291 találat a(z) átalakulás cimkére

Tárgyi eszközök értékelése Kérdés

2018-ban cégünk kft.-ből zrt.-vé alakult, jogutódlással, de nem kedvezményezett társaságiforma váltás történt. A kft. tárgyi eszközeinek a zrt.-be történő aktíválása hogy an történik? A kft. leltárából a nettó összeggel aktíváljuk az eszközöket, és ez lesz az értékcsökkenés alapja? És az eszközök hasznos idejét is az eredeti hasznos idő és a felhasznált időszak különbözetéből állapítjuk meg? És mi van a kisértékű egyösszegben elszámolt eszközökkel ezek écs-jét már elszámoltam, de a leltárban még szerepelnek. Ha később selejtezzük őket, akkor ha nem szerepelnek a tárgyieszköz-nyilvántartásban, akkor ezt hogyan tehetem meg? Kérem a segítségüket. Köszönettel.

Üzletrészátruházás, átalakulás, cafeteria a számvitelben Cikk

Cikkünk a nyári és őszi törvénymódosításhoz kapcsolódóan az üzletrésátruházás, az átalakulás, továbbá néhány bevételt, ráfordítást érintő számviteli előírás változását, valamint a cafeteria megszüntetésével kapcsolatosan a személyi jellegű költségek elszámolását érinti.

Egyéni vállalkozóból társaság Kérdés

Egyéni vállalkozó hogyan alakulhat át korlátolt felelősségű társasággá? Működik-e az, hogy egyéni vállalkozó, egyéni cég, korlátolt felelősségű társaság, ha igen, akkor mi a menete

Kft. átalakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. átalakulásához a jegyzett tőkéjét eredménytartalékból emelte meg. Jelenleg veszteséges és nem tudja befizetéssel rendezni.a veszteségét. Bt.-vé alakulásához mi a teendője?

Kft. átalakulása bt.-vé Kérdés

Van egy kft., amelynek készoénzben kellene a társasági szerződés alapján befizetni a 2,5 millió forint jegyzett-tőke-kiegészítést, de ennyi pénzt nem tud befizetni, mivel csak az 500 ezer forint van befizetve, ezért szeretne átalakulni bt.-vé. Úgy tudom, ilyenkor könyvvizsgáló kell, de mi lesz a nyereséggel, hogy veheti ki a kft.-ből, mivel az már van, csat a társasági szerződésen nem lehet változtatni, hogy az eredménytartalék terhére lehessen befizetni a jegyzett tőke 2,5 millió forintját. Mi a teendő ebben az esetben, hogy lehet a kft.-t átalakítani bt.-vé? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozó átalakulása Kérdés

Egyéni vállalkozó saját tulajdonú közforgalmú gyógyszertárat üzemeltet, ő a tulajdonosa a személyi jognak is. Szeretné átadni a lányának, aki rendelkezik egy egyszemélyes kft.-vel (gyógyszerész) és ő abban szeretné tovább üzemeltetni. A vállalkozásban van még 2 nagyértékű ingatlan, az egyik egy tanuszoda és gyógyszolgáltatásokat végző központ, amit 5 évvel ezelőtt építettek. Szeretném megtudni, milyen költségekkel jár ez az átalakulás, mi a menete, hogyan adóznak a nagyértékű ingatlanok. Érdemes-e ebben gondolkozni egy 100 milliós árbevétel fölötti nagyságrendnél (jelenleg nem kell könyvizsgáló, készlettel lehet eredményt befolyásolni stb.)? Minden többletköltséget szeretnénk tudni!

Kiválás – ingatlanvagyon illetéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az átalakulási vagyonmérleg-tervezetben az átalakuló cégnél a mérlegfőösszeg 765 millió forint, amiből az ingatlanok értéke 554 millió forint. A kiváló cég mérlegfőösszege 86 millió forint, amiből az ingatlanok értéke 83 millió. Az átalakulás kedvezményezett átalakulásnak minősül, mivel a tulajdonosok azonosak, azonos tulajdoni részesedéssel. Kérdésem, hogy a kiválással létrejövő cég ingatlanvagyona után kell illetéket fizetni? Tisztelettel: Krisztiánné

Átalakulás Kérdés

T. Szerkesztő! Eva hatálya alá tartozó, bevételi nyilvántartást vezető bt. átalakulna evás kft.-vé. Kérdésem, hogy a bt.-nek az eva kilépéshez először vissza kell lépnie a társasági adó és Sztv. hatálya alá, és csak utána lehet kft.? A kft.meg XII.20-ig még beléphet 2019. évre az eva alá? Varga Éva.

Kedvezményezett átalakulás – adózásimód-váltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság társasági formaváltás kapcsán átalakul. A kft. társasági szerződése rögzíti, hogy a kedvezményezett átalakulás feltételei biztosítottak. A Tao. törvény értelmében a jogutód adóalapját úgy határozza meg, mintha az átalakulás nem történt volna meg. Mennyiben befolyásolja ezt az a tény, hogy a jogutód mint új adóalany kivát választ? Lehet ettől kedvezményezett az átalakulás? Köszönettel.

Külföldi üzleti utazás költség elszámolása átalakulás alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy betéti társaság társasági formaváltás alatt áll – szeptemberben várhatóan bejegyzik kft.-vé az alakulását. Október hónapban üzleti utazásra külföldre megy az ügyvezető és egy alkalmazott. Az üzleti úthoz kapcsolódó repülőjegyet és szállásdíjat az átalakulás bejegyzése előtt pénzügyileg rendezik. Hogyan kell elszámolni a költségeket? A betéti társaság fizette és könyveli az 52-es számlaosztályba, de a külföldi utazás ténylegesen már a kft. életében fog megvalósulni? Köszönettel.

Fontos számviteli változások az adócsomagban Cikk

Az Országgyűlésnek T/625. számon benyújtott adócsomag (a továbbiakban Javaslat) többek között az egyéb bevétel, ráfordítás, az átalakulás számviteli szabályait is módosítaná.

Bt.-ből átalakulás kft.-vé Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy bt. szeretne kft.-vé alakulni, akkor milyen teendők vannak? Mikor, hová, hogyan kell bejelenteni, kell-e hozzá könyvvizsgálat? Bevallásokkal kapcsolatban mikor, mit kell jelölni? Az ügyvéddel mikor kell felvenni a kapcsolatot? Mit lehet elektronikusan (ügyfélkapun keresztül) intézni? A jegyzett tőkét hogyan lehet rendezni? A bt. eredménytartalékát fel lehet-e használni? Mi legyen a tárgyi eszközökkel? Kérném, hogy részletesen legyen kedves a folyamatot ismertetni, hogy végig lehessen követni lépésről-lépésre. Köszönöm a segítségét! Maradok tisztelettel.

Adócsomag: így változnak a bejelentett részesedés szabályai Cikk

Az új adócsomag módosítaná a bejelentett részesedés fogalmát, és a kapcsolódó adóalap-módosító tételekben is változásokat hozna.

Kiva Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. cégformaváltással kft.-vé alakul át. A bt. kiva szerint adózik. A Kiva tv. alapján az átalakulással kikerül a kiva hatálya alól. A kft. mint induló vállalkozás a kiva szerinti adózást választhatja. Kérdésem, hogy helyes-e a következtetésem, azaz a jogutódlással létrejött kft. a kiva szerinti adózást választhatja. Üdvözlettel és köszönettel.

Átalakulás, kiválás-beolvadás Kérdés

Egy tulajdonosnak két kft.-je van. A Kft.-ből bizonyos eszközöket kiválással át akar vinni B Kft.-be beolvadással. Forrásoldalon nem akar a jegyzett tőkéből "átadni", kizárólag eredménytartalékból oldaná meg az átalakulást. Kérdés, hogy ez a megoldás megfelel-e a Ptk. és a számviteli törvény előírásainak?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Elmaradt szállásfoglalások számlázása

Bunna Erika

adótanácsadó

Csoportos jóváíró számla könyvelése

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 június
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30

Együttműködő partnereink