31 találat a(z) áttérés kivára cimkére

1971-es bevallás kivára áttéréskor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk (kft.) 2020. 01. 01-jétől áttért a kivára. A 1971-es bevallás 01-02 lapján időbeli elhatárolások sor nincs, a mérleg főösszeget meg kell adni. Ha viszont az elhatárolások összege nem kerül beírásra, akkor a 1971-es bevallás 01-02 lapon megadott kiegészítő adatok beszámolóra vonatkozóan, nem fog egyezni a beadott és közzétett beszámoló adataival. Kérdésem, hogy melyik sorba kell beírni a könyvvitelben nyilvántartott és 2019. 12. 31-ei fordulónappal készült mérlegben szereplő aktív és passzív időbeli elhatárolásokat. Köszönettel: Kovács J.

Kivába lépés létszámfeltétel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy kft. 2019 átlagos statisztikai létszáma 57 volt, 2020. I. negyedévben 49 lesz, akkor 2020. 04. 01-gyel áttérhet kivára? A 2020. 01. 01–2020. 03. 31. előző üzleti évnek számít-e? Minden más feltételnek megfelelnek. Válaszát előre is köszönöm!

Pénzforgalmi elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 2019-es évben pénzügyi elszámolású. A decemberben kiállított számlák elszámolási időszaka december, teljesítési ideje 2020. január, az ellenérték befolyik januárban. 2020-tól viszont a kiva szerinti adózásra jelentkeztünk be, a pénzügyi elszámolás maradt. Kérdésem az lenne, hogy ezen összegeket mely időszakra kell lekönyvelni? Köszönöm válaszát. Práczkyné Ress Mária

2020-ban evás időszakra számlázott bevétel adózása Kérdés

Bevételi nyilvántartást vezető bt. 2020. január 1-jei eva alóli kilépése esetén a 2019. decemberre vonatkozó, de 2020-ban számlázott összeg bevétele bekerül-e az eva alapjába? Vagy az áfát befizeti 2020-ban, de a bevétel nem evás hiszen már nem evaalany (az evatv. a megszűnésnél a kibocsátott számlákat vonja be megszűnés esetén az eva alapjába, de ha csak később bocsátja ki a számlát?), viszont a számviteli törvény alapján a 2020-as árbevételébe sem kerül be (kivás lesz). Vagy esetleg 2020-ban egyéb bevétel? Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Kiva 2020-tól Kérdés

Tisztelt Szakértő ! A kft. 2020. január 01-jétől a kivát választaná. Kérem, legyen szíves összefoglalni, hogy ez milyen teendőkkel jár/milyen bevallásokat kell beadni, milyen határidővel, illetve számvitelileg van-e valamilyen teendőnk? Kérdésem még, hogy mi lesz a 2017. és 2018. évi elhatárolt veszteség összegével, ha például 4 évi kivás időszak után a kft. visszatér a tao szerinti adózás alá. Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: B. J.

Kft. áttérne 2020. január 1-jétől kivára Kérdés

Az áttéréskor az évet úgy kell lezárni, mintha jogutód nélkül szűnne meg. Akkor mi lesz a társaság vagyonával, fel kell osztani? Vagy csak az év zárását 71-eseken kell beadni, és minden záró tétel nyitó lesz a kivás cégben? Köszönöm! Benkéné

Kiva, befejezetlen beruházás, értéknövelő beruházás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2020-től kiva-alanyiságot választ. Jelenleg – a Tao törvény hatálya alatt – egy nagyobb beruházás folyamatban van (társasházépítés), ami 2020 év végére készülne le, akkor lenne az ingatlan üzembe helyezése (néhány lakás értékesítéssel, néhány lakás pedig bérbeadással lenne utána hasznosítva). Bár éttérünk most a kiva törvény hatálya alá, de egy későbbi esetleges Tao törvény alá történő visszatérés esetén tudnunk kell az eszközök tao szerinti értékcsökkenés alapját is. Kérdésem: a kiva-áttérés pillanatában befejezetlen beruházásként nyilvántartott érték egy esetleges tao-visszatérés esetén tovább értékcsökkenthető? A kiva törvény hatálya alatti további értéknövelő beruházásokat célszerű lenne külön nyilvántartani (akár ezen a befejezetlen beruházáson, akár egy már használatban lévő eszközön végzett beruházáson történt)? Azt gondolom, hogy a Tao törvény hatálya alá történő visszatérésnél a kiva alatt megvalósított értéknövelő beruházásokra szintén igaz, hogy a kiva alatt a számvitelben még el nem számolt értékcsökkenéssel (számviteli nettó érték) csökkenthető a kiva alatt felhalmozódott eredménytartalék (28. § (4a)... Helyesen gondolkozom? Hogyan lehet nyilvántartani ezeket az értéknövelő beruházásokat, ha maga az eszköz még a kiva időszak előtt került beszerzésre, de az értéknövelő beruházás már a kiva időszakában valósult meg? Ha "külön eszközként" kezelném akkor az értékcsökkenést "minkét eszközre ( eredeti eszköz+ ráaktiválás) számoljam el? Köszönöm válaszukat! Mné

Iparűzési adó fizetése, ha a cég év közben tért át a kivára Cikk

X. Kft. év közben áttért a kiva szerinti adózásra. Ebben az esetben az iparűzésiadó-előleget miként fizeti, az előző évi hipabevallás alapján, avagy a kiva szerint, illetve kell-e záróbevallást benyújtania a kivaalanyiság előtti időszakra vonatkozóan? Az Adózóna olvasójának kérdésére Pölöskei Pálné adószakértő válaszolt.

Kivára áttérés év közben Kérdés

X. Kft. év közben áttért a kiva szerinti adózásra. Ebben az esetbe az iparűzésiadó-előleget miként fizeti, az előző évi hipabevallás alapján, avagy a kiva szerint, illetve kell-e záróbevallást benyújtania a kivaalanyiság előtti időszakra vonatkozóan? Válaszukat köszönöm.

Áttérés tao.-ról kivára, katára: adóalap-kedvezmények sorsa Cikk

Közeledik 2019. május 31., amely nemcsak a 2018. évre vonatkozó 1829-es számú társaságiadó-bevallás benyújtásának határideje a naptári év szerint működő adózóknál, hanem a jelzett dátumig kell beadniuk – egyebek mellett – a 1871-es számú elszámoló bevallást is egyes adózóknak.

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha 2019. 01. 01-jétől át szeretne lépni valaki kivába, és 2018-ban elhatárolt bevételt 2019-re, akkor hogyan és mikor adózik le az elhatárolt bevétel után, illetve, ha 2019-ben osztalékot akar kivenni, akkor mit kell majd utána fizetnie?

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégem szeretne áttérni a társasági adózási formából a kiva adózási formára. Ilyenkor mi történik a pályázat alapján elnyert beruházásokkal, s esetleg új pályázat beadását nem befolyásolja a kiva adózási formára való áttérés? A tao. alatti eredménnyel mi történik, csak külön kell könyvelni és az osztalékfizetésnél a tao. szerint fizeti a járulékokat?

Áttérés kivára Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. szeretne 2019.01.01-től áttérni a kiva szerinti adózásra. 22 alkalmazottja van, a bérköltsége kb. 60 millió forint. 19 alkalmazottra szociálishozzájárulásiadó-kedvezmény vehető figyelembe (mezőgazdasági munkakör). Jelentős értékű tárgyieszköz-állománnyal rendelkezik, melynek adótörvény szerinti nettó értéke 282 millió forint, a számviteli törvény szerinti pedig 394 millió forint. Osztalékkifizetés nem történik, elhatárolt veszteség nincs, az adózás előtti eredmény kb. 1 millió forint minden évben. Érdemes-e ebben az esetben áttérnie a kivára? Köszönettel: Nagyné

Kivára áttérés Kérdés

Kivára való áttéréskor záróbevallás kitöltése

Kedvezményezett átalakulás – adózásimód-váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság társasági formaváltás kapcsán átalakul. A kft. társasági szerződése rögzíti, hogy a kedvezményezett átalakulás feltételei biztosítottak. A Tao. törvény értelmében a jogutód adóalapját úgy határozza meg, mintha az átalakulás nem történt volna meg. Mennyiben befolyásolja ezt az a tény, hogy a jogutód mint új adóalany kivát választ? Lehet ettől kedvezményezett az átalakulás? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Nyugdíjkorhasár előtti kereset

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Hipa – kiva

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Influenszer adózás – számla

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close