128 találat a(z) áfás számla cimkére

Szolgáltatás áfája Romániában Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: Kulturális szolgáltatást (előadás) nyújt egy magyar kft., áfabevalló. A megrendelő romániai alapítvány. Az előadás helyszíne (teljesítés helye) Románia. Információim szerint a romániai civil szervezetek nem kapnak EU-s adószámot, nem fizetnek áfát. Ebben az esetben hogyan kell kiállítania a számlát az előadásról a magyar kft.-nek? 1. Felszámítva a magyar 27 százalékos áfát, vagy 2. áfamentesen, és ráírva a számlára, hogy az áfa fizetésére a vevő köteles, vagy 3. valahogy egészen másképp? Köszönöm válaszát! P.Zs.

Szlovák cég magyar adószámmal rendelkezik Kérdés

Van egy szlovák cég, mely nem rendelkezik Magyarországon telephellyel, de van magyarországi adószáma (adóregisztráció). Vásárolunk tőlük termékeket, azokat áfás számlával küldi. De értékesítenénk a részükre mondjuk élesztőt. Nekünk hogyan kell a számlát kiállítani, áfásan, vagy mivel a székhelye Szlovákiában van, akkor nettó módon áfamentesen? Unión belüli értékesítésként? Válaszukat előre is köszönöm.

Követségek által kiállított bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfával kapcsolatos kérdést szeretnék feltenni. Magyarország területén lévő nagykövetségekre milyen szabályozás vonatkozik? Terméket értékesíthetnek-e ? Ha igen, akkor vevőként milyen bizonylatot fogadhatunk be tőlük? Áfás számlát kötelesek-e kiállítani, vagy rájuk a külföldi anyaország előírásai vonatkoznak? Ennek megválaszolásában kérném a segítségüket. Előre is köszönöm!

Közúti árufuvarozás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Vállalkozásunk autópálya-építésnél végez gépi földmunkát és terepen belüli és kívüli árufuvarozást alvállalkozóként. A beruházás az áfatörvény 142. § B. pontja alapján a fordított adózás alá tartozik. A közúti árufuvarozás abból adódik, hogy egyik munkaterületről a másik munkaterületre visznek építési anyagot, de igénybe kell venni a közutat. Vállalkozásunk szerint ez árufuvarozásnak számít, és áfás számlát állított ki a teljesítésről, hiszen szerintünk nemcsak munkaterületen való fuvarozást végzett, hanem valóban árufuvarozásról van szó. A számlát a vevő nem fogadta be, és olyan teljesítésigazolást adott ki, hogy nem írta le részletesen, milyen szolgáltatásról van szó. Tehát nem derül ki a teljesítésigazolásból, hogy valóban árufuvarozást végzett a vállalkozásunk. Kérdésem az lenne, hogy Önök szerint mely esetben kell az áfát felszámolni?

Fordított adózás alvállalkozónál Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alvállalkozóként dolgozó áfás egyéni vállalkozó, amennyiben a fővállalkozó felé számláz, aki szintén áfakörös, akkor fordított áfás számlát kell kiállítania? Érdekelne ez abban az esetben is, ha van építési engedély, és ha nem építésiengedély-köteles a munka. Házépítésről van szó, és a kőművesmunkát kell a fővállalkozó felé számlázni. Számlázáskor külön kell bontani az anyagot és a munkadíjat? Ebben az esetben mind a kettő fordítottan adózik? Gondolom, hogy ha magánszemélynek számláz, akkor áfásan, vagyis 27 vagy 5 százalékosan kell számlázni. Kérem, hogy erősítsék meg, jó úton járunk-e. Előre is köszönöm.

Személyautó-értékesítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném a segítségét kérni, hogy hogyan kell helyesen kiállítani a számlát annak a személyautónak az értékesítéséről, amelyet még 2014-ben vásároltunk egy áfás kft.-től? A kft. az értékesítésről akkor nulla százalékos áfatartalommal állította ki a számlát. A gépkocsi nekünk tárgyi eszköz volt eddig, most értékesítenénk. A kérdés az, hogy áfával kell értékesíteni vagy áfa nélkül? Köszönöm segítségét! Cséva

Szolgáltatásnyújtás külföldre Kérdés

Magyarországi kft. kisfilmeket szeretne gyártani, amelyeket majd feltölt egy szerverre. Egy spanyol cég kezelné a kifizetéseket. Aki meg akar nézni egy ilyen filmet, az kártyával fizet a spanyol cégnek, amely a fizetés után küldi a linket a felhasználóknak, és havonta elszámol a magyarországi kft.-vel, levonja a jutalékát, és küldi a bevételt a forgalom után. Ilyenkor hogyan kell számlát kiállítani? A spanyol cégnek, vagy a felhasználóknak egyenként? Mi van az áfával, ha a magánszemélyeknek állítják ki a számlákat? A teljesítés helye az, ahol igénybe veszik, tehát ahol letöltik a filmeket? 2. Reklámfilmet is szeretnének forgatni, külföldi megrendelőnek. Magyarországon forgatják le a filmet, aztán feltöltik a megrendelő szerverére. Ez esetben a teljesítés helye az az ország, ahol letöltik a filmet, tehát közösségi szolgáltatásnyújtásról lehet számlát kiállítani?

Óvadék számlázható áfásan? Kérdés

Egyéni vállalkozó üzlethelyiséget bérel. A szerződés feltétele, hogy háromhavi bruttó bérleti díjat fizessen meg óvadékként. Az óvadék összege okozott károk megtérítésére, valamely kötelezettség nem vagy nem szerződésszerű teljesítése esetén a bérbeadó részéről felhasználható. Abban az esetben, ha az óvadék egy részét felhasználta a bérbeadó, a bérlő – felhívásra – köteles az eredeti összegre azt kiegészíteni határidőn belül. A szerződés megszűnésekor 8 napon belül visszajár az óvadék összege. Kérdés, hogy helyesen számlázott-e a szolgáltató, amikor áfát számolt fel? Köszönettel várom megtisztelő válaszukat.

Helyesbítő számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bedolgozó partnerünk az idei évben áfásan számlázott felénk. Most jelezte, sajnos elfelejtette, hogy kilépett az áfakörből, így helyesbítő számlát bocsátana ki felénk. Kérdésünk: jól gondoljuk-e, hogy nekünk mint befogadónak a kapott helyesbítő számla kelte szerinti időszakban kell csökkentenünk a levonható áfát? Tisztelettel várom válaszukat.

Motorértékesítés Kérdés

Adásvételi szerződéssel, áfa nélkül vásárolt motor eladásakor kiállítandó számla áfás lesz-e?

Dániában villanyszerelési munkák alvállalkozó bevonásával Kérdés

Magyarországi kft. (A) Dániában (ingatlanberuházáshoz kapcsolódó)villanyszerelési tevékenységet végez dán cég (B), részben alvállalkozó (C) bevonásával. A tevékenység várható ideje 1 éven belüli, így a dán-magyar kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezmény alapján nem kell telephelyet létesíteni, de a dán konzulátusi tájékoztatás alapján függetlenül a tevékenység végzési idejétől, kötelező a dán adóhatósághoz bejelentkezni "A" cégnek (és így a "C"-nek is). Ha megítélésünk szerint az ügylet közösségen belüli adólevonással járó adómentes tevékenységnek minősül, akkor amiatt, hogy van "A" és "C" cégnek dán adóhatósági regisztrációja, kell-e dán áfával növelten kibocsátani a számlát és bevallani, vagy nem, mert nem minősül az adott tevékenység dán áfakörbe tartozó illetékességűnek? Válaszukat előre is köszönjük.

Eva, áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bevételi nyilvántartást vezető evás bt. esetében a bevallás 1643-06 lapján szerepeltetni kell-e az áfás számlát, ha bocsátottam ki olyan szolgáltatási számlát, amin 1 M Ft-ot meghaladó áfa szerepelt?

Áfás számla Kérdés

Nagykereskedelmi tevékenységet folytató cég vagyunk, csak adószámmal rendelkező vevőt szolgálunk ki. Vevőnk egy magyar állampolgárságú magánszemély, aki érvényes osztrák adószámmal rendelkezik. Vásárláskor áfás számlát állítottunk ki az osztrák címre, mert nem vagyunk biztosak benne, hogy kiviszi a vásárolt árut az országból. Kérdés: helyesen állítottuk ki a számlát? Válaszukat előre is köszönjük. Maróthiné. Merida Kft

Idegenvezetés számlázása Kérdés

Üdvözlöm! Az a kérdés merült föl idegenvezetők körében, hogy milyen más számlázási forma/lehetőség áll rendelkezésére annak az idegenvezetőnek, aki A) a túra végén készpénzben kapja a fizetését, és a külföldi vendég előtt nem kíván hosszasan áfás számlát kitölteni; B) több vendég fizet külön-külön a túráért, a vendégeket csak a túra kezdetekor ismeri meg az idegenvezető, így nincs lehetősége előzetesen megírni a számlát részükre egyesével, hanem ezzel a helyszínen kell bajlódnia? Hogyan lehet az idő/írás mennyiségét csökkenteni? Van lehetőség valamiféle nyugta, bevételi pénztárbizonylat vagy egyéb kiadására a hosszú, részletes áfás számla helyett? Köszönöm!

Fordított áfa alanyi mentes egyesületnek Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem építésiengedély-köteles beruházást végez 1-es adószámos egyesületnek. Ebben az esetben csak egyenes áfával tudja a számlát kiállítani. Ügyfelem a munka elvégzéséhez alvállalkozókat alkalmaz. Jól gondolom, hogy az alvállalkozó már fordított áfás számlát fog felénk kiállítani, mert épitésiengedély-köteles tevékenységhez végzi a munkáját? Válaszát előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ügyvezető nem működő cégben

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Osztalékelőleg előző év

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Import Angliából

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close