880 találat a(z) áfalevonás cimkére

Hétfős személygépkocsi alkalmazottak szállítására Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a cég Dacia személygépkocsiját csak az alkalmazottak szállítására használja, levonható-e a dízelolaj áfatartalma, illetve a hozzá vásárolt alkatrészek, kiegészítők – például ablaktisztító folyadék, ablaktörlőlapát stb. – áfája? Menetlevelet vezetnének. Az autó, ha zárt vagy nyílt lízinggel lenne lízingelve, akkor az önerő, illetve a havi részletek áfatartalma levonásba helyezhető-e? Köszönöm előre is a válaszát!

Nem hasznosított ingatlan áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanhasznosítással foglalkozó kft. tulajdonában három lakóingatlanból csak kettő van folyamatosan bérbe adva, a haramdik évek óta nincs hasznosítva. A kft. az áfában a levonási lehetőséget választotta lakóingatlan esetében is. A nem hasznosított ingatlanra vonatkozó fenntartási, karbantartási, rezsiköltségek áfája továbbra is levonható? Vagy ez esetben erre az ingatlanra vonatkozó összes költség áfája le nem vonható lesz? A hasznosítási időszakot mi alapján állapítom meg? Ha nincs hasznosítva, de a szándéka a vállalkozónak az, hogy hamarosan bérbeadja, akkor változik a minősítése? Várom szíves válaszukat! Köszönettel: Komáromi Judit

Személygépkocsi bérleti díja – áfalevonás szabályai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az áfatörvény 124. § (4) szerint a 120. és 121. §-tól függetlenül nem vonható le a személygépkocsi bérbevételét terhelő előzetesen felszámított adó összegének 50%-a. A 125/A § szerint az adóalany dönthet úgy is, hogy a 124. § (4) bekezdés b) pontja helyett a 120. és 121. §-t alkalmazza.A 120. § szerint, abban a mértékben, amilyen mértékben az adóalany – ilyen minőségében – a terméket, szolgáltatást adóköteles termékértékesítése, szolgáltatás nyújtása érdekében használja, egyéb módon hasznosítja, jogosult arra, hogy az általa fizetendő adóból levonja azt az adót. amelyet egy másik adóalany rá áthárított. Ha egy adóalany társaság azért veszi bérbe a személygépkocsit egy másik adóalanytól, hogy a bérbe vett autót az üzleti partnerei részére bemutató autóként használja, a leendő vevőinek be tudja mutatni az adott gépkocsimárkát, -típust, próbaútra viszi a leendő vevőit, akkor ebben az esetben a bérleti díj 100% áfája levonható? A levonás igazolásához, a bérleti díj számlájához igazolást mellékel az üzleti célú használatról, akkor megvalósulhat az áfa 100%-os levonása? Válaszukat előre is köszönöm!

Áfatörvény 87. § Kérdés

Élve az áfatörvény 224. § (1) bekezdés szerinti lehetőséggel, ügyfelem lemondott a különbözeti adózás alkalmazásáról. Ügyfelem használtautó-kereskedő, és a 87. § alapján mentesen kívánja értékesíteni a személygépkocsikat. Ebből fakadóan felmerült néhány kérdés, melyben a segítségüket kérném: 1. Közösségből, közösségi adóalanytól, használt személygépkocsit különbözeti áfásan veszi meg, majd tovább értékesíti a 87. § alapján mentesen. Helyesen jár-e el? 2.,A közösségi partnertől a beszerzéshez kapcsolódóan kap két másik számlát is mint közösségi szolgáltatás a szállításról, és egyéb költségekről. Ebben az esetben a közösségi szolgáltatást feltüntetem az áfabevallásban. Kérdésem az, hogy mivel személygépkocsihoz kötődik a szolgáltatás, így az áfa felét levonhatom-e? 3. Ha ehhez a kocsihoz javítást vesz igénybe Magyarországon, akkor levonható-e a javítás áfájának a fele? 4. Ugyanez a kereskedő különbözeti áfával vesz tehergépjárművet továbbértékesítési céllal. A tehergépjármű beszerzésével kapcsolatban az áfatörvény 124. §-a nem fogalmaz meg tételes adólevonási tilalmat, így annak belföldi értékesítésénél az áfatörvény 87. § b), vagy c) pontja nem lehet irányadó Így a tehergépjárművet áfásan kell értékesítenie? 5. Közösségből, közösségi adóalanytól vásárol teherautót különbözeti áfásan. Itt sem alkalmazható a 87. § mentességi szabálya. Így ezt is áfásan kell értékesítenie? A beszerzéshez kapcsolódó közösségi szolgáltatások áfája levonható-e? Köszönettel: Balázsi Anikó

Költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérném szíves segítségüket az alábbiakban. Külföldi vállalkozás magyarországi fióktelepe szerződést kötött egy munkásszállással dolgozók elszállásolására. A dolgozók számát tekintve, az egész munkásszállás kapacitása a fióktelep rendelkezésére áll. A szerződést átolvasva számomra egyértelmű, hogy a munkásszállónak kell állnia az olyan felmerült költségeket mint például ágynemű, közös helyiségek takarítása, berendezés, karbantartás stb., ezek a szerződésben meghatározott díj részét képezik. Azonban egyre több olyan számla érkezik a könyvelésre, amelyek például radiátor-karbantartást, ágyneműt, munkásszállásra tisztítószereket, bútorokat tartalmaznak. A szerződésben nincs olyan megállapodás, hogy bármi ilyen felmerült költséget a fióktelep átháríthatna a munkásszállásra, ezért nem is fogják. A kérdésem az, hogyan tudjuk elszámolni az ilyen, munkásszállás üzemeltetéshez kapcsolódó költségeket a fióktelepnél úgy, hogy nem a fióktelep az üzemeltető és nincs lehetősége (nincs ilyen megállapodás a szerződésben) áthárítani ezen költségeket. Ezek ettől függetlenül még vállalkozás érdekében felmerült költségeknek minősülnek és az áfát levonásba helyezhetjük? Köszönettel, Lázár Veronika

Nyílt végű lízing áfalevonási lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk egyik ügyfele nyílt végű piaci lízing keretében szeretne személygépjárművet vásárolni. Kérdésem, hogy a havi esedékes tőketörlesztés áfatartalma levonásba helyezhető-e, ha igen, akkor milyen mértékben abban az esetben, ha a lízingbe vevő üzleti célra minden megtett km után pontos útnyilvántartást vezet? Ugyanezen kérdésem, hogy ha útnyilvántartást nem vezet, azonban megfizeti a cégautóadót, akkor is levonásba helyezhető-e és ha igen, akkor mekkora mértékben a tőketörlesztés áfatartalma? Emellett szeretném kérdezni, hogy a nyílt végű pénzügyi lízing bérbevételnek minősül-e? Köszönöm előre is válaszunkat.

Lakásfelújítás áfaszabálya 2019 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Belföldi áfaalany kft. lakásfelújítást végez megrendelője, egy belföldi áfaalany kft. részére. A munkát végző vállalkozás számlájában 27 százalék áfát kell-e, hogy számoljon? Az elvégzett tevékenységhez felhasznált termékek és szolgáltatások áfáját teljes egészében levonhatja-e? Válaszát köszönöm! Tisztelettel: Hortobágyiné

Versenyautó-alkatrész áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy versenyautóhoz vásárolt alkatrészek áfatartalma levonásba helyezhető-e? Mi számít versenyautónak? Milyen egyéb adókötelezettségek merülhetnek fel? Másik kérdésem, hogy személygépkocsi-kereskedelemmel foglalkozó cég esetén az alkatrészek áfatartalma levonásba helyezhető-e, ha azt beépíti, tehát mi számít továbbértékesítési célnak, ha egy az egyben kiszámlázom az alkatrészt, vagy az is, ha beépül egy, egyébként áfásan (nem KAD) értékesített autóba? Köszönöm a válaszát!

Elektromos személyautó áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. Németországból elektromos személygépkocsit vásárol (Tesla-modell) saját használatra. az eladó és a vevő rendelkeznek közösségi adószámmal. Eladó áfa nélkül adja el a személygépkocsit. Kérdésem, hogy az áfabevallásban közösségi beszerzés miatt a fizetendő áfát bevallom, mivel személygépkocsiáfa-levonást nem érvényesíthetek. Az A60-as bevallásban jelentem a közösségi beszerzést. A le nem vonható áfarész az autó bekerülési értékét növeli. Megfelelő-e így a beszerzés áfájának elszámolása?

Javítási költség áfájának levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy járműkereskedő esetében az értékesítésre megvásárolt árura könyvelt javítási, karbatartási költség áfája 100 százalékban levonható? És az igénybevett szolgáltatások (szállítás, mosatás)?

Bérelt teherautó kötelező biztosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. teherautókat vesz bérbe. A bérbeadó ki akarja számlázni a kötelező felelősségbiztosítás összegét, de nem a bérleti díjban (összevontan), hanem külön számlán. Ebben az esetben a kötelező felelősségbiztosítás elszámolható-e költségként, és áfásan vagy mentesen kell-e kiállítaniuk a számlát? Ha a számlát áfásan kell kiállítani, akkor az áfa levonásba helyezhető-e? Válaszát előre is köszönöm.Tisztelettel!

Ajándékutalvány üzleti partnereknek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk üzleti partnerének (egy kft.-nek) ajándékba ad 60 ezer és 100 ezer forint értékű ajándékutalványt, melyet a megjelölt boltokban, tetszőleges termék vásárlásakor válthat be. Van olyan ajándékutalvány is, amit egy bevásárlóközpont megadott boltjaiban (drogéria, műszaki bolt, ruházati bolt stb.) lehet beváltani, tetszőleges termékre. Kérdésem az, hogy mivel nem a cégünk dolgozójának, illetve magánszemélynek adjuk az utalványt, hanem egy külsős partner kft.-nek (tehát béren kívüli juttatás nem lehet) milyen adóterhet kell ezután fizetnem, illetve az áfa értéke levonásba helyezhető-e? Továbbá az éves Prestige Club tagsági díj, ami tartalmaz felső vezetőknek (kapcsolatépítési tőke) étkezéssel összekötött találkozót, előadásokat milyen módon számolható el költségként, illetve az áfatartalma levonásba helyezhető-e? Köszönettel: Mezeiné Vachaja Szilvia

Áfalevonás helyett költségelszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy fordított adózású tevékenységet folytató kft. tulajdonosa úgy dönt, hogy elég haszon származik az anyagok beszerzési árrésén, nem szeretne a lehetőségként fennálló áfalevonással élni, és rendszeresen áfa-visszaigénylő lenni, minden anyag és szolgáltatás áfáját költségként/ráfordításként kívánja elszámolni. Ebben az esetben, a bejövő számlák levonható áfáját a költségnek-ráfordításnak megfelelő helyre számoljuk el, vagy minden áfatartalmat 86-os számlaosztályba kell könyvelni (ahogyan arányosított áfa esetében a le nem vonható rész tekintetében történik) és 2020. július 1-jétől így számára elég lesz csak a kimenő számlák vonatkozásában az adatszolgáltatást online jelenteni? Válaszukat köszönöm.

Tartós bérlet esetén biztosítási díj áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. tartós bérlet szolgáltatás keretében bérel autókat. A bérbeadó kft. havonta állít ki számlát, a számlában tételesen felsorolja a bérleti díj, a casco biztosítás, a cégautóadó, a kötelező biztosítás, az assistance szolgáltatás, a karbantartási díj, az ügyintézési dij összegét, melyekre egységesen 27%-os áfát számít fel. Kérdésem az, hogy a bérbevevő levonhatja-e a teljes számla áfájának 50 százalékát, hivatkozva az Áfa tv. 70. § (1) bekezdés b) pontjára, mely szerint a szolgáltatásnyújtás járulékos költségét képezik a kiadások, vagy tételenként kell elbírálni a számla tartalmát, és a biztosítások, illetve cégautóadó áfája egyáltalán nem vonható le?

Nyílt végű pénzügyi lízing Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyílt végű pénzügyi lízing keretében személygépkocsi vásárlása során a törvényi előírások alapján az áfa 50 százaléka levonásba került a lízing 5 éves futamideje alatt, illetve a kezdő részlet megfizetésekor, viszont a futamidő végén a személygépkocsi maradványértéken megvásárlásra kerül. Ebben az esetben az áfát a lízing teljes futamidejére önellenőrizni kell vagy csak a maradványértéken történő vásárlás összegéből nem lehet az áfát levonásba helyezni? Válaszát köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close