10 találat a(z) általános munkarend cimkére

Kúria: ekkor kell órabéres munkavállalónak távolléti díjat fizetni Cikk

Munkaidőkeret alkalmazása esetén az órabéres munkavállalót abban az esetben is távolléti díj illeti meg az általános munkarend szerinti munkanapra eső munkaszüneti napon, ha munkavégzésre be van osztva, mondja ki a Kúria határozata.

Munkavégzés pihenőnapon Kérdés

Szabályos-e, ha a munkavállaló minden szombaton dolgozik? Cikk

A munkaidő és a pihenőidő beosztásáról kérdezett olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Kötetlen munkaidőbeosztás: hogyan alkalmazható, mik a buktatói? Cikk

A kötetlen munkaidőbeosztás egyre elterjedtebb, hiszen ilyen esetekben a munkáltató egy sor kötelezettség alól mentesül. Nem tartja nyilván a munkavállaló munka- és pihenőidejét (a szabadság kivételével), valamint nem érvényesülnek a munkaszüneti napokra érvényes, illetve a vasárnapi munkavégzés korlátjai sem. Kötetlen munkaidőbeosztás azonban csak meghatározott esetekben alkalmazható, a helytelen alkalmazás komoly következményekkel járhat.

Fizetett ünnep elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók munkaszüneti napon történő munkavégzése esetében fizetendő távolléti díj fizetéséről szól. Ellentétes vélemények ütköznek. A munkaidőkeret megállapításakor a munkáltató az általános munkarend szerinti munkanapszámot osztja szét a keretben úgy, hogy ebből a munkanapszámból levonja az általános munkarend szerinti munkanapokra eső munkaszüneti napokat. Ennyit dolgozna hétfőtől péntekig az általános munkarendben dolgozó munkavállaló, a munkaidőkeretben dolgozó sem dolgozhat többet. A munkaidőkeret alkalmazásánál tehát nem éri kár a munkavállalót a munkaszüneti nap miatt, hiszen az már a keret felállításakor figyelembe lett véve, ezért részére távolléti díj fizetésre nem kerül sor! A hétfőtől–péntekig munkát végző, általános munkaidőben foglalkoztatottak esetében fizetünk távolléti díjat, a munkaidő keretben foglalkoztatottak esetén pedig nem. Tehát a munkaidőkeretben dolgozó óra- és teljesítménybérben dolgozók esetében, amikor a munkaszüneti napon nem történik munkavégzés, semmilyen díjazás nem fizetendő, még távolléti díj sem! Kérdésem a fentiek alapján, hogy munkaidőkeret esetén, folyamatos munkarendben is kell-e távolléti díjat fizetni, függetlenül attól, hogy keresetveszteség nem éri, és végez munkát vagy nem? . Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Kik, mennyiért és milyen keretek között dolgozhatnak munkaszüneti napokon? Cikk

December 24-étől január 1. napjáig összesen kilenc naptári nappal, az általános munkarendet tekintve két munkanappal számolhatunk. Aki tehette, erre a két napra szabadsága kiadását kérte, mégsem töltheti azonban mindenki pihenéssel a teljes időszakot. Az ünnepek alatt is dolgoznak az éttermekben, fellépnek a színészek, üzemel a hibaelhárítás, talpon vannak az orvosok, ápolók és a közüzemi szolgáltatásban sincs megállás. A munkáltatók nincsenek könnyű helyzetben, hiszen a szabadságot az év utolsó napjáig – a törvény szerinti kivételekkel – ki kell adniuk, miközben egyébként számos szektorban munkaerőhiánnyal küzdenek. Kik dolgozhatnak, mennyiért, mikor? Milyen atipikus foglalkoztatási formák kínálhatnak megoldást?

Szombati munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó bolti kereskedelmi tevékenységet folytat, az értékesítést alkalmazott végzi, mivel a vállalkozónak nincs hozzá szakirányú képesítése. Az alkalmazott heti 40 órában, általános munkarendben dolgozik, hétfőtől péntekig napi 8 órában. Amennyiben szombatonként is rendszeresen nyitva tart az üzlet 8-tól 12-ig, kifizethető-e minden alkalommal pihenőnapra eső túlóraként? Szabályos-e a heti egy, vasárnapi pihenőnap? Amennyiben ez nem megoldható, akkor milyen egyéb megoldás lehetséges erre a szombati 4 órás munkavégzésre, ami a lehető legkisebb adminisztrációval jár? Köszönettel.

50 százalékos vasárnapi pótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Heti 40 órás, általános munkarendben (hétfőtől péntekig) dolgozó adminisztrátornak vasárnapra rendkívüli munkavégzést rendeltek el. Ebben az esetben a 100 százalékos rendkívüli munkavégzésért járó bérpótlék mellett az 50 százalékos vasárnapi pótlék is jár (összesen 150 százalék)? Előre is köszönöm megtisztelő válaszukat.

Fizetett ünnepre bér Kérdés

Havibéres, általános munkarend szerint dolgozó munkavállaló részére hogyan kell a bérét számolni? Van-e "fizetett ünnep"? A dolgozó 2014.október 20-áig terhességi gyermekágyi segélyt kap, 2014.október 21-étól 30-áig fizetett szabadságot vesz igénybe. Október havi osztószám 22. A munkavállaló sérelmezi, hogy a fizetett ünnepre, illetve október 24-re (ledolgozás 17-én) miért nem kapott munkabért. Munkabér (a fizetett szabadság idejére) 7 napra lett számfejtve. Köszönöm válaszukat. Pintérné

Munkaidő-beosztás: amit megtehet a munkáltató, és amit nem Cikk

Mik az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, az osztott és osztatlan napi munkaidő, a kötetlen és a rugalmas munkarend szabályai? Milyen lehetőségei és korlátai vannak a munkáltatónak? Összefoglaltuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kockázati biztosítás egyéni vállalkozó esetén

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs