12 találat a(z) vitorlás cimkére

Hajóbérbeadás Kérdés

Költségkérdés – nem tevékenységhez köthető Kérdés

Kishajó értékesítése – áfa Kérdés

Vitorlás kishajó értékcsökkenési leírása egyéni vállalkozónál Kérdés

Vitorlás utáni vagyonadó Kérdés

Brit és szlovák hatóságokkal együtt nyomozott a NAV Cikk

Nyolcan már letartóztatásban vannak abból a Győr-Moson-Sopron megyei bűnszervezetből, amely illegálisan gyártott cigarettát csempészett Angliába. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a bűncselekményekből származó vagyonból mintegy félmilliárd forintot biztosított.

Vitorlás hajó értékesítésének áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2002. évben egy gazdasági társaság vásárolt egy új vitorlás hajót (vtsz. 8903), amely sport- és szórakozási célokra alkalmas. A beszerzéskor az áfát az akkor hatályos szabályok szerint jogszerűen visszaigényelte. Korábban több alkalommal hosszabb-rövidebb ideig bérbe volt adva (a Balatonon), de az elmúlt néhány évben nem sikerült ily módon hasznosítani. Ezért a hajó értékesítését határozta el a vállalkozás. A cég jelenleg is alanya az áfának, az általános szabályok szerint. A hajó értékesítését terheli-e áfa, vagy az áfatörvény 87. § b) pontja szerint áfamentességet kell alkalmazni? Köszönöm szépen válaszát.

Tárgyalóbérlés & vitorlásbérlés adózási megítélése Kérdés

Tisztelt Szakértő Kollega! Az alábbi adózási helyzet áfa megítélésében és természetbeni juttatási kérdésében kérném segítségét. Ha én szeretnék találkozni 10 partneremmel és kibérelek egy tárgyalót óránként 20 000 forint + áfa összegért, és ott vagyunk 7 órát, akkor az elismert költség és áfa levonható. Ha 10 partneremmel üzleti tárgyalást folytatok és kibérelünk egy vitorlást, amely ugyancsak alkalmas üzleti tárgyalásra. és még kapitányt is bérelünk hozzá, és kifizetünk érte 140 000 forint + áfa összeget, akkor az természetbeni juttatásnak minősül vagy a valós üzleti tárgyalás alapján igazolható az üzleti tevékenység és nem természetbenizik és az áfa is levonható? Mindkét esetben üzleti megbeszélésről van szó (nem bújtatott költség érvényesítésről). Viszont egyes esetekben nem elhanyagolható a sikeres tárgyalás színpadi kelléke és helyszíne sem. Megtisztelő válaszukat köszönjük. UJ

Vitorlás hajó bérbeadása és személy szállítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfa szempontjából, ha egy vitorlás hajót bérbe adunk, ami a Földközi-tengerről indulva a világ bármely pontjára mehet, tehát uniós területről unión kívüli területre, beszállhatnak unión kívülről unión kívüli útra, vagy az is lehetséges, hogy valaki unión kívül száll be, és unión belül száll ki. Hogyan kell kiállítanunk a számlát magyar, uniós, illetve külföldi állampolgárnak vagy cégnek? S mi van, ha ez már személyszállítás kategória, mert mi adjuk hozzá a hajóskapitányt? S ilyenkor a hajó beszerzésének áfája levonható-e? Ismerjük a 90 százalékos hasznosításos szabályt, de mi van akkor, ha az év 365 napjának 90 százalékában se bérbe, se személyszállításra nem tudjuk a hajót hasznosítani? Vagy ilyen esetben a tényleges hasznosítás 90 százaléka számít? (Ergo mi van, ha csak 3 hétre tudjuk kiadni a hajót, viszont ezen kívül nem használja senki, áll a kikötőben?)

Kisgéphajó- és vitorláskishajó-vezetői képzés Kérdés

Az alábbiakban kérném a válaszadó segítségét. Kft. a címben megadott tevékenységi kört végzi főtevékenységként. Az oktatás, amelyet végez, kizárólag a Nemzeti Közlekedési Hatóság engedélyének birtokában végezhető. A 15/2001 (V.27) KöVim-rendelet szabályozza a képzést, amely alapján jóvá kell hagyatni a képzést, az oktatókat, oktatási tervet kell készíteni, oktatási naplót kell vezetni, képzési igazolást kell kiállítani...stb. A tevékenységi kör besorolásában kérném a segítséget, miszerint belefér-e az áfatörvény 85. § (2) bekezdés b) pontjába a fent említett oktatási tevékenység? Tehát közérdekű jellegre tekintettel lehet-e áfa alóli mentességről beszélni? Válaszukat előre is megköszönve, tisztelettel: Timi

Vitorlás hajó bérbeadása Kérdés

T. Adózóna! Egy kft. magánszemélytől vásárol (áfa nélkül, adásvételi szerződéssel) egy hajót, amit aztán bérbe szeretne adni. Amikor a kft. kiszámlázza a bérlő felé a bérleti díjat, akkor jól gondolom, hogy áfás számlát kell kiállítania? Illetve a másik kérdésem, ha később ezt a hajót eladja a cégből, akkor arról áfamentes, vagy áfás számlát állít ki? A menet közbeni költségek (például karbantartás, üzemanyag, kikötői díj, tárolási díj) áfáját úgy gondolom, le lehetne vonni, hiszen a cég tevékenységét szolgálja, ebből van bevétele. Válaszukat előre is köszönöm.

Hajó áfavisszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy belvízi személyszállítással és vízi jármű kölcsönzéssel foglalkozó társaság 8903 vtsz szám alá tartozó vitorlást szerez be. Kérdésem az lenne, hogy a vitorlás árának az áfája visszaigényelhető-e, ha a fenti tevékenységekre fogja azt használni?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Iparűzési adó alapjának megállapítása

Szipszer Tamás

adószakértő

Mit jelent?

Szipszer Tamás

adószakértő

Bérelt ingatlan megvétele

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 május
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2

Együttműködő partnereink