37 találat a(z) veszteségelhatárolás cimkére

Taobevallás Kérdés

Májustól fókuszban lesznek a kivás adózók Cikk

A NAV megyei és fővárosi igazgatóságai 2021 májusától a kivás adózókat ellenőrzik, olvasható a Nemzeti Adó- ás Vámhivatal (NAV) honlapján.

Veszteségelhatárolás felhasználásának alapja Kérdés

Nemleges nyilatkozatot adó őstermelő és az előző évek veszteségelhatárolása Kérdés

Devizás kölcsönök év végi átértékelése Kérdés

Veszteségelhatárolás ingatlanfejlesztő társaságnál Kérdés

Veszteségelhatárolás beolvadás esetén Kérdés

Elhatárolt veszteség igénybevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnek 2006-2007. években keletkezett 4184 eFt korlátlan ideig felhasználható vesztesége. Ebből 2008-ban 1016 eFt-ot felhasználtunk az adott évi eredmény elszámolásakor. 2004. év óta vezetjük a veszteségelhatárolás alakulását, felhasználhatóságát igazoló nyilvántartásunkat. A cég életében következett a "hét szűk esztendő", amikor a minimumadó beléptével fizettük a tárasági adót, de az elhatárolást már nem tudtuk figyelembe venni. 2009-ben még jeleztük a 0929-es bevallásom, de évekig ez elmaradt, csak a nyilvántartásunk tartalmazza a fel nem használt elhatárolást. 2018-ban több pályázat megnyerése és teljesítése eredményeként nyereséges évet zárunk, s most tudnánk először felhasználni a még fel nem használt 3168 eFt elhatárolást az eredmény 50%-áig. Kérdésem, hogy elegendő-e a nyilvántartásunk a fenti összeg jelenlegi felhasználásához? Várom megtisztelő válaszát. Tisztelettel: Géczi Sándorné

Új veszteségelhatárolási szabályok 2019-től – példával Cikk

A társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvényben (Tao. tv.) 2019-től bekövetkező változások érintették a veszteségelhatárolást, illetve az elhatárolt veszteség felhasználását is.

Kiva – veszteségelhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás időszakra eső veszteségelhatárolás értelmezésében kérném a segítségét. Az adózónak korábbi kivás időszakában jelentős vesztesége keletkezett, amelynek nagy része nem beruházáshoz kapcsolódott. A 2017-es évben megszűnt egy partnere, így a követelés értékét – mint bíróság előtt nem érvényesíthető követelést – adóalap-növelő tételként figyelembe kell venni. Ezzel szemben betehető a korábbi évek vesztesége? Milyen mértékben? A teljes felhalmozott veszteség, vagy a veszteség keletkezésének évében hatályos szabályok szerint figyelembe véve a korlátlan/10 év alatt kitételt? Előre is köszönöm válaszát!

Ők is katázhatnak jövőre Cikk

Elfogadta a parlament a kisadózó vállalkozások tételes adójáról (kata) és a kisvállalati adóról szóló törvényt módosító fideszes javaslatot. Jövőre az ügyvédi irodák is választhatják a katát.

Veszteségelhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2007-2008. éveket 2011. 10. 17-étől 2011. 12. 19-éig vizsgálta az adóhatóság, amely ellenőrzés megállapításait realizáló határozat 2012. 03. 20-án lett jogerős. A 2007. évi társasági adóalap a 767 ezer forintról -5489 ezer forintra változott, így a jogerős határozattal a 2007. és 2008. évi társasági adó alapja is negatív lett. A Tao. tv. 17. § (1) bekezdése szerint, amennyiben az adóalap bármely adóévben negatív, e veszteség elhatárolt összegét az adózó a következő adóévekben – a (2)-(9) bekezdésekben foglaltak figyelembevételével – döntése szerint felhasználhatja. E szabály alkalmazásában az adózó döntése az üzleti évről készített beszámolónak a gazdasági társaságokról szóló törvény (korábban: Gt.) előírásai alapján történt elfogadásával hozza meg. Adminisztrációs tehercsökkentési céllal – először a 2009. adóévi adókötelezettségekre is alkalmazhatóan – megszűnt a veszteségelhatárolás adóhatósági engedélye. Emellett a 2009 és az azt követő adóévekben keletkező negatív adóalap korlátlan elhatárolásának egyetlen törvényi feltétele, hogy a negatív adóalap a rendeltetésszerű joggyakorlás elvének betartásával keletkezzen. Az adóhatóság megállapításának jogerőssé válásának időpontjában már nem élt a bejelentési kötelezettség. Kérdésem, hogy a 2012. 03. 20-án jogerős határozat megállapításai „eredményeként” keletkezett 2007. és 2008. évi negatív adóalap esetében a 2010. 01. 01-jétől érvényes társasági adótörvény előírásai vonatkoznak-e a veszteségelhatárolásra? Köszönettel: Kállay Ferenc

Társasági adó, veszteségelhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy 2 fő magánszemély 50-50%-os tulajdonában lévő kft. átalakul, ahol az egyik fő marad a változatlanul továbbműködő társaságban mint tulajdonos, míg a másik tulajdonosé lesz a kiválással létrejövő kft. A vagyonmegosztás 50-50%-ban történt. Az átalakuló kft.-ben van korábbi évekről áthozható veszteség. Kérdésem, hogy az átvihető veszteség megosztására van-e lehetőség a két társaság között? Köszönettel: Simonné

Új szabályok, amelyek miatt érdemes lesz a kisvállalati adózást választani Cikk

Másként kell meghatározni az adóalapot, előnyösebbek lesznek a létszámfeltételek – egyebek közt ezeket tartalmazzák a Magyar Közlönyben tegnap kihirdetett adózási „saláta” törvény kisvállalati adózásra vonatkozó, 2017-től hatályos passzusai.

Amikor a veszteség adót csökkenthet – itt a bevallások ideje. Példákkal Cikk

A társaságok korábbi évek veszteségeivel csökkenthetik adott évi nyereségüket, fizetendő adójukat. Példákkal ismertetjük, hogyan befolyásolja a minimimumadó, az átalakulás és az elidegenítés az elhatárolt veszteség felhasználását, továbbá erre milyen időkorlátokra és átmeneti szabályokra kell tekintettel lenni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldre költözött személy magyarországi adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Osztalékfizetés és szocho

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Ügyvédi iroda

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close