79 találat a(z) áfafizetési kötelezettség cimkére

Céges ingatlan eladása Kérdés

Egy kft. a saját ingatlanát eladja magánszemélynek. A cég áfaalany, de ingatlanra nem jelentkezett be áfakörbe. Az eladás során milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik? Előre is köszönöm a válaszukat.

Személygépkocsi értékesítése harmadik országbeli államba Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. személyszállítással foglalkozik. 2014. évben beszerzett személygépkocsi áfájának összegét visszaigényelte, mivel azt 100 százalékban a vállalkozás érdekében használja. Ezt a személygépkocsit Svájcba szeretné eladni. Kérdés: a fenti személygépkocsi értékesítésinél áfafizetési kötelezettség nincs, mivel elhagyja az országot a jármű? A vevő magánszemély, másik esetben pedig cég. Mindkét esetre kérek szépen tájékoztatást. Köszönettel: Ildikó

Áfa, szja és eho Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély haszonbérbe ad mezőgazdasági földeket művelésre, és hosszú távú bérleti szerződéssel sok-sok helyrajzi számú kül- és belterületi, zártkerti építési telkeket ad használatba bérbe vevőknek, akik a területeken többféle funkcióra épületeket építenek rá. Ez a tevékenysége már üzletszerűnek minősül. A magánszemély nem kíván bejelentkezni az áfatörvény hatálya alá, így, ha jól tudom, nem szükséges adószám a tevékenységhez. Kérdésem, hogy ebben az esetben a magánszemélynek milyen szja- és ehofizetési kötelezettsége van, figyelembe véve azt, hogy van egy főállású munkaviszonya és pár év múlva öregségi teljes nyugdíjas lesz. Mit kell neki tennie akkor, ha az üzletszerűség miatti áfa (?) körbe szeretne bekerülni, és ebben az esetben milyen adófizetési kötelezettségei támadnak?

Amikor az evás cégeknek is kell áfát fizetniük Cikk

Az egyszerűsített vállalkozói adó (eva) alanyait fő szabály szerint nem terheli áfafizetési kötelezettség a bevételeik után. Az evát választó vállalkozásokra az áfatörvény jogutódlással történő megszűnésre vonatkozó szabályait kell alkalmazni bizonyos eltérésekkel. Az evára való áttérés fő szabály szerint nem jár áfafizetési kötelezettséggel, azonban vannak kivételek, amelyekre jelen cikkben kívánunk rávilágítani.

Előleg áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alanyi mentes adóalany 2014-ben előleget fizetett ingatlanvásárlásra, amiről kaptunk számlát – ami áfát is tartalmazott –, de ezt az áfát alanyi mentesként nem tudtuk levonásba helyezni. 2015. 01. 01-től a cég belépett az áfakörbe. Az ügylet, amire az előleget fizette, nem jött létre, így a 2014-ben fizetett előleget jóváíró számla kíséretében visszakaptuk. Kérdés: adott esetben az előleg visszafizetésekor 2015-ben, az előleg-jóváíró számla alapján keletkezik-e a cégnek áfafizetési kötelezettsége? Kérem, válaszában szíveskedjen jogszabályi hivatkozást is megadni. Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Válaszadó! A következő kérdésekben szeretném a segítségét kérni: Adószámos magánszemély több ingatlant ad bérbe. Vásárolt még ingatlanokat, amelyeket felújít. Tételes költségelszámoló a magánszemély. A kérdés az lenne, hogy a felújítás költségét hogyan tudja elszámolni? Az újonnan vásárolt ingatlanoknál a felújítás elhúzódik, előreláthatóan csak az év utolsó hónapjaiban fogja tudni csak kiadni. A költségeket ingatlanonként vizsgáljuk? Vagyis ingatlanonként a bevétel mértékéig, vagy az összes bevétel mértékéig tudom a költségeket elszámolni? A másik kérdésem a következő lenne: van-e felső határa az ingatlan-bérbeadásból származó jövedelemnek olyan értelemben, hogy azt magánszemélyként már nem végezheti? Kerülhet-e az adószámos magánszemély olyan helyzetbe, miszerint áfafizetési kötelezettsége keletkezne? Válaszát előre is köszönöm.

Használt ingatlan – áfa Kérdés

Tisztelt Azakértő! Vállalkozásunk alaptevékenysége ingatlan-bérbeadás, amit áfamentesen végzünk. Úgy szeretnénk bővíteni a tevékenységet, hogy használt lakásokat vásárolnánk (magánszemélyektől, és azokat bérbeadnánk (más magánszemélyeknek), majd értékesítenénk. Kérdéseink: – A magánszemélytől megvásárolt lakások után áfafizetési kötelezettségünk keletkezik-e? – A magánszemélynek kiadott lakások bérleti díjára áfát kell-e felszámítani? – Az ilyen, eladni szándékozott ingatlanok értékesítése esetén keletkezik-e áfafizetési kötelezettségünk? Köszönettel.

Minőségi kifogás miatti anyagátadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építőipari társaság terméskövet értékesített egy másik társaság részére, melyet a vevő átvett, a számlát az értékesítésről befogadta, kiegyenlítette. A kő beépítésekor probléma merült fel, az eladó társaság elismerte, hogy nem megfelelő minőségű terméskövet szállított le. A megállapodás a minőségi kifogásról azt tartalmazta, hogy nem engedményt ad az eladó a vevő részére, hanem a helyszíni felmérés alapján biztosítja a jó minőségű reklamált mennyiségű terméskövet. A gazdasági esemény alapbizonylata egy megállapodás, számla nem készült, a szállításról mindkét fél részéről aláírt szállítólevél van. Kérdésem: az eladó társaság könyvelésében hogyan kell szerepelnie a minőségi kifogás miatt átadott anyagnak? Felvetődik-e a térítésmentes átadás, áfafizetési kötelezettség, vagy úgy kell kezelni, mint egy termékben adott engedményt? Köszönettel!

Evából kilépett adózó áfafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy kft., amely 2013-ban még evás volt, 2014-től pedig a tao szerint adózik. 2014 januárjában kiállított még egy számlát (folyamatos szolgáltatás) 2013-as munkáról, például 1 millió 270 ezer forintról. Ekkor ezt az értéket elhatároltam 2013-ra, így a 2013-as evát, az 1 millió 270 ezer forint után is megfizette. Ugyanakkor, mivel ez a számla már 2014. januári teljesítésű, kell-e ezután áfát fizetni? Köszönettel: Vágner Emília

Ingyenes szolgáltatást vesz igénybe? Sokkal bonyolultabb, mint gondolná Cikk

Minden vállalkozót csábítanak az ingyenesen kínált különféle tanácsadási, könyvelési szolgáltatások. A kérdés az, milyen kockázat jár együtt a vonzó ajánlattal, és milyen adózási szabályokkal nem árt tisztában lenniük a cégvezetőknek.

Áfafizetési kötelezetség Kérdés

Az 1993. évi III. törvény (a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról) 117/C § alapján – mely 2015. január 1-jétől hatályos – az ellátást igénylő által fizetendő belépési hozzájárulás után az ellátást biztosító intézménynek van-e áfafizetési kötelezettsége? A törvény alapján az intézmény a belépési hozzájárulást működtetésre, illetve fejlesztési célra fordíthatja. Ha áfát kell fizetni, akkor hogyan kell eljárni áfa szempontjából abban az esetben, amikor öt éven belül a gondozott elhagyja az intézményt, s a fennmaradó időre az arányos részt vissza kell fizetni (119/B § )?

Véglegesen átadott pénzeszköz adó/áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság véglegesen kap pénzeszközt egy másik gazdasági társaságtól. Kérdésem, hogy ilyenkor milyen adó- és illetékfizetési/bejelentési kötelezettségek keletkeznek, kell-e áfát fizetni úgy, mint eszközátadásnál, illetve van-e különbség, ha az átadó társaság külföldi?

Árubeszerzés Egyiptomból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre tekintettel kérném szíves állásfoglalásukat. Magyarországon bejegyzett gazdasági társaság Egyiptomból szerez be árut, a kirakodást vámolást Horvátországban intézik. Az áru, anélkül, hogy Magyarországra beérkezne, Olaszországba megy. Az árut a magyar gazdasági társaság – a tulajdonjog megszerzését követően – Olaszországba értékesíti, de az áru fizikailag nem kerül Magyarországra, hanem egyből az olasz partnerhez érkezik be. Tekintettel a fentiekre, hol keletkezik a magyar gazdasági társaságnak általános forgalmi adó fizetési kötelezettsége? Segítségüket előre is köszönöm Tisztelettel: Gyerő Szilvia

Bérleti jog megváltása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy lengyel cég ingatlant bérel egy magyar ingatlannal rendelkező társaságtól. A magyar társaság időközben értékesítette az ingatlant, így a bérleti szerződésben meghatározott feltételek alapján bérleti jog megváltása címén egyfajta kárpótlást fizet bérlőjének. Kérdésem az lenne, hogy ez a bérletijog-megváltás milyen áfakötelezettséget teremthet a magyar cég részéről, illetve a társasági adó ezt elismert költségnek tekinti-e? A magyar társaság az ingatlan-értékesítés és bérleti díj szempontjából az adófizetési kötelezettséget választotta. Válaszukat előre is köszönöm.

Személygépkocsi áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Általános szabályok szerint áfafizetésre bejelentkezett adóalany magánszemélyektől és adóalany gazdálkodótól vásárolt használt személygépkocsit, amelyről egyetlen egy esetben sem készült számla, csak adásvételi szerződés. Az adóalanytól vásárolt gépkocsi esetében – mivel nincs számla – természetesen szóba sem jöhetett előzetesen felszámított adó, illetve annak visszaigénylése. Kérdés: a fenti adóalany az adásvételi szerződésben szereplő összegnél általában 10-15 százalékkal magasabb áron (javítás, felújítás után) értékesített személygépkocsi eladása után áfafizetésre kötelezett, avagy sem? (Külön kell választani a nem adóalanytól felvásároltat az adóalanytól felvásárolttól, függetlenül, hogy előzetesen felszámított áfa egyik esetben sem volt?) A személygépkocsi a beszerzés után az adóalany nevére kerül, és saját nevében értékesíti a gépkocsit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs