61 találat a(z) zrt. cimkére

Zrt. beszámolója Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egy zrt. beszámolójának összeállítása során van- e valamilyen különösebb elem, melyet egy kft. beszámolójának összeállítása során például nem szükséges figyelni, bemutatni? Ugyanez a kérdés a társasági adó megállapítása esetén is. Ha egy részvényese magánszemélyként kölcsönt nyújt a zrt.-nek, akkor az tagi kölcsönnek minősül-e? A jövedelem/nyereségminimum megállapításánál ezt figyelembe kell-e venni?

Zrt. tulajdonosainak járulékfizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. eset: Egy zrt. két belföldi magánszemély 50-50 százalékos tulajdonában van. Az egyik tulajdonos semmilyen munkát nem végez a zrt.-ben, "őállású anya három kiskorú gyermekére tekintettel (4, 6, 8 évesek). A másik tulajdonos megbízással, nulla forint díj ellenében látja el a vezérigazgatói teendőket a zrt.-ben, jelenleg nincs biztosítási jogviszonyban, megfizeti maga után az egészségügyi szolgáltatási járulékot. 2. eset: Egy zrt. két belföldi magánszemély 50-50 százalékos tulajdonában van. Az egyik magánszemély semmilyen tevékenységet nem lát el a zrt.-ben, 40 órás munkaviszonyban dolgozik egy másik cégnél. A másik magánszemélynek nincs biztosítási jogviszonya, a zrt. vezérigazgatói teendőit látja el, megbízási szerződéssel, nulla forint díjazásért, a zrt. átvállalta a magánszemélytől az egészségügyi szolgáltatási járulék megfizetését. Kérdés mindkét esetben: felmerül-e a egyik/másik/mindkettő tulajdonos esetében a legalább a minimálbér utáni járulékfizetési kötelezettség, azaz társas vállalkozónak minősülnek-e a zrt. tulajdonosai? Jogszabályhelyekkel alátámasztott válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Zrt. saját visszavásárolt részvénye Kérdés

A zrt. saját visszavásárolt részvényeinek egy részét a tulajdonosok között szeretné szétosztani, egy részét vezető tisztségviselőjének juttatná térítés nélkül (magánszemély nem tulajdonos), a megmaradó részt pedig bevonná. Milyen adó-, illeték-, számviteli kihatásai vannak a tervezett lépéseknek?

Zrt. igazgatósági tagja tb-jogviszonya Kérdés

Üdvözlöm! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Van egy olasz anyavállalat, melynek a leányvállalata magyarországi zrt. Három olasz illetőségű igazgatósági tag van. Kettőnek van A1 és illetőségi igazolása, a harmadik nyugdíjas Olaszországban. Kérdésem: a nyugdíjasnak belép a magyarországi biztosítása és mit kell fizetni és vonni tőle? Amennyiben a 2017. évre kapják 2018. 02. hónapban a díjazást, akkor egész évre viszonyítom a díjat? Köszönettel.

Részvényértékesítés adózása II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kapcsolódva előző, azonos című kérdésemre adott válaszához, szeretném megkérdezni, hogyan állapítható meg egy részvény szokásos piaci értéke zrt. esetén?

Részvénytársaság-alapítók biztosítási jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alakult egy zrt., ezzel kapcsolatosan az a kérdésem,hogy az 1041-es nyomtatványon az igazgatósági tagokat, akik a képviselők, és az ügyvezetést megbízási jogviszonyban látják el 0 Ft-ért, nem kell bejelenteni ugye?

Bt. átalakulása Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Betéti társaság átalakulhat-e zrt.-vé? 2. Zrt. alaptőkéje 5 millió forint lehet, aminek 30%-ának legalább készpénznek kell lennie. A fennmaradó 70%-ot apportálhatja-e? Az ügyfél kis repülőgépek gyártásával fog foglalkozni, jelen esetben csak a prototípus van meg, és ezt szeretnék beapportálni. Ki állapítja meg ennek az értékét, amivel be lehet vinni a zrt. alaptőkéjébe, és hogyan kell ezt elvégezni? Köszönöm a választ. Polyák Márta

Zrt.-részesedés vásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Partnerünk újonnan alapított cége egy zrt. két tulajdonosától szeretné megvenni részesedésüket, ami a részvények összesen kb. 80%-a. A vételár kifizetésekor a vásárló cégnek kell levonnia, bevallania és befizetnie a a névérték és a vételár különbözete után fizetendő adót, vagy ezt a részesedésüket értékesítő tulajdonosoknak kell megtenniük az éves bevallásukban? Köszönöm válaszát.

Zrt. részvényesek végelszámolása Kérdés

A végelszámolásnál mi a teendő, az ismeretlen címen tartózkodó részvényesek elszámolásával? A nekik járó vagyont letéti számlára kell tenni, vagy más megoldás van?

Adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálata új eljárásra kötelezve Kérdés

Egy zrt. a NAV korábbi évek áfaellenőrzés keretében meghozott adóhatósági határozat bírósági felülvizsgálatát kérte és egyben a végrehajtás felfüggesztését is. Így az adófolyószámláján nincs hátralék csak a folyó évi adótartozások, de az elsőfokú jogerős határozat felkönyvelése miatt a saját tőkéje negatív lett. Mivel a per folyik, de tartós a saját tőke vesztése, megszűnni nem szeretne a per végéig, így elhatározta, hogy átalakul bt.-vé. De az átalakuláskor a létrejövő bt. saját tőke elemei csak pozitív értéket mutathatnak. Közben a bírósági ítélet szerint új bizonyítási eljárást kell lefolytatni a bizonyítékok hiánya miatt. A társaság mit tehet? Hogyan tud átalakulni bt.-vé? A per kimenetele még kérdéses és az is meddig fog elhúzódni. Álláspontjuk szerint a NAV megállapításai jogtalanok, de csak úgy tudja a pert véghezvinni, megnyerni, ha közben nem szűnik meg, pedig ha nem tud átalakulni, akkor meg kell szűnnie.

Készpénzzel beolvadó zrt. Kérdés

Egy belföldi zrt.-be beolvad egy másik belföldi zrt. nem kedvezményezett átalakulással. A beolvadó zrt. végleges vagyonmérlegében, vagyonleltárában kizárólag készpénz van. A beolvadás napján a befogadó zrt. vagyonába kerül a beolvadó zrt.-nek a készpénzállománya és a beolvadó zrt. ezzel a nappal megszűnik. Kérdés: a befogadó zrt.-nek lesz-e valamilyen fizetési kötelezettsége az átvett készpénz miatt (pl. illeték stb.)? Másik kérdés, hogy az átvett pénzeszköz a befogadó zrt.-nél minek minősül (ajándék vagy térítés nélküli átadás stb)? Köszönöm a választ.

Ingatlannal rendelkező magyar zrt. svájci tulaj illetékfizetése Kérdés

Egy magyar zrt.-nek 2008 óta két 50 százalékos részvénytuljdonosa volt. 2017-ben az egyik tulaj beolvadt Svájcban a másik tulajba, aki így 100 százalékos tulaj lett a magyar ingatlannal rendelkező társaságban. Kérdés: kell-e illetéket fizetnie? A kérdés azért merül fel, mert az illetéktörvény 19. § (5 )bekezdése szerint az öt évnél régebbi 2010. év előtt szerzett tulajdonrész után nem kell megfizetni az illetéket esetünkben. De az Art. 6. § (3) bekezdés szerint a beolvadt társaságnak is volt ilyen joga és a jogutódot is megilletik a jogelőd jogai beolvadásnál. Így tehát nem kellhet illetéket fizetnie az új 100 százalékos részvénytulajdonosnak. Ez az illetékcsökkentési kedvzmény azért illeti meg a jogutód svájci céget, mivel a tulajdonát 2010 előtt, a törvény megjelenése előtt szerezte?

Zrt.-től részvényvásárlás Kérdés

Tisztelt Szakértő! "A" Zrt. 100 százalékban tulajdonosa "B" Kft.-nek. "B" Kft. vásárolhat-e "A" Zrt.-től részvényt? Válaszukat előre is köszönöm.

Airbnb: ezek a közterhek, ha cég adja ki az ingatlant Cikk

Milyen adók terhelik a céget, ha a saját tulajdonában lévő ingatlanban kialakított apartmanokat zrt.-ként adja ki airbnb formájában? – kérdezte egyik olvasónk. Erdős Gabriella adószakértő, a TaxMind Kft. munkatársa válaszolt.

Rövid távú lakáskiadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. a saját tulajdonában lévő ingatlanban kialakított apartmanokat szeretné kiadni airbnb formájában. Az ingatlan bérbeadásra az áfakört választotta. Ebben az esetben a zrt.-re az ingatlan-bérbeadás szabályai vonatkoznak? Nem választhatja a tételes adózást mint a magánszemélyek esetében? Milyen adók terhelik ebben az esetben a zrt.-t? Válaszát előre is köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őcsg bevétele

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatás áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 november
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetÉs