12 találat a(z) állásfoglalás cimkére

Covid: katamentesítés Kérdés

Tisztlet Adózóna! Kérdezném, hogy van-e arról állásfoglalás, hogy az adott hónapokban kell-e a mentesített tevékenységből bevételnek lennie, hogy jogosan igénybe lehessen venni a kedvezményt? Például szálláshely-szolgáltatással foglalkozó egyéni vállalkozónak még februárban volt bevétele, márciustól már nem. Mentesített tevékenységet folytatna, de bevétele nincs. Ő jogosan veszi igénybe a kedvezményt? Március 26-i cikkükből idézve: "Másrészt a Rendelet szövege feltételként csupán annyit ír elő, hogy ezen tevékenységeket »folytatnia« kell a kataalanynak. Vagyis nem szükséges, hogy főtevékenységként végezze azokat, sőt, a megfogalmazás alapján az is kérdéses, hogy feltétel-e egyáltalán a bevétel tényleges elérése az idei évben. Álláspontom szerint az adott mentesített tevékenység folytatására akkor is sor kerül, ha egyébként még bevételt nem ért el az adóalany, de ténylegesen, fizikailag és igazolhatóan megtörténik a tevékenység folytatása." Köszönöm!

Kúriai állásfoglalások a veszélyhelyzet ideje alatt érvényes egyes eljárási szabályokról Cikk

A koronavírus miatti veszélyhelyzet ideje alatt érvényesülő eljárásjogi szabályok alkalmazásáról alkotott három kollégiumi véleményt a Kúria Polgári Kollégiuma – tudatta közleményben a legfelsőbb bírói fórum közleményben.

Kedvezményezett katások, figyelem! Fontos állásfoglalás a NAV-tól Cikk

Szakmai fórumokon felmerült, hogy a katatörvény rendelkezéseit szigorúan értelmezve 12-ről 8 hónapra csökkenne azoknak a katás vállalkozásoknak az éves bevételi összeghatára, amelyek négy hónapra (idén március-június között) mentesülnek a katafizetési kötelezettség alól, így 8 millió forint fölött 40 százalékos büntetőadóval kellene számolniuk. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a járványhelyzet adóintézkedéseiről szóló gyakori kérdések és válaszok gyűjteményben közölte állásfoglalását.

A koronavírus-járvány adatkezelési szempontból Cikk

Hónapokkal korábban már jelentkezett elsősorban nemzetközi hátterű munkáltatóknál az az igény, hogy a munkavállalókat, látogatókat, beszállítókat, ügyfeleket kérdőívekkel keresték meg, melyben arról érdeklődne az adott vállalkozás, hogy az érintett potenciális veszélyforrásnak tekinthető-e. A kérdések arra irányulnak, hogy az érintett személy járt-e, illetve jár-e fertőzéssel érintett területen, illetve érintkezett-e ilyen személlyel. Tekintettel ennek adatvédelmi szempontjaira, a kérdésben a tagállami adatvédelmi hatóságok és a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) is állást foglaltak.

Devizahitelek érvénytelenségi perei: állásfoglalást fogadott el a Kúria Konzultációs Testülete Cikk

Az úgynevezett devizahiteles érvénytelenségi perek jogalkalmazói gyakorlatát vizsgáló – a Kúria mellett működő, a különböző szintű bíróságok képviselőiből álló – Konzultációs Testület a 2019. június 19-ei ülésén – többségi álláspontként – újabb, a bíróságokra nem kötelező állásfoglalást fogadott el.

Határokon átnyúló ügyletek: állásfoglalás kérhető az adóhatóságoktól Cikk

Tájékoztatót tett közzé honlapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a határokon átnyúló ügyletekkel kapcsolatos állásfoglalások iránti kérelmek tesztrendszeréről.

Kié a hozam? A magánnyugdíjpénztári tagok mellé állt az MNB Cikk

Nagy jelentőségű állásfoglalást hozott a Magyar Nemzeti Bank a magánnyugdíjpénztári önkéntes tagdíjfizetéssel kapcsolatban. Ha a tag visszalép a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe, az önkéntes befizetések után az egyéni számlán jóváírt összeg és annak összes hozama őt illeti meg – írja azenpenzem.hu.

Új NAV-állásfoglalás a mobilitási célú lakhatási támogatásról Cikk

Rábukkantunk a jogtárban a 2017/42. Adózási kérdésre, amelyben a NAV Ügyfélkapcsolati és Tájékoztatási Főosztálya eligazítja a munkáltatókat, hogyan értelmezi a mobilitási célú lakhatási támogatás adómentességének egyes feltételeit. Az értelmezés egy fontos pontban merőben eltér szakértőnk álláspontjától.

Kötelező állásfoglalás kérdése - Art. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Polgári perben az eldöntendő kérdés, hogy a peres felek egyenes vagy fordított áfásan adóznak-e. A felperes és az alperes is kértek NAV-tól állásfoglalást, mindkét állásfoglalás egymásnak ellentmondott. A kérdéses gazdasági esemény már teljesült, a felek az áfa számlázás kérdésében van véleményeltérés. A kérdésem az lenne, hogy kérhető-e a NAV-tól olyan állásfoglalás, vagy van-e arra lehetőség, hogy a - nem hatósági ellenőrzés keretében - NAV megvizsgálja az ügyletet és kötelező érvénnyel minősítse azt? Kérhető-e feltételes adómegállapítás? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjasok Erzsébet-utalványa: itt van a NAV állásfoglalása a közterhekről Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal állásfoglalást adott ki a nyugdíjasok részére juttatott Erzsébet-utalvány utáni közterhekről.

Káoszt okoz és bírsághoz vezethet a lakás áfájánál a minisztériumi állásfoglalás Cikk

Az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfateher többlakásos ingatlanok esetén lakásonként 150 négyzetméter, egylakásos lakóingatlanoknál pedig 300 négyzetméter hasznos alapterületig vehető igénybe. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemrég kiadott állásfoglalása azonban tágan értelmezi a hasznos alapterület fogalmát, ugyanis beleszámítja például a pincét és a teraszt is. Annak, akinél az alapterület túllépése miatt megállapítja az adóhatóság, hogy a lakásértékesítését 5 százalék helyett 27 százalék áfa terhelte, nem csak az áfakülönbözetet kell utólag kifizetnie, hanem a bírságot is.

Kültag lehet ügyvezető? Itt van a minisztériumi állásfoglalás Cikk

Sok vitát kiváltott, hogy lehet-e a kültag ügyvezető, ugyanis az új Ptk. rendelkezése a laikusok számára nem érthető. Az Igazságügyi Minisztériumtól kértünk állásfoglalást.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Kataváltozások 2021-ben

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close