205 találat a(z) állami támogatás cimkére

Ennyi támogatást kapnak az étel- és italautomatások Cikk

Összességében 3,24 milliárd forint támogatást kapnak az étel- és italautomatát üzemeltető vállalkozások, ami gépenként 120 ezer forintot jelent – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

1,28 milliárd forint közpénz, 7 milliárdos beruházás – 101 új munkahely Cikk

Az osztrák Leier építőipari cégcsoport magyarországi leányvállalata, a Leier Hungária Kft. 7 milliárd forintos beruházást hajt végre hat építőanyag-gyártó üzemében; a 101 új munkahelyet teremtő fejlesztéshez a kormány 1,28 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt – jelentette be sajtótájékoztatón Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Több lombikkezelést támogatna az állam Cikk

Kétszeresére emelkedik a meddőségi kezelések támogatására fordítható, nagyjából évi két és fél milliárd forintos keret, nő a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatása, illetve annyi gyermeket lehet támogatott meddőségi beavatkozással vállalni, amennyit egy házaspár csak szeretne, megszűnik a felső limit – írja a Magyar Hírlap.

Ezért éri meg társasházaknak is a lakástakarék-pénztári megtakarítás Cikk

Ahogy a magánszemélyek, úgy a társasházak és lakásszövetkezetek tulajdonosi közössége is igénybe veheti a lakástakarékkal járó 30 százalékos állami támogatást a jogszabályban meghatározott felújítási munkák finanszírozásához.

Nyári diákmunkaprogram indul önkormányzatoknál, járási hivataloknál Cikk

Idén is meghirdeti a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) a Nyári diákmunkaprogramot 2,3 milliárd forintos támogatási összeggel, amelyben a 16-25 év közötti diákok a területi, települési önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél kaphatnak munkalehetőséget – közölte az NGM az MTI kérdésére.

Itt a NAV legfrissebb listája a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatókról Cikk

Nyilvánosságra hozta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztatók legfrissebb listáját, amelyen összesen 4216 munkáltató szerepel.

Társasház felújítási alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társasház naplófőkönyvében hogyan kell könyvelni a felújítási alapra befizetett, Fundamenta Lakáskassza számlán vezetett összegeket, és a betétre jutó kamatot, az állami támogatást? Felhasználás előtti években? (Amikor befizetésre kerül, felhasználásig, bevétel, vagy pedig tulajdonosokkal szembeni kötelezettség?) Felhasználáskor? Előre is köszönöm a segítséget.

Térítésmentesen nyújtott szolgáltatás áfája Kérdés

Magán tulajdonban lévő ’A’ Nonprofit Kft. 2012-ben állami támogatásból hangszereket vásárolt, 2014-ben elvesztette közhasznúsági besorolását, a közhasznú tevékenységét abbahagyta. Az állam létrehozott ugyanerre a tevékenységre 2014-ben egy másik ’B’ Nonprofit Kft.-t, amely 2016 -2017 során használta (használja) ’A’ Kft. 2013-ban vásárolt hangszereit. Bérleti díjat az állami cég nem hajlandó a használatért fizetni, mondván, hogy az eszközöket ’A’ eleve állami pénzből vásárolta. A két cég nem kapcsolt. A hangszereket ’A’ majd 2 évig használta, majd újabb 2 év elteltével bérbe adta. A hangszerek egy részére ’A’ Kft. számol értékcsökkenési leírást a számvitelben, a másik részére nem (maradványérték miatt). Az ’A’ cég kiszámolná a fizetendő áfát és áthárítaná a ’B’ számára, de nem egyértelmű az Áfa tv. 69. § előírása. ’A’-t a beszerzéskor megillette az áfa levonása, az eszközökkel kapcsolatosan mára már költsége nincs, minden felmerülő költséget (biztosítás, utaztatási költség, javítás, felújítás) ’B’ fizet. Szükséges-e áfát számolni a fenti esetben? Köszönöm, ha válaszolnak, CsK

Lakásszövetkezet megtakarításának könyvelése Kérdés

Tisztelt Adószakértő! Egy lakásszövetkezet 4 éves megtakarítást kötött, ami 2015-ben lejárt, és amit 2015-ben fel is használt a beruházásaira, felújításaira. Sajnos a négy év alatt a lakók által erre a célra befizetett összegek és az állami támogatás sem lettek halasztott bevételként (passzív időbeli elhatárolásként) elszámolva, hanem mint adott évi bevétel voltak a könyvelésben kimutatva. Ebben az esetben a korábbi éveket módosítani kell-e? A másik kérdésem, hogy az állami támogatást is abban az évben kell bevételként nyilvántartani, amikor megvalósulnak a beruházások, vagy a megvalósított beruházásokra elszámolt értékcsökkenéssel arányosan kell majd a passzív időbeli elhatárolásról kivezetni? Nagyon fontos most, hogy ezt tudjam, a 2016-os év zárása miatt, illetve, hogy kell-e önellenőriznem a korábbi éveket. Nagyon köszönöm előre is a gyors válaszát.

Őstermelő értékcsökkenési leírása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem segítségét az alábbiakkal kapcsolatosan. Mezőgazdasági őstermelő – heti 36 órát elérő munkaviszony mellett – 2015-ben beruházott egy ültetvény létesítésére, melyet állami támogatásból, hitelből és önerőből fedezett. 2015-ben őstermelésből bevétele csak az állami támogatásból volt, jövedelme nem volt, és így adója sem keletkezett. 2016. évben már 600 ezer forintot meghaladó jövedelme volt plusz egyéb állami támogatást is kapott. Tehát 2016-ról a támogatásokkal növelt jövedelme után, a költségek levonását követően adózik. A kérdésem az lenne, hogy milyen mértékben számolhat el értékcsökkenést (a teljes beruházásra, vagy csak a támogatás feletti összeg után)? Illetve az is érdekelne, hogy mikor lehet aktiválni a beruházást, azaz az szja-törvény szerinti "termőre fordulás" hogyan értelmezhető, mivel 2016. évben már termett az ültetvény, és értékesítette is a terményt a gazdálkodó? Válaszát előre is köszönöm!

Indul az állami tőkealap-kezelő 50 milliárd forint közpénzből Cikk

Hamarosan elindul – első körben 50 milliárd forinttal – a Kutatás-fejlesztési és Innovációs Állami Tőkealap-kezelő Társaság a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) együttműködésében – közölte az MFB.

Itt a rendelettervezet! Pénztárgép-beszerzési támogatás az újoncoknak Cikk

Több mint 20 ezer, 2017. január 1-jétől pénztárgéphasználatra kötelezett vállalkozás igényelhet állami támogatást. Ennek összege pénztárgépenként 50 ezer forint, amelyet a vállalkozások legfeljebb öt eszközre vehetnek igénybe. Mától öt napig véleményezhető a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) erre vonatkozó rendelettervezete.

Százmilliók zártkertek megújítására Cikk

Háromszáz millió forint jut idén a Zártkerti revitalizációs program finanszírozására, amely duplája a tavalyi összegnek – közölte V. Németh Zsolt, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) környezetügyért, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős államtitkára sajtótájékoztatón.

Multiknak beszállítók, figyelem! Indul a 20 milliárd forintos pályázat Cikk

A beszállító mikro-, kis- és középvállalkozások (kkv) és beszállítói integrátorok 20 milliárd forintos keretösszegre pályázhatnak a mai naptól a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében – hívja fel a figyelmet Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Nem ellenőrzött ifa, láthatatlan éjszakák, csökkenő állami támogatás Cikk

Az idegenforgalmi adót (ifa) beszedő mintegy 830 magyarországi település csaknem fele nem ellenőrzi megfelelően az adófizetést, így nagyon magas – átlagosan 23 százalék – a „láthatatlan” vendégéjszakák becsült aránya – mondta Almádi Krisztina, a településmarketinggel foglalkozó EMKA Tanácsadó Kft. szakmai igazgatója az MTI-nek aztkövetően, hogy országos szakmai tájékoztatási fórumot indítottak az eredményekről.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tűzifa adómentessége

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Tárgyi adómentes szolgáltatás

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 október
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs