61 találat a(z) zrt. cimkére

Részvényértékesítás kötelezettségmegváltással Kérdés

Magánszemély üzletrész eladásának adózása kiválással létrejött társaság esetén Kérdés

Tagi kölcsön kamat adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tagi kölcsön kamatának adóügyi értelmezésében kérném állásfoglalását, mert nem teljesen egyértelmű számomra. Egy zrt. magánszemély egyedüli főrészvényese (100 százalékos tulajdonos) kölcsönt folyósít a zrt.-nek 7 százalék kamat kikötéssel. Az egyszemélyes tulajdonos semmilyen kapcsolatban nem áll a zrt.-vel (nem munkavállaló, nem tisztségviselő), csupán osztalék kifizetése történt eddig részére. Amennyiben a zrt. kamatot fizet a kölcsön után, kifizetéskor milyen adót, járulékot kell levonnia a magánszemélytől, és milyen adó, járulék terheli a zrt.-t? Ha a magánszemélyt szochofizetés terheli, arra vonatkozik-e a felső korlát? Köszönettel: Mónika

Zrt. tőkeemelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy zrt., amelyben tulajdonos vagyok, és 2015 májusában a közgyűlés elfogadta az alaptőke-emelést (elkövetkező 5 év) és a saját részvény visszavásárlását (elkövetkező 18 hónap, vagyis 2017. februárig). 2019 őszén a részvények 25 százalékát visszavásárolta a cég. Első kérdés: Ez szabályos-e, mivel a közgyűlés erre már nem adott engedélyt, de azt mondták, hogy ez az igazgatósági ülés hatásköre, lehetséges ez? Másik kérdés: 2019 novemberében igazgatósági ülést hívtak össze (nem közgyűlés, csak 5 igazgatósági személy vett rajta részt) alaptőke-emelést hajtottak végre. Az öt személynek összesen 24 százalék volt. Apport tárgyat vittek be és a tőkeemelés után 60 százaléka lett az 5 személynek. A többi tulajdonosnak természetesen csökkent a cég tulajdonlási százaléka. A tőkeemelésről csak a tulajdonosok egy részét tájékoztatták, és aláírattak egy papírt a tulajdonosok 59 százalékával, hogy támogatják a tőkeemelést. A a maradék 41 százalékot azonban nem tájékoztatta a töke emelésről és akit tájékoztatok azokat sem világosította fel, hogy csökken a cég részedésük. Az 5 személyen kívül senkit nem tájékoztatták, hogy ők is vihetnének be apport eszközt. Ez így mennyire legális és szabályos? Vagyis az 5 ember a cég tényleges értékének a töredékével szerezték meg a többségi tulajdon jogot. Válaszát előre is köszönöm!

Kedvezményezett átalakulás Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Egy zrt. kft.-vé szeretne átalakulni úgy, hogy él a vagyonfelértékelés lehetőségével. A társaság belföldi ingatlanvagyonnal rendelkező társaságnak minősül. A társaság jegyzett tőkéje 100 M forint. A zrt.-nek két magánszemély tagja 50-50 százalék részesedéssel rendelkezik a zrt.-ben. A vagyonmérleg tervezett időpontja 2019.12.31., a végleges vagyonmérleg fordulópontja pedig 2020.06.30-ára tervezett. 1. Amennyiben az egyik magánszemély tulajdonos 20 százalék részesedését eladja a másik tagnak, 30 százalékát pedig egy harmadik magánszemély vagy társaság veszi meg 2020-ban, a végzés bejegyzése előtt, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság, avagy kell-e hogy a 2019.12.31-én fenálló tulajdoni struktúra fennálljon? Az átalakulásról szóló első döntés tartalmazza a részvényértékesítési szándékot, és ezen a napon meg is kötik a részvényre vonatkozó adásvételi szerződést . 2. Amennyiben a jegyzett tőkét le szeretnék csökkenteni pénzkivonással járó leszállítással (tényleges pénzkivonás nem lesz, hanem kompenzálásra lesz felhasználva a taggal szembeni követelésre) a 30-70 százalékos tulajdonosok az átalakulás során 3 M forintra, azt megtehetik-e, és ha igen, akkor ezzel az ügylettel a kedvezményezett átalakulásnak megfelel-e a társaság? (Ez a pénzkivonással járó ügylet bele számít-e a 10 százalékos korlátba ?) Válaszukat előre is köszönjük!

Minősített többséget biztosító befolyás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zártkörűen működő részvénytársaságnál a vezérigazgató részvényeinek aránya a zrt.-ben 46 százalék, a vezérigazgató apja részvényeinek aránya 30 százalék. Az apa vállalkozói szerződéssel dolgozik a zrt.-ben. Apa, lánya együtt a szavazatok 76 százalékával rendelkeznek. A minősített többséget biztosító befolyás számításához az apa-lánya szavazatát össze kell adni, és ez bejelentési kötelezettséget is jelent a cégbíróság és a NAV felé? Köszönöm válaszát!

Kft. átalakulása zrt.-vé, tervezett fordulónap Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft.-be egy zrt. beolvad (a tulajdonosok azonosak, nem lesz se be-, se kilépő tag) és a cégbíróságon kért átalakulási fordulónap 2019.12.31. Azért kérik, mert amúgy is beszámolókészítési fordulónap lenne, és így többletmunkát nem okozna. De a kft. utána cégformaváltást, zrt.-vé alakulást tervez rögtön. Mivel a gazdasági év fordulónapja 2019.12.31., így, amelyre amúgy is beszámolási kötelezettsége van. Ezt a beküldendő beszámolót a kft. használhatja-e a vagyonmérleg-tervezet alapjaként, vagy amiatt, hogy a beolvadással létrejövő, vagyis továbbműködő kft. nyitómérlege a beolvadás tényleges elfogadott és cégbíróságon bejegyzett fordulónap utáni nap, így csak egy akár 2020.01.01-re összeállított közbenső mérleg lehet felhasználható? Legyenek kedvesek jogszabályi részekre való hivatkozásos részletesebb választ adni, amit előre is köszönök.

Befektetések utáni értékvesztés Kérdés

Tisztelt Adózóna! A következőkben szeretném a segítségüket kérni. Egy zártkörű részvénytársaság (zrt.) évek óta veszteséges, a saját tőkéje csak a tagi pótbefizetéseknek köszönhetően tartja a kötelező szintet. 1. A zrt.-ben kisebbségi – 25% vagy az alatti – tulajdonrésszel rendelkező tulajdonos értékvesztést szeretne képezni a részvények után (illetve kft. esetében az üzletrész után). A képzett értékvesztéssel mindenképp meg kell növelni a taoalapot? 2. A zrt. közgyűlése minden évben úgy határozott, hogy a a társaság hosszú távú veszteséges működését tagi kölcsönökkel finanszírozzák. A kisebbségi tulajdonos(ok) képezhetnek-e az általuk adott tagi kölcsön után értékvesztést? Az adott tagi kölcsön után képzett értékvesztéssel meg kell növelni a társasági adó alapját? 3. Képezhető értékvesztés a tagi pótbefizetések után? Köszönöm! Üdvözlettel: Oszlánszky Gábor

TBSZ számla Kérdés

Tisztelt Szakértő! A zrt.-ből nyrt.-vé alakulás során a zrt tulajdonosai a zrt. alaptőkéjét (a jövőbeli nyrt. alaptőkéjét) TBSZ számlán helyezik el. Az egész alaptőkét a TBSZ számlán hagyják 5 évig és az osztalékokat sem veszik fel, az is a TBSZ számlán marad. Kérdések: – ez esetben adómentes-e, ha a volt zrt. (jelenlegi nyrt.) tulajdonosok 5 év után eladják a részesedésüket? – az osztalék kivétele is adómentes 5 év TBSZ számlántartás után? Köszönöm válaszát!

Ázsiós tőkeemelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy egy zrt. esetében ázsiós tőkeemelés esetén van valamilyen előírás, hogy az emelésnél milyen arányban kell emelni a jegyzett tőkét hozzá vagy az szabadon dönthető el, csak az a fontos, hogy valamennyi jegyzett tőkeemelés is legyen?Illetve ilyen fajta tőkeemelést lehet tagi kölcsönből végrehajtani? Válaszát előre is köszönöm!

Saját részvény ajándékozása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy zrt. saját részvényeit elajándékozná a többi részvényesnek (magánszemélyek). Kérdésem, hogy a részvények ajándékozásának milyen adó- illetve illetékvonzata van a zrt. és a magánszemélyek részéről? Köszönöm!

Jogutódlás Kérdés

Munkáltatóm október 10-ével jogutódlással kft.-ből zrt.-vé alakult. Az adószáma és a társasági forma változott. Számfejtenem kell a 10 napot, mint mint kft., és kell 08-as bevallást készítenem, vagy mint jogutód a 10. hónapot egyszerűen mint zrt. számfejtem? A 1041-esen bejelentettük, hogy október 10-étől a munkavállalók munkáltatója ugyanazzal a cégnévvel, de zrt. társasági formában működik. Segítségüket köszönöm.

Zrt. vezérigazgatója Kérdés

Tisztelt Szakértő! Zrt. vezérigazgatóját mely esetekben kell bejelenteni T1041-esen? Köszönettel.

Zrt. könyvelése Kérdés

Egyszemélyes zrt. könyvelése miben különbözik az egyszemélyes kft. könyvelésétől? Kérem tájékoztatásukat, mire kell figyelemmel lenni, ha elvállaljuk a könyvelését.

Tulajdonosváltozás Kérdés

A zrt.-nek (nem ingatlantársaság) két magánszemély tagja van. A külföldi tag el akarja adni a tulajdonrészét névértéken annak a külföldi társaságnak, ahol ő a 100 százalékos tulajdonos. Van-e társaságunknak teendője ezzel kapcsolatosan? Van-e társasági adó, személyi jövedelemadó és illeték-fizetési kötelezettség Magyarországon ? Kedvezményes vagyonátruházást milyen nyomtatványon kell a NAV-nak bejelenteni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Őstermelő közüzemi számla továbbszámlázása

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő mezőgazdasági bérmunka

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Őstermelő családi gazdaság traktor értékesítés

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs