129 találat a(z) árbevétel cimkére

Hulladékértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás évente egyszer-kétszer a vállalkozásában felhalmozódott hulladékot egy felvásárló felé értékesíti (papír, vas stb.). A kérdésem az, hogy ilyenkor mindenféleképpen neki kellene kiállítania számlát a felvásárló felé? Ez neki (mivel nem rendszeres és nem ez a fő profilja, mert bolti kiskereskedő vagy fémszerkezeteket gyártó cég) egyéb bevétel vagy mindenképp árbevétel és így a helyi iparűzési adó alapja is?

Közhasznú egyesület ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy közhasznú egyesület, amely 2019-ben 140 millió forint árbevételt produkált, támogatásokból, adományokból és pályázatokból + 1 millió forintot ingatlan bérbeadásból, összesen: 151 M forint. Eladott egy ingatlant (tárgyi eszköz) 26 milli forintért. Így összesen 167 millió forint árbevétele volt. Hogyan számoljuk ki a társasági adót? Az árbevétel miatt van 15 százalék mentesség, az 25 millió forint. Az eladott ingatlan értéke 26 millió – 25 millió = 1 millió lesz az adóalap? 9 százalék tao-val? Köszönöm!

Ingatlaneladásnál előszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari kft. a magánszeméllyel előszerződést kötött a lakás eladására 2019 decemberében. A magánszemély a foglalót kifizette, és 2019. dec. 31-ével az építési napló szerint kiszámlázta a kft. a vevőnek készültségi foknak megfelelően (90%) a lakásvételárrészt. Az előszerződés ezt megengedte. A kérdésem az, hogy ebben az esetben a foglaló és vételárrész az előlegnek minősül, vagy lehet árbevételnek tekinteni? A kft. a lakásépítéséhez külső alvállalkozókat vett igénybe, ezeknek a költségeit a 2019. évi ipabevallásban le lehet vonni? Köszönöm a választ.

Biztosítási díj továbbszámlázása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építőipari fő tevékenységet végző társaság az alvállalkozóival kötött alvállalkozói szerződésében rögzíti, hogy a projekt teljes terjedelmére építési-szerelési biztosítást köt, amely az alvállalkozóra is kiterjed. A felek megállapodnak, hogy a megrendelő az alvállalkozói díj 0,1 százalékának megfelelő mértékű biztosítási díjat jogosult kiszámlázni az alvállalkozó felé. A megrendelő nem nyújt semmilyen más szolgáltatást (se megrendelői szolgáltatás, se egyéb járulékos díj nem merül fel) Alvállalkozó részére. Kérdésem a következő. A szerződésben rögzített biztosítási díjat milyen áfamértékkel kell továbbszámláznia az alvállalkozó felé? Mivel nincs "főszolgáltatás", ezért önálló ügyletnek kell tekinteni a biztosítási díj továbbszámlázását? Számvitelben a kiszámlázott biztosítási díj árbevételnek tekintendő-e, és a biztosításról szóló beérkező számla közvetített szolgáltatásnak minősül-e?

Az árbevétel elszámolásának változása. Gyakorlati alkalmazás (2. rész) Cikk

Cikksorozatunk első részében részleteztük, hogy 2020. január 1-jétől milyen újdonságokra kell figyelni az árbevétel számviteli elszámolásánál, mit jelent a szerződés elszámolási egysége és hogyan kell megállapítani a készültségi fokot. A második részben példákkal a gyakorlati alkalmazást.

Áthúzódó árbevétel áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó 2019.12.31-én kilép az áfakörből, és 2020. január 1. napjától alanyi adómentesen működik tovább. 2019 decemberében kiállított egy áfás számlát, de a fizetési határidő és a tényleges kiegyenlítés is 2020-ban lesz. A bevételt tehát már 2020. évinek könyveljük, de az áfát be kell-e vallanunk 2019. decemberre, vagy mi a teendőnk ilyen esetben? 2020-ban a nettó vagy a bruttó összeg számít bele az árbevételbe? Köszönettel!

Katas egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő: öregségi nyugdíjas egyéni katas vállalkozó fogorvosi tevékenységet végez. Az árbevétel zömét a Nemzeti Egészségbiztosítási Alaptól kapja elszámolás alapján. 2020 ban milyen számlát kell kiállítania és havonta az árbevétel innen több mint a minimálbér 2,5-szerese és az összárbevétel több mint a fele. akkor 40 százalék adót kell fizetnie? Válaszukat köszönöm szépen!

Kata – 1 millió forint feletti árbevétel Kérdés

Tisztelt Szerkesztő! Szeretném megkérdezni, hogy év közben alakult cégnél az előírás a jelentési kötelezettségről időarányosan számítandó-e? Köszönöm.

Árbevétel meghatározása Kérdés

Tisztelt Adózóna! A Magyar Közlöny 2019. évi 128. számában megjelent a számviteli törvény módosítása, konkrétan a közlöny 78. §-tól a 86. §-ig. Segítségüket ezeknek a változásoknak az értelmezésében kérném, akár egy konkrét példa levezetésében, hogy számomra jobban érthető legyen. Állítólag ezek a változtatások egy kiskaput nyitnak meg a vállalkozások előtt az árbevétel meghatározása szempontjából. Én sajnos nem tudtam rájönni, hogy mi ez, Önök biztosan profi módon átlátják. Segítségüket előre is megköszönve, üdvözlettel: Andrea

Zöldszüret támogatása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi linken feltett kérdés lenne az én kérdésem is, illetve, hogy az ott leírtakban történt-e esetleg azóta bármilyen módosítás? Több fórumon is volt arról szó, hogy a zöldszüreti támogatás nem képezi az árbevétel részét. Legyen kedves megerősíteni vagy megcáfolni, hogy akkor a zöldszüretre kapott támogatást árbevételként, vagy pedig támogatásként kell-e kezelni? Köszönettel: Éva https://adozona.hu/kerdesek/2019_6_6_zoldszuret_tamogatasa_agy

Belföldi árbevétel vagy export árbevétel? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérem szíves állásfoglalását. Belföldi székhelyű kft. vagyunk és egyik osztrák partnerünk megrendelt tőlünk egy terméket, amit mi legyártottunk, de nem Ausztriába szállítottuk ki, hanem a vevő egy magyarországi telephelyre kérte a szállítást. Ebben az esetben az értékesítés árbevételét belföldi vagy export árbevételként kell könyvelni? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: Herczeg Tibor

Könyvvizsgálat mikortól kell? Kérdés

Mikor kell könyvvizsgálót választanunk? Cégünk árbevételei az elmúlt 2 évben 2017: 254 048 eFt 2018: 306 968 eFt Létszámadatok: 2017: 44 fő, 2018: 46 fő. 2019-évben az eddigiek alapján várható, hogy 300 000 eFt felett lesz az árbevétel. Az elmúlt 2 év átlagában nem volt 300 000 eFt az értékesítés nettó árbevétele. Úgy gondolom, hogy a 2019. évről még nem kell könyvvizsgálat, de a mérleg elfogadásakor a 2020-as évre már kell könyvvizsgálót választani. Vagy már év elején kellene? 1. Kell-e? 2. Mikortól kell, ha kell? 3. Mikor kell választani, megbízni, cégbíróságon bejegyeztetni? Válaszát köszönöm!

Visszlízing: tárgyi eszköz vagy áru? Kérdés

Tisztelt szakértő! Cégünk Németországból vásárolt egy személygépkocsit 2019. 07. hóban. A vásárláskor már tudtuk, hogy egy pénzügyileg kedvező konstrukció miatt egy lízingcégnek el fogjuk adni ezt az autót azért, hogy visszalízingeljük nyílt végű pénzügyi lízing keretében. 08. hónapban ki is számláztuk a lízingcég felé. Tulajdonképpen az autót tárgyi eszközként akartuk és akarjuk használni, hiszen itt egy pénzügyi művelet miatt kerül értékesítésre, mégis felmerül a kérdés, hogy az értékesítés árbevételeként vagy egyéb bevételként számoljuk el az ellenértékét. Előre is köszönöm válaszát!

Katás vállalkozás csed mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Főállású katás egyéni vállalkozó 2019. 01. 01-jétől 2019. 06.30-áig megfizette a havi 50 ezer forint tételes adót. 2019.07. 01-jétől 2019.12.31-éig cseden van, saját maga tevékenységet nem végez, katát nem fizet. 2019 év végéig egyszerűsített foglalkoztatással 1 főt alkalmanként foglalkoztat, és az alkalmazott által elvégzett munkát kiszámlázza és így bevétele keletkezik. Kérdésem, ha 2019. évben az árbevétele nem haladja meg a 6 millió forintot, kell-e valamely árbevétele után 40 százalékos adót fizetnie? Másképp feltéve a kérdést: a csed alatti időszak bevétele után kell neki 40 százalékos adót fizetnie?

Emelkedett a Rába csoport bevétele, csökkent a vesztesége Cikk

A Rába csoport 12,9 százalékos növekedéssel 27,6 milliárd forint árbevételt ér el az idei év első hat hónapjában, adózott nyeresége 854 millió forint volt, 33,7 százalékkal magasabb, mint az előző év azonos időszakában – közölte a győri székhelyű járműipari vállalat szerdán a Budapesti Értéktőzsde (BÉT)honlapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Végkielégítés

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Nyíltvégű pénzügyi lízing lezárás

Nagy Norbert

adószakértő

Különbözeti áfa évközi választása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close