246 találat a(z) állami támogatás cimkére

Nő a kutatás-fejlesztési tevékenység állami támogatása Cikk

Jövőre 25 százalékkal emelkedik a k+f tevékenység állami támogatása – jelentette be Palkovics László innovációs és technológiai miniszter szombaton Zalaegerszegen, a megyei önkormányzat díszközgyűlésén.

Pályázat indul a megújuló forrásból előállított villamos energia átvételének támogatására Cikk

Várhatóan szeptemberben írják ki a megújuló energiaforrásból előállított villamosenergia-átvételi támogatási rendszerrel (METÁR) kapcsolatos pilot-tendert – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM). A kiíráson összesen 1 milliárd forintra lehet majd pályázni.

Bölcsődei támogatás az újra munkába álló szülőknek Cikk

Az állami bölcsődei hely kevés, a magán- és családi bölcsődéket pedig sokan nem engedhetik meg maguknak. Ilyen körülmények között nehéz visszatérnie a szülőnek a munkaerőpiacra, akkor is, ha visszavárja a régi munkáltatója. A GINOP-5.3.11-18 – Kisgyermeket nevelők munkaerőpiaci visszatérésének támogatása című pályázat erre a problémára kíván segítséget nyújtani.

Elektromos autó támogatásának áfatartalma Kérdés

Egy cég nyílt végű pénzügyi lízingre elektromos személyautót vásárol 12 milló forint bruttó összegben, amire majd pár hónapon belül kap 1,5 millió támogatást. Mi a helyes könyvelési menet? 1) Első részletben kifizet bruttó 3 millió forintot, ami után visszaigényli az áfa 90 százalékát. (Csak 10% a magánhasználat, kilométernyilvántartást fog vezetni.) 2) Az első részletről megkapja a stornószámlát az eladótól a bruttó 3 millió forintról. 3) A bank kiállítja a számlát bruttó 4,5 millió forintról, ami fizetést nem igényel, mert már előlegként kifizette a 3 millió forintot a cég, és lesz rá 1,5 millió forint támogatás. Itt mennyi a visszaigényelhető áfa? Az 1,5 milló forint áfája visszaigényelhető? (Érdekes a kérdés, ugyanis az eladó cég azt mondta, olyan sok autóra vár támogatást, nem tudja megfinanszírozni, így a vevővel átutaltatta a 1,5 millió forintot is. Ezt fogja majd visszautalni, ha megérkezik a támogatás. Engedményezési szerződés van.) 4) A maradék, nettó 6 millió 299 ezer forintról a bank megküldi az ütemezést a nyílt végű lízinghez, amit 42 hónapon keresztül havonta fog kiszámlázni. A támogatásra eső áfa levonható? Milyen értéken kell aktiválni az autót? A le nem vonható áfát egyéb ráfordításként kell könyvelni? Előre is köszönöm.

A magyar reklámadó nem sérti az uniós jogot, mondta ki az uniós bíróság Cikk

Nem sérti a magyar reklámadó az állami támogatásról szóló közösségi szabályokat – mondta ki csütörtökön az Európai Bíróság, megsemmisítve az Európai Bizottság ezzel kapcsolatos korábbi határozatát.

Elhatárolt kapott támogatás elszámolása Kérdés

Egy kft. pályázati pénzt nyert épületre és gépekre. A kft. ingyen bérbe adta az épületet és a gépeket is, mielőtt letelt volna a 3 év, illetve mielőtt még a támogatást jóváhagyta volna a bizottság. A kft. elszámolta az értékcsökkenést és a halasztott bevételt feloldotta. A NAV-ellenőrzés kifogásolta ezen eljárást, és a jegyzőkönyvben azt írta, hogy az értékcsökkenést és a kapcsolódó feloldott halasztott bevételt el kellett volna határolni. A kft. ezt megtette. Közben a kft. megkapta az engedélyt, és most már számláz bérleti díjat a bérlőnek. Kérdés az, hogy a cég a NAV-jegyzőkönyv alapján visszakönyvelt (elhatárolt) halasztott bevételt mikor oldhatja fel, illetve már feloldhatja-e 2019-ben? Köszönettel: Négyökrüné

Másfélmilliárd forint tájházak felújítására Cikk

A Népi Építészeti Program idén 1,5 milliárd forint keretösszegből valósul meg a Teleki László Alapítvány gondozásában. A program célja a felújítások támogatása mellett a hagyományos építési technológiák fenntartása, a mesterségbeli tudás átörökítése és kiemelten fontos, hogy a felújítások hagyományos szerkezetek alkalmazásával valósuljanak meg – írja az Octogon.hu építészeti magazin.

Támogatás igényelhető diákok foglalkoztatásához Cikk

Idén 3,6 milliárd forintos keretet biztosít a Pénzügyminisztérium (PM) a július 1. és augusztus 30. közötti diákmunkaprogramra, amelyben számításuk szerint mintegy 30 ezer diák vesz részt a tavalyi 29 ezerrel szemben – közölte Marczinkó Zoltán, a PM munkaerőpiacért és vállalati kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára az M1 aktuális csatornán.

Állami támogatás a távfűtés korszerűsítésére Cikk

Távfűtéses épületekben lévő lakások fűtésének szabályozására, illetve korszerűsítésére jelent meg hétfőn kiírás az Otthon melege program keretében, a 2 milliárd forintos támogatási keretre lakásszövetkezetek és társasházak nyújthatnak be pályázatot idén szeptember 24. és 2020. március 31. között – jelentette be ma Kaderják Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) energiaügyekért és klímapolitikáért felelős államtitkára.

Pályázat kkv-knak napelemes rendszerek telepítésének támogatására Cikk

A mai naptól adhatják be a mikro-, kis- és középvállalkozások támogatási kérelmeiket kis kapacitású napelemes rendszerek telepítésének támogatására – közölte az MTI-vel Rákossy Balázs, a Pénzügyminisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.

Így csábítanák haza a külföldön dolgozó építőipari szakmunkásokat, mérnököket Cikk

Az év második felében 3 milliárd forinttal bővül az építőipari kis- és közepes vállalkozások (kkv-k) technológiai újítását támogató, idén megnyitott 6 milliárd forintos keret, és újdonság lesz, hogy nemcsak eszközbeszerzésre lehet támogatást kérni, hanem szoftvervásárlásra is – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter mai sajtótájékoztatóján.

Nyelvvizsga-támogatás: 400 milliót fizetett már ki idén az állam Cikk

Csaknem 14 ezren igényelték idén a nyelvvizsga után járó támogatást, a kifizetett összeg pedig meghaladja a 400 millió forintot – írja a Magyar Hírlap.

Dán-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény Kérdés

Magyarországon lép fel egy estére egy dán illetőségű komolyzenész. Az egyezmény 16. cikkének 3. pontját kellene értelmeznem. Ha a megrendezett koncert költségeit a magyar állam támogatja (közpénzből), lehetséges-e úgy értelmezni ezt az előírást, hogy a magyar kifizetőnek nem kell adóelőleget levonnia? Ha ez rossz következtetés, van-e lehetősége elkerülni az adóelőleg-levonást a kifizetőnek? Köszönöm, ha válaszolnak: CsK

Lakásszövetkezetnél a véglegesen átvett pénzeszköz elszámolása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdés pontosítása érdekében a következő kiegészítést teszem: Az elvégzett felújítás forrása a tagok befizetése (amelyet több éven át fizettek), valamint a megpályázott állami támogatás. A felújítás tényleges bekerülési értéke alatta maradt a tervezett összegnek. A pályázott állami támogatás és a tagi befizetés összege a tervezett értékre számítva került meghatározásra. A tagi befizetések több év alatt folytak be, ezen időszak áthidalására a lakásszövetkezet hitelt vett fel, melyet a tagi befizetésekből törlesztett később vissza. A megkapott állami támogatás összege – igazodva a bekerülési érték alacsonyabb értékéhez – kisebb volt a pályázott értéknél. A tagi befizetések összege az eredeti összegben került meghatározásra. Gyakorlatilag ebből adódott az a helyzet, hogy a halasztott bevételként elszámolt érték meghaladja a megvalósított munka bekerülési értékét, és az évente felszabadított összeg magasabb az értékcsökkenés éves összegénél. A tagok felé visszafizetés nem történt.

Lakásszövetkezetnél a véglegesen átvett pénzeszköz elszámolása Kérdés

Kettős könyvvitelt vezető lakásszövetkezet felújítást végzett, melynek megvalósításához a lakásszövetkezeti tagok célirányos (a végrehajtott felújítási munkához kapcsolódó) befizetést teljesítettek. A tagok befizetései nem a rendszeres havi díjak (közös költség) részeként, hanem külön a konkrét felújítási célt megjelölve történtek. A felújítási munkához a lakásszövetkezet állami támogatást is kapott. A felújítás bekerülési értéke kisebb lett, mint a tagok befizetése és a kapott állami támogatás együttes összege. Az egyéb szervezetek beszámolókészítési és könyvvezetési kötelezettségéről szóló kormányrendelet szerint a felújításért fizetendő külön hozzájárulást végleges pénzeszközátvételként kell elszámolni, a még fel nem használt összegeket passzív időbeli elhatárolások között halasztott bevételként kell elszámolni. A számviteli törvény 45. § (2) bekezdése szerint a kimutatott halasztott bevételt a fejlesztés során megvalósított eszköz bekerülési értékének, illetve bekerülési értéke arányos részének költségként, ráfordításként történő elszámolásakor kell megszüntetni. Mivel a felújításhoz véglegesen kapott pénzeszköz és az állami támogatás együttes összege meghaladja a bekerülési értéket, így a értékcsökkenés éves összege kisebb a kapott támogatás és a véglegesen átevett pénzeszközök egy évre eső összegénél. Kérdésünk: helyes-e az elszámolás, ha a halasztott bevételek megszüntetésének évenkénti összege meghaladja az értékcsökkenés évenkénti összegét?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Földterület értékesítése esetén tárgyi eszközökből való kivezetés napja

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Étteremfoglaló áfája

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs