127 találat a(z) átalányadózás cimkére

Eva utáni átalányadózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, melyik jogszabály rögzíti azt, hogy a 2018. évben eva hatálya alá tartozó egyéni vállalkozónak meddig van lehetősége az átalányadózás választásáról nyilatkozni, illetve azt, melyik nyomtatványon kell bejelenteni. Válaszát előre is köszönöm.

Átalányadózó egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Adózóna! Van egy átalányadózó egyéni vállalkozó, aki jelenleg 80-20 százalékos arányban adózik. 80 százalék az átalányban mért költség, 20 százalék a jövedelem. Kizárólag mezőgazdasági tevékenységet végez. Azonban lenne neki egy újabb tevékenységi köre, aminek már nincs köze a mezőgazdasághoz, ez a tevékenységi kör vendégházban lévő szobák kiadása lenne. Lehetséges-e az, hogy az egyéb tevékenységéből 60-40 százalékban állapítsa meg jövedelmét, a mezőgazdasági árbevételből pedig 80-20 százalék arányában? Lehetséges, hogy úgymond jogcímek alapján, attól függően, hogy melyik tevékenységi köréből érkezik a bevétel, annak függvényében állapítjuk meg a jövedelmét? A mi elképzelésünk a mezőgazdaságiból 80-20 százalékban, egyéb tevékenységből pedig 40-60 százalékban? Engedi ezt az szja-törvény? Előre is köszönöm segítő válaszát! N. Tünde

Mezőgazdasági kistermelő átalányadózása Kérdés

Kedves Szakértő! A következőkre szeretnék választ kapni: egy mezőgazdasági kistermelő az átalányadózást szeretné választani. Tudni szeretném, hogy milyen fizetendő adói és járulékai lesznek az adott évben és utána. Jelenleg kezdő őstermelőnek minősül. Jelenleg más munkaviszonya nincsen, de érdekelne: ha lenne 36 órát meghaladó jogviszonya, ez mennyiben befolyásolná a fizetendőit. Köszönöm!

Átalányadózás Kérdés

Korábbi kérdésem kiegészítése. Ügyfelem Ausztriában dolgozik mint alkalmazott, heti 24 órában. Életvitelszerűen Magyarországon él. A kérdés valóban az átalányadózásra irányult, nem katára. Ezek után, ha Magyarországon egyéni vállalkozóként átalányadót választ, mit kell fizetni a bevétel után?

Eva - átalányadó - ekho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Evás áfás egyéni vállalkozó 2020-tól az átalányadó választását fontolgatja. Ön javasolja-e ezt, mintgy 20 millió Ft-os nettó árbevétele van, szellemi tevékenységről lévén szó kevés áfás költsége van. Számításaink szerint még a magas tb-fizetési kötelezettség mellett is előnyösebb az átalányadó választása, mint a tételes költségelszámolás. A vállalkozónak ekhos bevételei is vannak, amit szeretne továbbra is ilyen módon leadózni. A 2019 teljesítésű számlákra evafizetési kötelezettségünk van annak ellenére, hogy 2020-ban fizetik ki a számlát? A számla keltének van-e jelentősége? Válaszukat előre is köszönöm.

Őstermelő járulékfizetése átalányadózás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy amennyiben egy őstermelő (kistermelő) átalányadózást választ, akkor milyen és mekkora összegű járulékokat kell fizetnie? (Ismereteim szerint a bevétel 15%-a, élőállat és állati termék előállítása esetén a bevétel 6%-a számít jövedelmnek, ami után szja-t kell fizetnie, szocho vonatkozásában pedig az átalányadózás szerint megállapított jövedelem 75%-a képezi a szocho alapját.) Jól tudom-e, hogy a családi gazdálkodás tagjai is választhatnak átalányadózást? Válaszát előre is köszönöm!

Kijavítási kérelem adózási mód megváltoztatására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem mezőgazdasági őstermelő. A jövedelme meghatározására a tételes költségelszámolást választotta, hárman vannak a közös őstermelői igazolványba bejegyezve. Az eddigi években még nem haladta meg a bevételük az évi 600 ezer forintot, 2018-ban viszont igen. Élhetnek-e a kijavítási kérelem lehetőségével, hogy 2018-ra az átalányadózást válasszák az szja-ban? Hármójuk összes bevétele 4 millió 200 ezer forint volt 2018-ban. Köszönettel: Nagyné

Őstermelő átalányadózása Kérdés

Ha az őstermelő önként kilépett 2015. december 31-én az átalányadózásból, 2016. január 1-jétől tételes költségelszámolást választott, akkor mikor léphet vissza az átalányadózás hatálya alá? Rá is vonatkozik-e az a 4 éves korlát, ami az egyéni vállalkozókra érvényes? Köszönöm válaszát.

Mezőgazdasági őstermelő adózása Kérdés

Munkaviszony melletti családi gazdálkodó őstermelő 2017. évi mezőgazdasági árbevétele meghaladta a fejenkénti 8 millió Ft-ot. Hogyan adózzon 2017-ben? Választhatja-e az egyéni vállalkozói átalányadózást (Szja tv. 50. §)? Kell-e ehhez vállalkozói igazolványt váltania minden tagnak, vagy elég a családfőnek? Igényt tarthat-e a kompenzációs felár érvényesítésére vagy számlát kell kiállítania az értékesítésről?

Őstermelő átalányadózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Őstermelő 2016-os őstermelői igazolványa kiváltásakor átalányadózást jelölt. Személyi jövedelemadójában ezt a tényt nem jelölte. Van-e rá megoldás, hogy mégis átalányadót fizessen?

Átalányadózó mezőgazdasági őstermelő alapnyilvántartása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózó mezőgazdasági őstermelőnek (mezőgazdasági kistermelő, családi gazdálkodó) milyen alapnyilvántartást kötelező vezetnie? Pl. pénztárkönyv, vagy elegendő bevételeiről és kiadásairól egy nyilvántartás? Áfa levonására jogosult. Köszönöm.

Katából visszatérés átalányadó alá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2014. 01. 01-től átalányadózásból kata alá átlépett. 2016-ban nyugdíjas lett, és szeretnénk megszüntetni a katát, visszaléptetni átalányadózási formába. Lehetséges ez a megoldás, vagy vállalkozói szja szerint fog adózni?

Átalányadózás Kérdés

Az egyéni vállalkozónak ÖVTJ száma és nem TESZOR száma van. Nem tudom eldönteni, hogy a 80 százalékos költséghányadot alkalmazhatja-e az az egyéni vállalkozó, akinek az ÖVTJ száma: 49 39 09 sofőrszolgálat. Se a NAV, se a KSH nem segít. Köszönöm a választ.

Az '53-as bevallásban a részletfizetési kedvezmény, átalányadózás módosítása Kérdés

Az '53-as bevallás kitöltése során éltem a részletfizetési kedvezmény jelzésének lehetőségével. Adószámos, áfakörös családi gazdálkodást folytatunk, a bevallás benyújtási határideje február 25-e. A részletfizetésnél felhozza, hogy az első fizetési határidő május 20-a. Mi a helyes dátum az első részlet határidejére? Az átalányadózást meg szeretnénk változtatni, nem találok rá sehol útmutatót, hogy ezt milyen gyakorisággal tehetem meg. Az lenne a kérdésem, hogy milyen gyakorisággal változtathatom az adózás módját átalányadóról tételes költségelszámolásra?

Átalányadózás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, van-e lehetőség arra, hogy átalányadózási formát válasszon az az egyéni vállalkozó, aki szolgáltatásnyújtási tevékenységének majd 100 százalékát ugyanazon partnernek nyújtja? Illetve válaszható-e átalányadózás (vállalkozói szja helyett) fennálló adótartozás mellett? Válaszát, segítségét előre is megköszönve: K. P. Kitti

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Üzleti ajándék – ékszer

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Melyik átalányadó-kategóriába tartozik a tevékenységem?

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Átalányadózás, teszorszám

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs