8 találat a(z) építési vállalkozó cimkére

Lakásépítés értékesítési céllal Kérdés

Lakásáfa 2021 Kérdés

Számlázás cég tulajdonosának Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy katás bt. építési vállalkozó a bt. tagjának házát építi. Okozhat-e gondot, vagy kell-e valamire kiemelten ügyelni, amikor a bt. számláz a magánszemély tagnak?

Fordított adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk egy eddig beépítetlen területen valósít meg új beruházást, amely keretében vendéglátó egység, benzinkút, autómosó, új bekötő út épül. Az engedélyeket az építkezéshez már beszereztük. Kérdésem a következő: mivel nem egy építési vállalkozót bíztunk meg a munka elvégzésével, abban több cég vesz részt, minden ehhez kapcsolódó munka elvégzése a fordított áfa hatálya alá tartozik-e, amennyiben teljesülnek a 142. paragrafus feltételei, például közművek (villany, víz, gáz) bevezetése a területre (ezeket az országos, illetve területi szolgáltatók végzik)? Amennyiben magunk szerzünk be építési anyagot, feltételezem, ez a beszerzés a normál áfa szabályai alapján történik. Válaszukat köszönettel várom. Tisztelettel: Sárközi Tamara

Ingatlan építési munkák Kérdés

Építési vállalkozó (az áfát az általános szabályok szerint állapítja meg) 2015-ben kezdett építésiengedély-köteles családi ház kivitelezésére szerződött. A rész-számlákat 2015-ben 27 százalékos áfa felszámításával állította ki. A 2016-ban kiállított rész-számlákon 5 százalékos áfát kell felszámítania? Fenti építési munkához általa igénybe vett alvállalkozók által végzett szolgáltatások az áfatörvény 142. §-a alapján, fordított adózás keretében adóznak? Ha az alvállalkozó a kiállított számlán terméket is feltüntet (például fűtésszerelés + anyag), akkor a teljes számla fordított adózás alá esik, vagy pedig csak a szolgáltatás? Változik-e a számlázáskor (kivitelező és alvállalkozó között) az áfakulcs, ha az építmény adóalany részére kerül építésre? Köszönöm segítségüket.

Ingatlaneladás áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék ingatlan adás-vétellel foglakozó céget alapítani, ebben kérnék tanácsot, mind teáor, mind pedig adózási szempontból a legkedvezőbbet. Társaságunk a következőképpen szeretné ezt kivitelezni. Telket vásárol, majd megbíz egy vállalkozót a telken történő lakóingatlan, nem lakóingatlan építésével. Az elkészült ingatlant én, mint fővállalkozó értékesítem közvetlenül: magánszemélyek, társaságok részére Kérdésem lenne: – Ingatlan adás-vétel esetén illetékkedvezmény feltétele? – Amennyiben nem adom el az összes ingatlant (pár darabot megtartok, kiadom bérbe), úgy két év után áfamentesen tudom értékesíteni őket? – Milyen adózást válasszak? Esetleg, ezt megbontani, hogy lakóingatlanok értékesítése mentes, ezen kívüli ingatlanok értékesítése általános szabályok szerinti adózás? Mivel járok jobban? Köszönöm szépen előre is!

Iparűzési adó: gondolta volna, hogy nekik is be kell jelentkezniük? Cikk

A székhelyén kívüli településen építtet lakásokat egy társaság, be kell-e jelentkeznie az adott településen az iparűzési adó hatálya alá? – kérdezte olvasónk. Szipszer Tamás adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Áfa lakásépítés Kérdés

Egy társaság tetőtéri lakások vásárlására kötött megállapodást egy építési vállalkozóval. Az adás-vételi szerződés értelmében az építési vállalkozó a használatbavételi engedéllyel rendelkező lakások átadását vállalta. A lakások többsége elkészült, azt az építési vállalkozó társaság birtokába adta. A használatba vételi engedélyeztetési eljárást még nem kezdeményezte az építési vállalkozó. A vállalkozó a birtokbaadás időpontjában az értékesítést az áfatörvény 142. § (1) bekezdés a) pontja alapján számlázta arra hivatkozással, hogy nem a használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanokat adta át, valamint az áfatörvény 10. § (1) bekezdés d) pontjának megfelelő termékértékesítést teljesített, azaz az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlant adott át. Kérdésem, hogy az építési vállalkozó számlázási gyakorlata elfogadható-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nem pénzbeli juttatás, jogviszonyváltozás esetén

Kiss Péter

adószakértő

TruTax Kft.

Kétéves szabály az innovációs járuléknál

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kiva-kedvezmény munkaerőpiacra lépő után

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs