4 találat a(z) áfa elszámolása cimkére

Izolációs költség elszámolása Kérdés

Közösségen kívüli áfa elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kettős könyvvitelt vezető kft. Szerbiából hozatott alapanyagot (szerbiai számla netto), melyet levámoltatott és előre a NAV vámletéti számlára utalta a kivetett áfaösszeget (vámoláskor erről határozatot is adott a NAV). A kérdésem ezzel kapcsolatosan az, hogy a miként történik az áfa elszámolása, milyen könyvelési, kontírozási módszerrel? Válaszát várva, köszönettel.

Távértékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! „A” (magyarországi) Kft. megvásárolja a termékeket a „B” (magyarországi) Zrt.-től és beszállítja az Amazon (online forgalmazó) németországi raktárába. Nem számlázza, tehát komissziós alapon. Az áru beérkezése után Amazon felkínálja a termékeket a honlapján keresztül. Az ár, a mindenkori országban érvényes forgalmi adóval jelenik meg. Amazon 15 százalékot kap (az áfával emelt értékből) mint províziót a realizált eladások után. Ezzel csökkenti a bevett árat. Továbbiakban levonásra kerül a csomagküldés költsége és a raktározási költség is. Amazon mindent automatikusan számol, küldi az elszámolásokat online és utalja az „A” Kft. bankszámlájára az elszámolt összeget. Az Amazon az elszámolásokról számlát küld (önszámla formájában). Azaz szállítóként "A" Kft. szerepel, vevőként az Amazon. Van olyan számla, amin német áfa van (19%), van, amin magyar áfa (27%), van, amin cseh áfa (21%), attól függően, hogy az értékesített termék melyik országba érkezik meg. A vevők EU-s magánszemélyek. Ha jól értelmezem, a német raktárban történő termékmozgatás nem minősül termékértékesítésnek, mert távértékesítési célból lettek kiszállítva a termékek. Az Amazon önszámlázásából pedig arra következtetek, hogy az "A" Kft.-nek, amelyik tagállamba értékesítés történik, be kell jelentkeznie és ott elszámolnia az adót. A NAV felé be kell jelenteni, mely országokban teljesíti az áfakötelezettségét. Jól gondolom ezeknek az ügyeleteknek a menetét? Válaszát előre is köszönöm.

Alanyi mentes időszakban végzett szolgáltatás áfája Kérdés

Családi gazdálkodó 2014. évben alanyi adómentes volt, 2015-től bejelentkezett az áfakörbe, vagyis az áfaalanyiságot választotta. 2015. évben kapott egy számlát, melyen a kiállítás és a teljesítés napja is 2015. január hó. A számlán a szolgáltatás megnevezése: „2014. évi mezőgazdasági szolgáltatás elszámolása”. Kérdésünk, hogy áfa szempontjából ezt a számlát hogyan kell, lehet figyelembe venni, vagyis az előzetesen felszámított áfa visszaigényelhető-e?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kölcsönzött munkavállaló átvétele

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Oktatási számla gyermek nevére

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Díjazás munkavégzés hiányában

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 január
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs