek az áfáját az ügyfelem levonatta, majd a kocsi átadása ez évre húzódott, és a bank az önrészről kiadott egy áfás számlát. Most ügyfelem azt nyilatkozza, hogy ennek is vonjuk le az áfáját. Kérdésem, hogy az önrészből, mivel van áfás számla, levonhatom-e az áfát? Válaszukat várom köszönettel

Cégautó-javítás áfája Kérdés

Tisztelt szakértő! Adott egy összetört cégautó, melyet 10 százalék Casco önrésszel megjavítanak. Hogyan könyvelendő az önrész, a kapott biztosítási díj, a javítási számla áfája milyen arányban vonható le? Köszönettel!

Nyílt végű lízing személygépkocsi beszerzésekor Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Ügyfelelem nyílt végű lízinggel vásárol 20 millió forint értékű személygépkocsit. Befizet 10 millió forint önrészt, de nem tudom, ennek is levonható-e az áfája? Én úgy tudom, a maradványérték áfája nem vonható le. Válaszukat köszönöm

Céges autó cafetériában? Pontos vállalati szabályozás szükséges Cikk

A céges autó sok vállalatnál a béren kívüli juttatások közé tartozik, amit így nem csak üzleti, de magáncélú utazásokra is aktívan használhatnak a dolgozók. Jellemző azonban, hogy azoknál a cégeknél, ahol a flotta mindössze néhány autóból áll, vagy nincs nemzetközi anyavállalati nyomás, ezt cégautó szabályzat teljes hiányában teszik a munkavállalók, amely mind rájuk, mind a munkáltatóra nézve jelentős kockázatot hordoz.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Alapítvány átad

Kis Gábor

számviteli és adótanácsadás

Finacont Kft

Mezőgazdasági vállalkozóból őstermelő

Lepsényi Mária

adószakértő

Egyéni vállalkozótól ingatlanbérlés

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs