57 találat a(z) álláskereső cimkére

Megdöbbentő: több mint 130 ezer munkanélküli ellátás nélkül! Cikk

A nyilvántartott álláskeresők száma 16,9 százalékkal csökkent Magyarországon egy év alatt, a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) nyilvántartásában az októberi zárónapon 277,8 ezer álláskereső szerepelt, közel 60 ezerrel kevesebb, mint egy éve. Az álláskeresők 49 százaléka semmilyen pénzbeli támogatást nem kapott.

Szociális szövetkezet tagi munkavégzésre irányuló jogyviszony Kérdés

Tapasztalatom szerint nincs kialakult eljárás arra vonatkozóan, hogy a szociális szövetkezetekben hogyan jöhet létre, és maradhat fenn a tagi munkavégzésre irányuló jogviszony (TMIJ). Szociális szövetkezetben tagi munkavégzésre irányuló jogviszonyt az Sztv. 18. § (3) bekezdése szerint a foglalkoztatás elősegítéséről és a munkanélküliek ellátásáról szóló törvény szerint regisztrált álláskereső, illetve a közfoglalkoztatási jogviszonyban lévő személy létesíthet és tarthat fenn. Ezt úgy értelmezem, hogy e jogviszonyt csak addig tarthatja fenn, amíg regisztrált álláskereső az illető. Viszont NSZF Bálint István főigazgató-helyettes szerint a minimálbér összegéig kaphat juttatást a tagi munkaviszonyban lévő (akár természetben vagy pénzben), megtarthatja a munkanélküli regisztrált státuszát és kaphatja az álláskeresési járadékot. Eszerint a TMIJ dolgozó tag munkabére nem haladhatja meg a mindenkori minimálbért, mert akkor megszűnik az álláskereső státusz, akkor pedig nem áll fenn a 18. § (3) bekezdés szerinti feltétel. A kormányhivataloknál sem találtunk egyértelmű eljárási rendet. Az egyik területi irodában néhány perc alatt nyilvántartásba vették a meglévő szociális szövetkezetben már tagsággal rendelkező tagot, mondván, ha neki nem kell segélyt adni, akkor nem kell vele sokat foglalkozni. A másik hivatalnál elküldték ugyanezzel a paraméterekkel rendelkező tagot, azzal az indokkal, hogy a szövetkezeti tagság kizáró ok, hogy álláskeresőként nyilvántartásba vegyék, először lépjen ki a szövetkezetből. Önnek mi az álláspontja?

Máris sokat spórolhat a szochóban, ha figyel az új előírásokra! Cikk

Rengeteg helyen változtatott a Magyar Közlönyben 2016. június 15-én megjelent az egyes adótörvények módosításáról szóló törvény a szociális hozzájárulási adót is szabályozó törvényen. Érdemes elmélyedni a részletekben.

Változnak a szochokedvezmények, s bővül is a kör az adócsomagban Cikk

A szociális hozzájárulási adóból (szocho) igénybe vehető kedvezményekre vonatkozó szabályok is változnak a parlament elé terjesztett adótörvény-módosítási csomag szerint. A javaslat szerint bővül az adókedvezmények köre.

Szochokedvezmények 2016: táblázatban mutatjuk a részleteket! Cikk

Tavaly év közben több ponton változtak a szociális hozzájárulási adóra (szocho) vonatkozó kedvezményszabályok. Egyrészt bővült a kedvezmények köre, amelynek eredményeként az egyes mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott 25 év feletti és 55 év alatti munkavállalók után is érvényesíthető adókedvezmény. Másrészt változott a kedvezmény jogos igénybevételét igazoló hatóság. A családtámogatási ellátásokat már nem a kincstár, hanem a fővárosi, megyei kormányhivatal igazolja. Januártól gyermekgondozást segítő ellátásra módosult a gyermekgondozási segély neve.

Így verték át az álláskeresőket Cikk

Csaknem hatszáz embert károsított meg nem létező ausztriai álláslehetőséget ígérve összesen több mint kétmillió forinttal az a négy férfi, akik ellen csalás és más bűncselekmények miatt emelt vádat az ügyészség – közölte a Győr-Moson-Sopron megyei főügyész hétfőn az MTI-vel.

Jön az új szochokedvezmény, így kell igazolni a jogosultságokat Cikk

Július 1-jétől ismét bővül a szociálishozzájárulásiadó- (szocho) kedvezmények köre. Az alábbiakban az új kedvezményt valamint a szociális hozzájárulási adót szabályozó 2011. évi CLVI. törvényben foglalt adókedvezményekhez szükséges igazolásokat ismertetjük.

Őstermelő biztosított-e vagy sem? Kérdés

Tisztelt dr. Radics Zsuzsanna! Szeretném megkérdezni, hogy ha az őstermelő álláskereső és ellátást is kap, ez idő alatt biztosított-e, vagy őstermelőként lesz biztosított? Válaszát előre is köszönöm!

Adatszolgáltatás Esemény

60 éves nő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném megkérdezni, hogy az a nő, aki elmúlt 60 éves, és álláskereső, munkaviszony-igazolás nélkül elmehet-e öregségi nyugdíjba? Üdvözlettel: Ildi

Adatszolgáltatás álláskeresőknek, gyedben, gyesben, gyetben részelőknek kiállított igazolásról Esemény

Május 5.

Adatszolgáltatás álláskeresőknek, gyedben, gyesben, gyetben részelőknek kiállított igazolásról Esemény

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-fizetési kötelezettség megállapítása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ajándékba adott termék és szolgáltatás adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs