146 találat a(z) áfa visszaigénylése cimkére

Németországi áfa visszaigénylése Kérdés

Rövidül az áfavisszatérítés határideje Cikk

A munkavállalók jelentős átcsoportosításával teljesíti a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a gazdaságvédelmi akcióterv szerinti rövidebb áfakiutalási határidőket a kis- és középvállalkozásoknak (kkv) – írta a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) csütörtöki közleményében.

Kórháznak nyújtott adomány áfájának visszaigényelhetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő, A mostani vírushelyzetben több ügyfelem is támogat kórházakat, rendelőintézeteket maszkokkal, védőfelszerelésekkel, gyorstesztekkel. Az átadások közvetlenül a kórháznak, illetve a rendelőintézetet működtető társaságnak, és nem azok alapítványának történik. Az átadásokról tételes jegyzőkönyv készül. Kérdésem az lenne, hogy ezen átadások közcélúnak minősülnek az áfatörvény szempontjából, azaz nem kell megfizetnünk az áfát az átadás után? Köszönettel Nagy Annamária

Behajthatatlan követelések áfája: speciális eljárásban még visszaigényelheti Cikk

Április 22-éig azoknak is van lehetőségük adóalapjuk csökkentésére, akik nem felelnek meg a behajthatatlan követelések adóalapjának utólagos csökkentésére vonatkozó a január 1-jétől hatályba lépő szabályoknak. „Mivel bizonyos iparágakban a korábbi körbetartozások jelentős terhet jelentenek, és a mostani helyzet még tovább mélyíti a nehézségeket, érdemes legalább a behajthatatlan követelések áfa-visszatérítésével mérsékelni a veszteségeket. Akik pedig eleve beleférnek a behajthatatlan áfa visszaigénylésével kapcsolatos általános szabályokba, ott akár gyors cash flow könnyítést is hozhatnak a visszaigénylések” – javasolja Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

Oktatási költség vagy hivatali utazás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két fő alkalmazottat oktatásra küldtünk, a munkájuk végzéséhez szükséges. A kétnapos oktatás után hoztak a pénztárba kifizetésre egy számlát. A számlán szerepel szállásdíj, reggeli, vacsora és idegenforgalmi adó. A szállás, reggeli és vacsora 5 százalékos áfával. A számlaigazoló ráírta a dolgozók nevét. Költségként az oktatási költségek között vagy mint hivatali-üzleti utazásként számolható el? Az áfa visszaigényelhető-e? Kell-e még más adót is megfizetni? A választ előre is köszönöm!

Személygépkocsi áfa levonása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy általam könyvelt kata hatálya alá tartozó áfaalany vásárolna egy vegyes használatú gépkocsit. Az értékesítő cég kibocsátotta az előlegszámlát, amelyen azt látom, hogy VTSZ 8703 MITSUBISHI L-2-4 DI-D INTENSE plus személy. Az én megítélésem szerint ez a jármű egy személygépkocsi, amelynek az áfatartalmát nem lehet visszaigényelni. A vállalkozó fakitermeléssel foglalkozik, a gépkocsit ezen tevékenységében kívánja használni. Az ügylet zárt végű pénzügyi lízing.Tehát a gépkocsit a vevő teljes egészében részben banki finanszírozásból kiegyenlíti. Álláspontom szerint, amennyiben a végszámlán is VTSZ 8703 személygépkocsi szerepel, nem lehet az áfát levonásba helyezni. Szeretnék jogkövető magatartást tanúsítani, ezért a fenti ügyben kérném az önök szakmai segítségét.

A behajthatatlan követelések áfájának visszaigénylése a gyakorlatban Cikk

Az áfatörvény 2020. január 1-jétől Magyarországon is lehetőséget biztosít a véglegesen behajthatatlanná váló követelések adóalapjának utólagos csökkentésére. Főszabály szerint a hatályba lépés után teljesülő ügyletek esetében alkalmazható, de a 2015. december 31–2020. január 1. közötti ügyletekre is lehet kérvényezni. „Az adóalap-csökkentésnek azonban számos feltétele van, nagyon fontos tehát részletesen megvizsgálni ezeket. Ám azoknak sem szabad feladni igényüket, akik nem felelnek meg ezeknek, mert ők különös szabályok szerint kérvényezhetik a csökkentést” – emelte ki Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere.

EU beszerzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Cégünk rendelt egy osztrák cégtől egy eszközt. Ezt az eszközt az osztrák beszállító először az osztrák anyavállalatunkhoz szállította le, mert ott még ellenőrzik és tesztelik, majd végül az osztrák anyavállalat fogja leszállítani Magyarországra. Az osztrák beszállító 20 százalékos osztrák számlát állított ki közvetlenül nekünk a magyar cégnek, a számlán feltüntetve, hogy a szállítási cím Ausztria. Helyes-e ez így, illetve amennyiben végül Magyarországra szállítják az eszközt vissza tudjuk-e igényelni ELEKÁFA-n keresztük a felszámított áfát, vagy a végleges szállításkor kérnünk kell a beszállítót, hogy helyesbítse a számláját EU-s értékesítésre. Köszönöm válaszukat előre is! Üdv: Zsuzsa

Áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 493903 Övtj kódú, vagyis nem menetrendszerű autóbuszos személyszállítással foglalkozó egyéni vállalkozó a vállalkozás részére egy 28+2 fő személyszállításra alkalmas buszt vásárolna. Kérdésem, vagyis inkább a megerősítését szeretném abban kérni hogy áfa-visszaigénylésre jogosult-e, vagyis nincs-e valamilyen olyan buktató, amire figyelnie kell? Köszönöm előre is a válaszát. Üdv.: Fazekasné

Autópályamatrica: áfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. vagyunk, van 8+1 személyes személygépkocsi a társaság tulajdonában. Munkavállalók szállítására használjuk, mert sok a vidéki dolgozó. Fizetünk cégautóadót utána. Kérdésem: autópályamatrica vásárlása után visszaigényelhetem-e az áfát? Előre is nagyon szépen köszönöm a válaszát.

Külföldi társaság magyar áfavisszaigénylése Kérdés

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Adott egy szlovák cég, amelyik szlovák áfaalany. Magyarországon bérelne egy ingatlant, amit a tevékenységéhez hasznosítana. A bérbeadó magyar társaság, az ingatlan bérbeadását adókötelessé tette Az adókötelezettségi bejelentés dátuma a NAV adatbázisban az "Adókötelessé tétel [Áfa tv. 86. § (1) bek. l) pontja]" rovatban olvasható. A szlovák reménybeli bérlő nem kíván magyar fióktelepet létrehozni, és nem kíván magyar adószámot sem kiváltani. Kérdés: van-e és ha igen, milyen lehetősége van a szlovák társaságnak mint bérlőnek a magyarországi ingatlan áfás bérbevétele esetén az áfa visszaigénylésére? Tisztelettel: Boronkay László

Nyílt végű lízing – áfa visszaigénylése Kérdés

Kft. személygépkocsi nyílt végű konstrukciós előlegszámla áfája teljes egészében visszaigényelhető vagy csak az 50%-a? (Útnyilvántartás nélkül, ha az ügyvezető nyilatkozik, hogy a személygépkocsit nem használja magáncélra.) Köszönöm.

Bérelt családi házhoz tartozó melléképületek felújítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét: egy mezőgazdasággal foglalkozó kft. családi házat bérel, melyhez melléképületek is tartoznak, és felújítási munkákat tervez. (Az ingatlant teljes egészében vállalkozási célra használja.) Azt szeretném kérdezni, hogy a melléképületek felújításához tartozó költségek áfája visszaigényelhető-e, hiszen nem minősülnek lakóingatlannak, valamint egyéb építmények (például kerítés) vagy egyéb munkálatok (például földmunka) áfáját levonásba lehet-e helyezni? Válaszát előre is köszönöm!

Felajánlás Kérdés

Felajánláskor, szponzori számla alapján az áfa visszaigényelhető-e?

Áfa visszaigénylése lakásvásárlás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! A Magyar Közlönyben megjelent a preferált településekre vonatkozóan az áfa-visszaigénylési rendelet. Ez visszautal a korábbi, 16/2016. (II. 10.) Korm. r. 69. § (1) bekezdésére, mely a korábbi áfa-visszaigényléseket szabályozza. Ott le van írva, hogy a telekről, építőanyagokról és szolgáltatásokról kapott számlák után lehet visszaigényelni az 5 millió forint áfát. A kérdésem az, hogy jelen esetben klasszikus lakásvásárlásra is vonatkozni fog, vagy csak az építésekre? Az egyik esetben adásvételi szerződés van, másikban építési.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Táppénzjogosultság kiszámolása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Gyed melletti részmunkaidős munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Kedvezményszabály csed

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink