445 találat a(z) áfamentes cimkére

Kata áfa Kérdés

Áfa szempontjából szeretném kikérni véleményüket. Katás főállású egyéni vállalkozó vagyok, fizetem az 50 000 Ft-ot havonta. Éves bevételem 6 millió Ft. Fizetővendéglátó tevékenységet is végzek átalányadózóként 3 szoba után. Éves bevételem 6 millió Ft. Van egy bérbeadott ingatlanom, amit magánszemélynek adok ki: 1,5 millió Ft. Ha éves szinten az összes tevékenységből származó bevételem meghaladja a 8 millió forintot, akkor be kell jelentkeznem az áfakörbe és minden tevékenységemnél fel kell számítanom az áfát?

Jogi szolgáltatás harmadik országba egyéni vállalkozóként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy ha egyéni vállalkozó ügyvéd (egyszeres könyvvezetéssel és általános forgalmi adós státusszal) számláz svájci megbízó felé jogi szolgáltatást, akkor arra vonatkozik-e különleges szabály, vagy lehet 0 százalék áfával számlázni? Segítségét előre is köszönöm!

Áfamentesség határa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudjuk, hogy az áfatörvény értelmében a katás vállalkozónak magánszemélyként ingatlan-bérbeadásból származó bevétele beleszámít az alanyi mentesség értékébe, a 8 millió forintba. Kérdésünk, hogy ha ez a magánszemély nem adószámos magánszemély, akkor is érvényes-e ez a kitétel? Amikor a magánszemély elkezdte a bérbeadási tevékenységét (2001.), akkor kiváltotta az adószámot. Most ezt a tevékenységi körét töröltetné a NAV-nál, igy az adószáma csak a katára volna érvényes. A magánszemély a bérbeadási tevekénységet továbbra is folytatná, bevételi bizonylata a szerződés volna. Előre is köszönöm a válaszukat.

Vérminta szállítása Kérdés

T. Címzett! Cégünk az alábbi tevékenységet végzi: Cégünk a megbízója által működtetettet egészségügyi laboratóriumok között, valamint a háziorvosoktól begyűjti és szállítja a levett vérmintákat a laboratóriumok, illetve egészségügyi intézmények között. Az alábbi kérdésünk lenne: Az általunk végzett vérmintaszállítás díja 27 százalék áfaköteles vagy az áfatörvény 85. §-a szerint adómentes a tevékenység közérdekű jellegére tekintettel. 2018.07.31.

Áfás egyéni vállalkozó magánszemélyként ingó értékesítés Kérdés

Áfás egyéni vállalkozó magánszemélyként könyvet ír, saját maga kívánja értékesíteni. A magánszemélyként értékesített könyvnek milyen adókötelezettsége van, áfamentesen értékesíthet-e vagy bővítse a vállalkozását a könyvértékesítéssel?

Ingatlan eladása Kérdés

Egy társaság szétválással jött létre. Átvett vagyonelemként egy panzió került a tulajdonába, amire az anyavállalat a beszerzésnél is és a felújításnál is levonta az áfa összegét. Az a kérdés, hogy az új kft., akinek a státusza alanyi adómentes, az ingatlant áfásan, vagy áfamentesen tudja értékesíteni? Egyedi bevallást kell-e benyújtani róla, vagy egy egyszerű adás-vétel és mentes számla, nulla áfa tartalommal kerüljön kiállításra? Az érték közel 50 millió forint, bár ezt csak a nagyságrend miatt írom meg.

EU: autójavítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben várom szíves segítségét. Magyaroszági cég belföldön végzett autójavítás költségét számlázná tovább egy holland cégnek. Az EU áfatörvény 2006/112/EC 196-os szakasz szerint az áfa fizetésére a magyar cég kötelezett, de a holland partner a 44-es cikkelyre hivatkozva áfamentes számlát vár tőlünk. Kérem segítségét, hogy kell ezt helyesen kiszámlázni. Köszönettel: Kelemenné Takács Henrietta

EU-n belüli szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik. Szolgáltatást nyújt EU-s adóalanyoknak. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Belépő díjat nem szedünk. Az egész rendezvény szervezését mi bonyolítjuk, a szállást is beleértve, ami benne van a rendezvény összes költségeiben, amit egyben számlázunk ki rendezvényszervezés címszó alatt. Érdeklődnék, hogy ez a tevékenységünk mentes vagy áfás? A könyvelő mentest mond, a könyvvizsgáló áfást, a NAV szintén mentest. Szóval teljes a kavarodás! Köszönöm szíves válaszát!

Számla Kérdés

Tisztelt Adózóna! Arra a többször felmerülő kérdésre szeretném válaszukat kérni, hogy egy számlát befogadó társaságnak tudnia kell-e azt egy számla befogadásakor, hogy a bérleti díjat számlázó cégnek áfásan vagy áfamentesen kell számláznia a bérleti díjat?

Harmadik országban lévő adóalany felé szolgáltatásnyújtás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk rendezvényszervezéssel foglalkozik, a szolgáltatás nyújtása Magyarországon történik. Harmadik országbeli adóalany vette igénybe. Mi áfamentesen állítjuk ki a számlát, kérdésem volna, hogy helyesen járunk-e így el? A vevőtől kell kérni egy igazolást, hogy adóalany az ottani adóhatóságtól? A számlára kell ráírni valamit a fordított áfán kívül? Köszönöm!

Harmadik országba nyújtott szolgáltatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szolgáltatást nyújt (rendezvényszervezés) egy harmadik országbeli cégnek. A szolgáltatás helye Magyarországon van. Kérdésem volna, ha a vevő rendelkezik olyan igazolással, amely bizonyítja hogy ő adóalany, gazdasági tevékenységet folytat, akkor mentesen számlázunk, ha nem, akkor áfásan? Válaszát megköszönve: Lívia

Amerikai cég – szálláshely-közvetítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kéréseim a következők, amelyek megválaszolásában szeretném a segítségét kérni: 1.) Magyarországi adószámos magánszemélyek (szállásadók) megbíznának egy amerikai céget azzal, hogy külföldi, esetenként magyar magánszemélyeknek (vendégek) hirdessék a lakásaikat, online felületen. A vendégek a szállásadóktól kapnák meg a számlát, az amerikai cég a vendégeknek számlázna jutalékot, beszednék mind a jutalék, mind a szállásdíj összegét, és a szállásdíjat utalnák a szállásadóknak. Ez megengedhető, hogy online felületen ne közvetlenül a szállásadó hirdesse a szállást? 2.) Amerikai cég esetenként magyar cégtől venne igénybe szálláshelyet a vendégeknek. Ebben az esetben a teljesítés helye külföld vagy belföld lenne (áfa területi hatályán kívüli a számla vagy 18 százalékos áfás, amit a magyar cég kiállít)? 3.) Mikor kellene az amerikai cégnek Magyarországon bejelentkeznie, és adószámot kérnie?4.) Jól gondolom, hogy mivel a szállásadók a vendégeknek számláznak, ezért áfás számlát kell kiállítaniuk, kivéve, ha alanyi mentességet választottak? Köszönettel: Ági

Ingatlanbeszerzés áfamértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belföldi áfaalany cég ingatlant vásárolt egy szintén belföldi áfaalany társaságtól. 2017-ben nettó 5 860 eFt+áfa összegű előlegszámlát kapott a vevő. 2018-ban kettő, egyenként 1 780 eFt összegű előlegszámlát kapott. A 2018. 05. hónapban kapott végszámla az alábbiak szerint lett kitöltve: ingatlan vételára 11 200 eFt (áfamentes) - 5 860 eFt+áfaelőleg - 1 780 eFt előleg (mt) - 1 780 eFt előleg (mt) = fizetendő 1 780 eFt (áfamentes). Az adásvételi szerződés 11 200 eFt+ áfa összegről szól. Az adásvételi szerződésben szerepel, hogy ha változik az áfa mértéke esedékességkor, akkor az érvényben lévő áfát kell a vevőnek megfizetni. Az eladó szóbeli tájékoztatása szerint azért számlázta le áfamentesen idén az ügyletet, mert a használatbavételt követő 2 év a 2018-as számlák kibocsátásakor már eltelt, ezért lett 2018-ban áfamentes az ügylet. Helyes ez így? A végszámla kibocsátásakor az áfás előleg áfatartalmát nem kell visszafizetnie a vevőnek? Válaszát előre is köszönöm!

Személygépkocsi-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy követeléskezeléssel foglalkozó pénzügyi vállalkozás a vásárolt követelései biztosítékaként személygépkocsikat vesz át. A társaság az így megszerzett eszközöket továbbértékesítési céllal a készletek között veszi nyilvántartásba. A felszámoló (akitől a gépjárműveket kapja) fordított áfás számlát állít ki a gépkocsik vételáráról. A kérdésem az, hogy egy mentes tevékenységet végző pénzügyi vállalkozás a fordított áfa miatt a fizetendő áfával szemben levonásba helyezheti-e a vételár áfa részét?

Használt lakás és berendezés eladásának áfája Kérdés

Tisztetl Szakértő! Egy cég főtevékenysége a használt lakás vásárlása, felújítása és értékesítése, amelyre nem választotta az áfássá tételt. A felújítással kapcsolatos anyagok áfája nem lett visszaigényelve. Az ügyvezető a cégben foglalkozik lakberendezési szolgáltatás nyújtásával is, és kitalálta hogy a felújított lakást berendezi és az esetleges vásárló megvásárolhatja berendezési tárgyakkal is a lakást, de akár üresen is. A berendezési tárgyak bútorok, lámpák, szőnyeg, tv, kanapé stb. Az a kérdés merült fel, hogy a berendezési tárgyakat külön kell-e számlázza eladáskor áfásan és visszaigényelheti-e beszerzéskor az áfát, vagy a berendezések értékesítése mellékszolgáltatásként kapcsolódik a főszolgáltatáshoz és viseli annak áfakötelezettségét, vagyis áfamentesen kerülenek kiszámlázásra? Köszönettel: Zsófia

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs