701 találat a(z) áfabevallás cimkére

2065 áfabevallás – előleg – M lap Kérdés

Vám, áfafizetés, közösségen belüli számla Kérdés

Áfa-önellenőrzés és átvihető követelés Kérdés

Áfabevallás M lapja Kérdés

Számlamódosítás Kérdés

Áfabevallás M lap Kérdés

Kölcsönzött munkaerő – áfabevallás Kérdés

Számlahelyesbítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetre kérném szíves állásfoglalásukat. Belföldi székhelyű társaságunk egy lengyel illetőségű társaságnak végez szállítási, tárolási és hulladékkezelési szolgáltatást belföldön. A külföldi illetőségi társaság nem rendelkezik sem EU-s adószámmal, sem pedig belföldi adószámmal (vagyis nem minősül adóalanynak), ezért részre a számlákat 27%-os áfatartalommal állítjuk ki. Az áfabevallásban ezen tételeket a bevallás 07. sorában tüntetjük fel. Szerződésünk értelmében bizonyos feltételek teljesülése esetén, a kezelési díj helyesbítésére, visszatérítésére kerülhet sor. (Kvázi: szolgáltatás ”visszáru” jelleggel). Helyesen járunk-e el, ha mínuszos számlát állítunk ki erről a lengyel vállalkozás részére? Kérjük szíves állásfoglalását a visszatérítendő kezelési díj számlázásával, valamint ezen tételek áfabevallásban történő szerepeltetésével, az áfa visszaigénylésével kapcsolatosan. Válaszát köszönöm. Bokodiné Radics Erika

E-kereskedelem áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi társaságunk uniós anyavállalata online kiskereskedelmi értékesítést folytat a magyar leányvállalatán keresztül úgy, hogy a megrendelt terméket az anyavállalat országából az anyavállalat szállíttatja el a magyarországi vásárlónak közvetlenül, olyan számlával, amelyet a magyar leányvállalat nevében bocsát ki magyarországi áfa felszámításával. A kiszállított terméket pedig – közösségi termékértékesítésként – leszámlázza a magyar leányvállalatnak, illetve átterheli a fuvarozás költségeit. A magyar leányvállalat fordított áfás közösségi termékbeszerzésként kezeli ezeket a beszerzéseket és a magyar áfabevallásban szerepelteti. Belföldi termékértékesítésként pedig beállítja a magyar vevők által fizetett áfát. Tehát a láncügyletben az egyik értékesítés fordított áfás, a másik pedig a magyarországi áfa felszámításával történik. Anyavállalatunk most olyan konstrukcióra szeretne áttérni ugyanezen értékesítésben, amely szerint a saját országában érvényes áfa felszámítása mellett számlázna a magyar leányvállalat részére, amelyet a magyar leányvállalat az anyavállalat országába bejelentkezve igényelne vissza.Ugyanakkor, a termék végső vevője (az online megrendelő) továbbra is a magyar áfát fizetné meg, a magyar leányvállalat nevében kibocsátott számla alapján. A kérdés az, hogy ez egy választható opció-e a magyar áfatörvény szempontjából, nincs-e ennek törvényes akadálya? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Madarász Mária

Közösségi beszerzés bevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Romániából származó árubeszerzésről van szó, mindkét fél közösségi adószámmal rendelkezik. A számla kelte: 2020. 01. 30., pénzügyi teljesítés ideje: 2020. 02. 05. A számla rendben megérkezett a vállalkozáshoz, de a könyvelésre csak 2020. 04. 15-én adták le .A beszerzés adóköteles termékértékesítéshez kapcsolódik. Kérdésem, hogy melyik időszak áfabevallásában szerepeltetem a fizetendő és a levonható áfát? A társaság havi bevalló. Köszönöm!

Mentes import fuvar, áfabevallás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyar társas vállalkozás harmadik országból importált terméket. A vámolás megtörtént. A terméket egy másik, szintén magyar kft. szállította haza. A fuvarról mentes számlát állított ki, tekintve, hogy a szolgáltatást közvetlenül az importáló részére nyújotta, illetve annak ellenértéke a vámokmányok alapján beépült az importált termék adóalapjába. Az adómentes számlát befogadó társaságnak az áfabevallás melyik sorában kell szerepeltetnie az összeget? Köszönöm megtisztelő válaszát!

Elévülés Kérdés

A vállalkozás a 2013. 04. negyedévi, határidőben leadott áfabevallásában 337 ezer forint fizetendő áfát vallott be. Ezt a bevallást a cég 2015. január 19-én önellenőrizte, melynek során 3 millió 526 ezer forinta módosította a fizetendő áfát. Kérdésem az, hogy az önellenőrzéssel pótlólag bevallott 3 millió 189 ezer forint áfa elévülésének kezdete az alapbevallást követő év, vagy az önellenőrzést követő év január 1-je? Ugyanis a később bevallott áfát is 2014. január 20-án kellett volna bevallani. Az önellenőrzés ugyanis ez esetben nem az elévülést megelőző 6 hónapban történt. Válaszukat előre is köszönve, tisztelettel: Bíró Albin

Láncügylet: olasz, magyar, svájc adóalanyok között Kérdés

Tisztelt Szakértő, Az áfabevallásban hol kell szerepeltetni a következő ügyleteket: három fél között történik a számlázás, a termékadásvétel. Olasz adóalany FOB Shanghai paritással terméket ad el magyar adóalanynak, a magyar partner továbbadja azt egy svájci adóalanynak. A termék Kínából hajóval megy Törökországba, FOB paritással.

Őstermelő áfabevallása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi ügyben kérném szíves állásfoglalását. Mezőgazdasági őstermeléssel foglalkozó adószámos magánszemély 2020.01.01-től áfafizetési kötelezettséget választott, az őstermelői igazolvány közös, összesen 6 fő (1 őstermelőiben szereplő: „A”) és 5 családtagja („B, C, D, E, F”), a közös őstermelői igazolványba a 6. fő 2019 októberében került. A tagok mindegyike rendelkezik adószámmal, emiatt a NAV törzsadatban az alábbi áfabevallási időszakok kerültek 2020. évre feltöltésre: a fő őstermelő éves áfabevalló, még egy tag éves bevalló, a többi 4 tag havi áfabevalló. A közös őstermelőiben fő őstermelő („A”) nevére szólnak a számlák, illetve kiállítani is csak ez az egy személy állít ki számlát. Kérdéseim az áfabevallások beadására vonatkoznak: „A” és „B” éves bevalló, „C”, „D”, „E”, „F” havi bevalló, a bevallásokat „C”, „D”, „E”, „F” tag esetén havonta nullásak, semmilyen számla nem szól a nevükre, „B” tag esetén is nullás az éves bevallás, semmilyen számla nincs a nevére, „A” tag esetén éves bevallás. További kérdésem, hogy ha a tagok adószáma megszűnik, úgy mentesülnek-e az áfabevallási kötelezettség alól? „D” tag járulékfizetésre kötelezett az előző évi bevétel alapján, a járulékbevallás miatt neki kötelező-e az adószám? Illetve megszüntethetik-e a tagok év közben az adószámukat? Köszönettel.

Könnyíteni kell az adóterheken: itt vannak a szakértői javaslatok Cikk

Az Adótanácsadók Egyesülete szükségesnek tartja az adózás könnyítését a kis- és középvállalatok számára a jelen körülmények között; javaslataikat megküldték a pénzügyminiszternek, amelyekre adótanácsadó cégek is reagáltak.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kötelező bankkártyaterminál

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Beolvadás – sajáttőke-elemek

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Vadásztársaság áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close