96 találat a(z) áfamentes számla cimkére

Áfatörvény területi hatályán kívüli teljesítés Kérdés

Tiszelt Tanácsadó! A kérdésem a következő: egy magyarországi székhelyű, két magyar tulajdonossal rendelkező kft. tagjai néhány hónapig az Amerikai Egyesült Államokban tartózkodtak. A cég a filmgyártás területén tevékenykedik (forgatókönyvírás, gyártásszervezés). Ez alatt az idő alatt is dolgoztak magyarországi partnerüknek. A vevő könyvelője azt kérte, hogy ezt az időszakot áfamentesen számlázzák. Jó ez így?

Árufuvarozás Kérdés

Egy fuvarozással foglalkozó vállalkozó Ausztriába szállított termékeket. A megrendelő ausztriai adóalany, aki Magyarországon vásárolt termékeket. Jól gondolom, hogy az áfatörvény 37. § (1) bekezdése alapján áfamentesen kell kiszámlázni a fuvarozási díjat? Számlázásnál mire kell figyelni?

Számlázás: áfás vagy nettós? Kérdés

Művezető megbízási szerződéssel dolgozik cégünknél (havonta számlát nyújt be az elvégzett munkáról). Cégünk út- és vasútépítéssel foglalkozik, munkáit a fordított adózás szabályai szerint számlázza, vagyis nettósan. Művezetőnk ezeken a munkákon dolgozik. A kérdésem az lenne, hogy a művezető az általa benyújtott számlát áfásan vagy nettósan nyújthatja be? Válaszát előre is köszönöm: Kissné Ibolya

Szakmai kamara vállalkozási tevékenysége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem szakmai kamara. Először a működése során tanfolyamot akar szervezni a tagok számára. A cél szerinti tevékenységei között az oktatás, továbbképzés ...stb. nem szerepel. Az indítani kívánt tanfolyam vállalkozási tevékenységnek minősül-e? A költségeket át lehet-e a tagok felé terhelni? Eddig csak a tagdíjakat számlázták, amely a közérdekre való tekintettel mentes az áfa alól. Az általunk szervezett tanfolyam is mentes az áfa alól, vagy alanyi adómentességet kell bejelenteni a NAV-hoz, hogy ne kelljen áfát fizetniük? Válaszát köszönöm! Szné

Áfa alanyi mentesség határa Kérdés

Családi gazdaság kompenzációs felárat választ, egyéb tevékenysége tekintetében alanyi mentes. Kizárólag mezőgazdasági tevékenységet folytat. Áfaalanyoknak kompenzációs felárral értékesít. Ugyanarról a termékről nem áfa alanyoknak áfamentes számlát állít ki. Ezek az áfamentes számlák beszámítanak-e a 6 millió forintos felső határba?

Újabb pofon Brüsszeltől! Felemás a magyar áfatörvény-módosítás? Cikk

Változnak január elsejétől az áfamentes termékexportra vonatkozó szabályok. A módosítás lényege, hogy ha a teljesítést követő 90 napon túl hagyja el a termék az országot, de 360 napon belül megtörténik a kiléptetés, akkor az adóköteles számlát utólag adómentesre lehet módosítani. A vállalkozások számára kedvező változás ellenére továbbra is kérdéses, hogy a vonatkozó szabályok mennyiben felelnek meg az európai uniós előírásoknak. A mai napon hirdette ki ítéletét az Európai Bíróság egy eddig kevés visszhangot kapott, releváns magyar áfaügyben.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Átalányadózó szünetelése

Szipszer Tamás

adószakértő

Átalányadózásra áttérő 2358-as bevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs