895 találat a(z) áfalevonás cimkére

Pénzforgalmi áfa – törölt adószám Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét: Adott egy pénzforgalmi áfaelszámolást alkalmazó társaság, amely 2018 augusztusában befogadott egy számlát egy szállítótól. A gazdasági esemény és a teljesítés is 2018 augusztusában volt. A számla egy részét 2018 szeptemberében egyenlítette ki a társaság, a részkiegyenlítés összegéig áfalevonási jogával élt is 2018 szeptemberében. A számla másik részét 2019 januárjában egyenlítette ki a társaság. A szállító adószámát azonban az adóhatóság 2018 novemberében törölte. Az lenne a kérdésem, hogy a 2019. januári kiegyenlítés kapcsán levonhatja-e az áfát a társaság, tekintve hogy amikor a számlát befogadta, akkor még élő adószáma volt a szállítónak? Válaszát előre is köszönöm!

GPS nyomkövetés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Személyszállítást végző kft. cégautóiba gps nyomkövető rendszert szereltet. A havi szolgáltatási díjból (nyomkövetés) mennyi áfát lehet vonni? A cég 100 százalékban adóköteles tevékenységet végez, magánhasználat nincs. Válaszát előre is köszönöm.

Benzin áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha emelővillás targoncához használunk benzin üzemanyagot, annak áfatartalma levonható-e? Válaszát előre is köszönöm.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 4. rész Cikk

A bérelt személygépkocsik áfájára vonatkozó, 2019-től hatályos új szabályokat ismertető cikksorozatunk befejező részében az előírások hatályba lépésével kapcsolatos rendelkezéseket elemezzük, illetve a jövőbeli adóhatósági gyakorlatot próbáljuk előrevetíteni.

Kilencszemélyes lízingelt kisbusz áfájának levonhatósága Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy társaság 2018. évben egy kisbuszt vett nyílt végű pénzügyi lízingbe, kizárólag bérbeadás céljából. Saját használat nincs. Sajnos az ügyfelektől nem követelték meg menetlevél vezetését, így a mások általi használatot kizárólag a bérleti szerződések tanúsítják. Mivel áfás bérbeadáshoz használják a gépkocsit, kérdésem az, hogy levonásba helyezhető-e 100 százalékban az első lízingdíj és az azt követő lízingdíjrészletek áfatartalma? Van-e ilyen esetben menetlevél-vezetési kötelezettség egyébként? Válaszát előre is köszönöm.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél 2019-től – 2. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk második részében ismertetjük, hogy miként kell értelmezni az adóalany adólevonással kapcsolatos választási lehetőségét, illetve milyen szabályokat kell követni rövid távú bérlés esetén.

Áfalevonás személygépkocsi bérlésénél – 1. rész Cikk

A 2019-es év egyik legfontosabb újdonsága a bérelt személygépkocsikkal kapcsolatos adólevonási szabályok változása. Cikksorozatunk első részében az új rendelkezésekkel kapcsolatos fogalmakat tisztázzuk.

Scannelt számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Legyen kedves az alábbi kérdésre választ adni nekem: ügyfelemnek több telephelye van, emiatt a számlákat rendre scannelve küldi meg nekem, és az eredeti nem kerül elő. Szerintem az ilyen számlák áfalevonásra nem helyezhetők, de ő ezt vitatja. Kérem, hogy foglaljon állást az ügyben. Válaszát előre is köszönöm.

Személygépkocsi áfája, ha a hasznosítás módja változik Kérdés

2017-ben cégautóként beszerzett személygépkocsi számlájában felszámított áfát a cég nem vonta le. 2019-től ezt az autót már nem cégautóként használja, hanem bérbe adja, erről áfás számlákat állít ki bérlő felé. Kérdéseim: 1. A bérleti időszakra vonatkozóan az áfatörvény 135. § (1)–(2) bekezdése alapján évvégén utólag levonhatja a beszerzéskori áfa 1/5-öd részét? 2. A fent leírt esetben, ha a bérleti időszak végén értékesíteni akarja a gépkocsit, az értékesítéskor kell-e áfát felszámítania?

Nyíltvégű pénzügyi lízing és bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban kérem a segítségét, mely paragrafusokat és hogyan kell olvasni az áfatörvényben, mely alapján a 124. § (4) bekezdésében szereplő "személygépkocsi bérbevétele" azonos a nyíltvégű pénzügyi lízinggel? Több fórumon is úgy vélekedtek, hogy az áfa 50 százalékos levonási lehetősége a nyíltvégű pénzügyi lízingre is vonatkozik, de nekem ez nem egyértelmű. A bérbeadás nem azonos a nyíltvégű pénzügyi lízinggel. Ez utóbbi szolgáltatásnak minősítése is csak indirekt módon van levezetve a 10. paragrafusból. Másként fogalmazva: Ön szerint alkalmazható-e az 50 százalékos áfalevonás nyíltvégű lízing esetén? Ha igen, mely jogszabályi helyekből vezethető ez le?

Közösségen belüli használtautó-beruházás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Használtautó-kereskedéssel is foglalkozó kft. általános mellett különbözeti adózás alá is be van jelentkezve. Saját, céges használatra vásárolt autójának (tárgyi eszköz a könyvekben) áfája is levonható ugyanúgy, mint a továbbértékesítés céljából beszerzett, így a készletek között nyilvántartott autóé? Köszönettel!

Ingatlan és bérbeadás áfa Kérdés

T. Cím! Az alábbi kérdésem lenne: Van egy egyéni vállalkozó, aki lakást + garázsbeállót + lomtárt vásárolna, bérbeadás céljából. Jelenlegi tevékenységét kibővítené bérbeadási tevékenységgel. A bérbeadásra az áfát választaná. - A beszerzett ingatlan áfája levonható? - Ha évek múlva eladná az ingatlant, áfát kell-e utána fizetni? Előre is köszönöm válaszukat! Páncsics Mária könyvelő

Áfamentes ingatlaneladáshoz kapcsolódó áfalevonási jog kapcsolódó költségek esetén Kérdés

Tisztelt Adózóna! A cégünk székhelyéül szolgáló ingatlan eladásakor nem választottuk az adókötelessé tételt, vagyis áfamentesen adtuk el az ingatlant. (Mivel több, mint 20 éve vettük, így korrekcióra nincs szükség.) A kérdésem, hogy jól gondoljuk-e, hogy az alábbi költségek áfái nem levonhatók amiatt, hogy közvetlenül vagy közvetve az eladás érdekében merültek fel: – ingatlanközvetítő eladási jutalékának költsége, – kifejezetten az eladás miatti kicsinosítási céllal megrendelt felújítási munkálatok költsége, – lomtalanítás költsége (eladás érdekében merült fel), – energetikai tanúsítvány elkészítésének költsége, – minden egyéb kiadás, amelyet az eladás ténye váltott ki. Változik-e a kérdésre adott válasz, ha az ingatlant végül nem sikerül eladni? (Csak egy újabb próbálkozáskor, például fél év vagy két év múlva?) Köszönöm a választ előre is! Kellemes Ünnepeket!

Listázta a NAV a számlakibocsátót, levonhatja-e az üzletfele az áfát? Cikk

Partnercég szerepel a NAV áfamulasztókat tartalmazó listáján, levonásba helyezhető-e ennek ellenére a partnertől származó számla áfája? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Gépkocsibeálló áfalevonás Kérdés

Ügyfelem (kft.) egy újonnan épített társasház mélygarázsában gépkocsibeállót vásárolt. A számlát a fordított adózás szabályai szerint állították ki részére. Ha ügyfelem felszámítja a számla végösszegére az áfát, az adólevonásnak van valamilyen akadálya? Üdvözlettel: CsK

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egészségügyi szolgáltatási járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Bejelentett részesedés

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szoftvervásárlás Ausztriában

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 április
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close