39 találat a(z) épület cimkére

Csökkent építőipari termelés az elmúlt hónaphoz képest Cikk

2020 októberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 16,2 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Mindkét építményfőcsoport termelése csökkent: az épületeké 5,3, az egyéb építményeké 26,5 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján az építőipar termelése a szeptemberihez mérten 1,3 százalékkal nőtt, június óta minden hónapban magasabb volt az előző havinál, októberben 11,8 százalékkal meghaladta a májusi mélypontot. A növekedés az épületeken végzett munkák bővülésének köszönhető, olvasható a Központi Statisztikai Hivatal gyorstájékoztatójában.

Romlott az építőipari teljesítmény és a szerződésállomány, nőttek az árak Cikk

2020 márciusában az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 3,4 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitó – közölte a KSH.

Értékcsökkenés elszámolása az szja-ban. Általános szabályok Cikk

Az értékcsökkenési leírás elszámolása jelentős tétel a költségek között. A gépek berendezések, felszerelések esetében többféle választási lehetőség van az általános szabály helyett. A kisértékű gépek, berendezések esetében azonnali költségelszámolást lehet alkalmazni.

Új ingatlan meghatározása Kérdés

Egy helyrajzi számon szereplő iparterület esetében külön épületeket értékesítenek amelyek "peres" helyrajzi számot kapnak.(társasház jön létre). A fordított áfa szempontjából az épület (raktár, műhely stb.) új ingatlannak minősül-e?

Szolgáltatás teljesítési helye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves válaszát. Magyarországi adóalany (alanya az áfának) Romániában szolgáltatást nyújtana egy szálloda részére, pontosan a szállodai uszoda vizének vegyszerezését vezényelné (távfelügyelettel) számítógépen keresztül Magyarországról. Mivel a szállodában van az uszoda, értelmezhető-e ez ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatásnak, és így „fordított adózásnak” megfelelő számlát kell kiállítani? Tisztelettel és köszönettel: V. Ildikó

Egyéni vállalkozó által adott ajándék Kérdés

Egyéni vállalkozó ajándékba adja gyermekének a telephelyét. A telephely mint földterület nem volt a vállalkozásnak tulajdona, viszont támogatás útján több ingatlant is felépítettek rá, mezőgazdasági ingatlanokat. Ügyvéd előtt az ingatlan helyrajzi számra hivatkozva került ajándékba adásra. A földhivatal által ezen a helyrajzi számon több épület áll, mint említettem támogatások során épültek fel, amik viszont már az egyéni vállalkozásban nyilván vannak tartva mint tárgyi eszközök. Hogyan kell ezen épületek értékét meghatározni, mivel az ajándékozási szerződésben az egész egy összegben szerepel. Kell-e róla számlát kiállítani vagy elég az ajándékozási szerződés? Hogyan adózik az ajándékba adott ingatlan az egyéni vállalkozásban?

Kazáncserét hogyan aktiváljam? Kérdés

A társaság meglévő ingatlanján energetikai fejlesztést valósít meg. Ennek keretében – szigeteli az épületet, – a régi kazánt energiatakarékosra cseréli, – napelemeket szerel fel. Kérdés: a fejlesztés keretében megvalósított eszközöket hogyan kell aktiválni: – a szigetelést a meglévő épületre aktiváljuk, – az új kazánt (a régi benne volt az épület értékében) önálló tárgyi eszközként vagy az épületre aktiváljuk, – a napelemet önálló eszközként vagy az épületre aktiváljuk? A helyes döntés a következő évek értékcsökkenési leírását alapvetően meghatározza, ehhez kérem szakmai segítségüket. Tisztelettel: Dr. Viszoki Gábor

Szünetelés alatti épület-karbantartás Kérdés

Tisztelt Szakértö! Ügyfelem jelenleg szünetelteti a vállalkozását, anno éttermet üzemeltetett, majd ezt a tevékenységi körét megszüntette, s fuvarozással foglalkozott. Az étterem ingatlan benne van a vállalkozásban. A kérdésem: szünetelés alatt az épület karbantartását elszámolhatja-e, s a karbantartás áfáját visszaigényelheti?

Belehúzott az építőipar Cikk

2018 januárjában az építőipari termelés volumene 43,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit – közölte a KSH. Mindkét építményfőcsoport termelése nőtt: az épületek építésének volumene 48,4, az egyéb építményeké 33,4 százalékkal. A szezonálisan és munkanaphatással kiigazított indexek alapján januárban az építőipar termelése 6,4 százalékkal emelkedett az előző havihoz mérten.

Önkormányzat – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérnénk segítségét. Egy közhasznú státuszú, alanyi mentes civil szervezet pályázati forrásból felújított egy önkormányzati épületet. Az építkezésnél a fordított áfa nem jöhetett szóba, mivel az egyesület áfa alanyi mentes volt, és ma is az. Áfa nem került levonásra egyetlen bejövő számla esetében sem. A hat év fenntartási idő lejárta után át kívánja adni a felújítás értékét az önkormányzatnak, közhasznú státusz keretében térítésmentesen. A felújításra szánt épület nem szerepel az egyesület könyveiben, csak a felhasznált pályázati összeg. A haszonkölcsön szerződés 3.3 pontja alapján a haszonkölcsönbe vevő sem ráépítéssel, sem egyéb módon a haszonkölcsön tárgyán tulajdonjogot nem szerez. Az ügylet eredeti szándéka az volt, hogy az egyesület a kiírás szerinti bruttó összeget tudta felhasználni a felújításkor, áfa-státusza miatt, míg az önkormányzat az áfával csökkentett összeget tudta volna csak megpályázni. Az egyesület közhasznú státusz keretében felszámított áfa nélkül adja át a felújítás értékét, megállapodás alapján. Az önkormányzat illetékese azt állítja, hogy nekik áfafizetési kötelezettségük keletkezik a fent leírt esetben. Kérem segítségüket a helyzet értelmezésére! Köszönöm.

Épületfelújítás számlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm az előző kérdésünkre adott választ, még egy kérdés lenne ezzel kapcsolatban, ha kiszámlázzák a felújítást, akkor azt áfásan, vagy áfamentesen kell megtenni? Az előző kérdés-válasz URL címe: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_25_Epulet_felujitas_ertekesitese_pdg köszönjük szépen

Szigorodnak a lakások épületenergetikai szabályai Cikk

A december 31. után benyújtott minden új építési engedély vagy bejelentés, illetve jelentős felújítás esetén már a költség optimalizált energetikai követelményszint lép érvénybe – ismerteti a Népszava a Magyar Energiahatékonysági Intézet (MEHI) Nonprofit Kft.-re hivatkozva.

Kivett épület Kérdés

Vadásztársaság ingatlant szeretne vásárolni. Az ingatlan egy épület a hozzátartozó udvarral együtt. Az épület eddig is vadászházként működött. A tulajdoni lapon az alábbi bejegyzés szerepel: Kivett épület, udvar. Ebből a megnevezésből hogyan lehet eldönteni, hogy a felmerült felújítási költségek áfatartama majd levonható-e.

Ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kft.-nk értékesíti a saját tulajdonát képező irodaépületét az egyszemélyes tulajdonosa részére, amely egy német cég. Ezzel kapcsolatban szeretném kérdezni, hogy számlázhatunk-e áfamentesen, valamint, hogy az adásvételi szerződésben és a számlán különválasztva kell-e feltüntetni az épület és a telek értékét? A teljesítés időpontja az adásvételi szerződés aláírásának időpontja lesz, valamint forintban kiállíthatjuk-e a számlát? Válaszukat köszönöm.

Illetékkel kapcsolatos kérdés Kérdés

Ha vásárolok egy olyan belterületi épitési telket, amelyen egy épület alapja és falai állnak, nyílászárók sincsenek beépítve, az illeték elbirálásnál ez teleknek minősül-e? Ugyanis valaki azt állitja, hogy a NAV egy ellenörzésnél ezt nem teleknek fogja minősíteni. Várom segitő válaszukat

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs