48 találat a(z) veszélyeztetett terhes cimkére

Gyes után táppénz, illetve csed és gyed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kislányommal (másfél éves) jelenleg gyesen vagyok, a gyest alanyi jogon kapom, a 365 nap biztosítási időm nem volt meg. 2016. szeptember 1-jétől gyes mellett dolgozom. Most derült ki, hogy újra babát várok. Az első babával veszélyeztetett terhes voltam. Kérdésem, ha az orvos betegállományba vesz, jár nekem a táppénz? A terhesség teljes idejére vagy csak a munkaviszonyban töltött időre? Ha jár, mi lesz a táppénz alapja? (Munkaszerződésem szerinti bérem bruttó 220 ezer forint.) Ha kaphatom a táppénzt, utána igénybe vehetem a csedet, illetve a gyedet, vagy csak a gyest kaphatom? Köszönettel várom válaszát.

Csed – kata Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Szeretnék segítséget kérni csed/gyed//kata kérdésekhez. 2007. 03. 26. – 2015. 12. 15.: alkalmazotti munkaviszonnyal rendelkeztem. 2015. 12. 16. – 2016. 03. 14.: munkanélküli/álláskeresési járadékban részesültem. 2016. 03. 15. – 2016. 09. 30.: csak a 7050 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettem magánszemélyként a NAV felé 2016. 10. 01-től a havi 75 ezer forintos katafizetést választom a 136 250 forint ellátási alappal. Kislányom várható születése 2017. 01. 19., veszélyeztetett terhes vagyok. Csedre a szülést megelőző 28. naptól december 22-étől szeretnék menni (vagy ettől eltérően az esetleges koraszületés időpontjától), ezt megelőzően táppénzen szeretnék lenni novembertől vagy decembertől. Kaphatok-e táppénzt és csedet, és mekkora összeget? Előre is nagyon köszönöm a válaszát.

Ellátás alatti átjelentések Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelünk egy céget, amely hamarosan egy másik cégbe szeretné az összes alkalmazottját átjelenteni. Valószínű, hogy a tartozások miatt a cég majd felszámolás alá fog kerülni. Van kettő dolgozó, az egyik veszélyeztetett terhes és táppénzen van, a másik pedig gyesen van még. Jól gondolom-e, hogy nem lehet őket átjelenteni, s valószínű, hogy a dolgozók sem fognak belemenni a közös megegyezésbe, és az ellátások miatt sem lenne túl jó. Esetleg erre lenne valamilyen megoldás? Előre is köszönöm szépen a segítséget.

Betegszabadság veszélyeztetett terhesség után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik dolgozónk veszélyeztetett terhes volt 2015. októbertől folyamatos betegállományban. Februárban sajnos elment a baba 15-én, és 16-ától már táppénzt írtak a beteglapjára. A tb megszüntette a táppénzt 15-ével, tekintve, hogy mivel már nem veszélyeztetett terhes, innen 15 nap betegszabadság, és majd azután van újra táppénz. Amikor folyamatosan beteg valaki, 8-as vagy 9-es kód nem mindegy? Megszakítja a táppénzt a betegségi mód váltás? Köszönöm válaszukat.

Táppénzjogosultság veszélyeztetett terhesként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott dolgozót a szerződés lejárta előtt, veszélyeztetett terhesként táppénzes állományba veszik. Megszüntethető-e a munkaviszonya a szerződés lejártakor, és jogosult-e ezt követően továbbra is táppénzre?

Rokkantellátás, táppénz babavárás okán Kérdés

Tisztelt szakértő, megváltozott munkaképességű kollégánk, aki rokkantszerű ellátásában részesül (korábban rokkant nyugdíj) babavárás okán jogosult-e táppénzre? Példáulveszélyeztetett terhesség esetén?

Táppénz két jogviszonyban veszélyeztetett terhesség esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Bár lehetőség van arra, hogy a több jogviszonyban lévő dolgozó esetén csak az egyikben legyen táppénzen a dolgozó, nekem mégis gyanús, és ezért megerősítést kérek. Tehát adott esetben ha egy dolgozó két munkakört lát el és az orvos veszélyeztetett terhes állományba veszi, törvényes-e, hogy csak az egyik munkakörében (például felszolgáló) megy el táppénzre, a másik munkakörében (például hostess) tovább folytatja a munkát? Maga a veszélyeztetett terhesség kizárja-e bármilyen jellegű fizikai munkakör végzését? Hostessként is fizikai munkakört látna el – vendégek fogadása, asztalhoz kísérése – viszont nem kellene emelgetnie a tányérokat.

Gyesről táppénzre Kérdés

Kedves Szakértő! Munkaviszonyom 2011 októbere óta van a jelenlegi munkáltatómnál, 2013. márciustól-2013. októberig, a szülésig veszélyeztetett terhesként voltam itthon, ezt követte a tgyás, majd a gyed, és pár napja beadtam az államkincstárhoz a gyes iránti igényemet. Tegnap kiderült, hogy ismét várandós vagyok. A korom és a pajzsmirigy-rendellenességem miatt ismét veszélyeztetett terhes vagyok. A kérdésem az, hogy ilyenkor hogyan számítják majd a táppénzt? Köszönöm válaszát!

Csed, gyed jogosultság veszélyeztetett terhesség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tanácsot szeretnék kérni Önöktől, hogy az alább levezetett munkaviszony alapján jogosult leszek-e csedre és gyedre, ha igen, akkor milyen jövedelem alapján fogja az OEP megállapítani a pénzbeli járandóságomat, illetve, ha táppénzre megyek? 2014. július 29-2015. 06.17-ig 8 órás munkaviszonyban 2014-ben a havi alapbérem 102 000 forint, túlórákkal együtt 130 000 forint. 2015. évben az alapbérem 120.000 forint, túlórákkal együtt 140-150 000 forint között volt. A munkaviszonyom 2015. 06. 17-én megszűnt. 2015. 06. 18-án új munkaviszonyban állok a mai napig (8 órás, 122 000.forint a bruttó bérem). Közben kismama lettem. Én nem szeretnék elmenni táppénzre, de az orvosom ragaszkodik hozzá, hogy augusztus elején elmenjek, mivel ikreket várok éa magas a vérnyomásom is. A szülés várható időpontja 2016. január 22., de lehetséges, hogy – ikerterhesség miatt – már 2015-ben megszületnek a gyermekeim. Előre is köszönöm válaszukat.

Betegszabadság/táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Várandós kismama előrehaladott terhessége (8. hónapos) miatt munkáját nem tudja ellátni. Amennyiben a háziorvos keresőképtelennek nyilvánítja, de nem veszélyeztetett terhes, jól értelmezem-e, hogy az eb-törvény 46. § (2) bekezdésében foglaltak alapján azonnal táppénzt kap, a munkáltatónak nem kell a részére betegszabadságot biztosítani? (Az említett jogszabályhely szerint a 44. § a) és f) pontjában említett keresőképtelenség esetében táppénzre legkorábban a betegszabadságra való jogosultság lejártát követő naptól jogosult. A várandósság miatti keresőképtelenséget viszont a 44. § b) pontja rögzíti.) Válaszát előre is nagyon köszönöm.

Veszélyeztetett terhes Kérdés

Folyamatos munkaviszonyom volt több mint 2 évig, mely január végén szűnt meg. Február 1-jétől április végéig regisztrált munkanélküli voltam, és mind a 3 hónapra ellátást kaptam, vagyis végig biztosított voltam. Május 1-jétől új munkahelyem lett, ahol dolgozom is, de közben terhes lettem, és a koromnál és az egészségügyi állapotomnál fogva veszélyeztetett terhes vagyok, bár még 1-2 hónapig mindenképpen szeretnék dolgozni, ha bírok. Nem tudom, hogy ez hogyan befolyásolja az alábbiakat, kérem válaszoljon a kérdéseimre, mert nem szeretnék hátrányos helyzetbe kerülni azáltal, ha esetleg elmennék táppénzre, valamint a munkáltatómat sem szeretném kihasználni, mert jó munkahely. Kérdéseim az alábbiak: A fent említett munkatörténet alapján: – Munkáltatómnak milyen anyagi kiadása lesz, ha én veszélyeztetett terhesként táppénzre megyek? – Kell-e neki bármilyen járulékot fizetnie utánam (szja, tb, munkáltatói, stb.)? – Mennyi táppénzt kapok, és meddig? – Ezen táppénz, valamint a munkaügyi központból kapott álláskeresési járadék jövedelemként számít-e, vagyis a tgyás, gyed, gyesemet ezek hogyan befolyásolják? Kapok-e mindent, és ha igen, mennyit? A munkaügyi központból havi nettó 80 000 forintot, előtte havi nettó 235 000 forintot kaptam, a jelenlegi munkahelyemen havi nettó 150 000 forintot kapok.

Gyed alatti terhesség esetén járó ellátások Kérdés

Tisztelt Szakértő! Konkrét témában kérném a segítségét. Kismama 21 hónapos gyermekével gyeden van. Veszélyeztetett terhes volt, ezért végig táppénzen volt a terhessége alatt. Előtte folyamatos munkaviszonya volt. Most ismét terhes, a szülés várható időpontja november 26. Kérdésem az lenne, hogy jogosult-e csedre, mikortól, és milyen jövedelem alapján, illetve gyedet mikortól kaphat, és milyen jövedelem alapján? Esetleg apuka legyen gyesen és anyuka kaphat-e más ellátást? Válaszát előre is köszönöm.

9 ok, ami miatt nem tud dolgozni: ezt kell olyankor tennie Cikk

A keresőképtelenség kifejezés hallatán szinte automatikusan a táppénzre asszociálunk, holott a keresőképtelen állapot csak egyike a táppénz jogosultsági feltételeinek, és számtalan olyan helyzetet említhetnénk, amikor a keresőképtelen személy nem jogosult táppénzre.

Táppénz – határozott idejű szerződés Kérdés

Szeretném állásfoglalásukat kérni. Három hónapos határozott idejű szerződést kötöttünk a munkavállalóval, ő ez idő alatt táppénzre ment veszélyeztetett terhesként. 2015. február 6-án lejár a szerződése, mi a teendője a munkaadónak? Várom válaszukat köszönettel!

Táppénz számítása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Kérem segítsenek az alábbi táppénzügyben. 2015. április hónapra vagyok kiírva szülésre, jelenlegi biztosítási jogviszonyom 2014. 09. 15-én kezdődött. Jelenleg heti 40 órás munkaviszonyom van, havi 200 000 forint bruttó bérrel. Ezt megelőzően 2013. 01. 01-2014.07.31-éig volt heti 10 órás munkaviszonyom. A héten kiderült, hogy veszélyeztetett terhes vagyok. Az a kérdésem, hogy ha november végén elmegyek táppénzre, mi lesz a tgyás, valamint a gyed számításának az alapja? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Osztalék kifizetése kivás cég esetében

Széles Imre

tb-szakértő

Gyet melletti ev.

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs