81 találat a(z) vasárnapi munkavégzés cimkére

Ügyvezető vasárnapi pótléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes kft. ügyvezetője (ő a tag) 8 órában a kft.-ben van bejelentve. Emellett van egy foglalkoztatott munkavállalója. A Kszvmtv. 1. paragrafus 15. alapján nem vonatkozik rá a jogszabály, ennek ellenére csak az ügyvezető dolgozik vasárnaponként az üzletben. Az lenne a kérdésem, hogy vonatkozik-e az ügyvezetőre a vasárnapi pótlék (50 százalék) kötelezettség, vagy például a személyes közreműködésre tekintettel el lehet-e tőle tekinteni? Köszönöm válaszát: PB

Ők bezzeg dolgoztathatók vasárnap és éjszaka is a boltokban Cikk

A kereskedelmet kiszolgáló tevékenység, közöttük az árufeltöltés vagy a takarítás nem tartozik a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény hatálya alá – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az MTI megkeresésére.

Feleség, mint "beugró" Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó élelmiszer kisboltot üzemeltet. Az új szabályozás alapján csak ő, illetve közeli hozzátartozója lehet vasárnaponként az üzletben, mint eladó. Ha az egyéni vállalkozó egy-egy vasárnap nem ér rá és, a felesége "ugrik be" helyette, akkor vele kell-e munkaszerződést kötni és részére bért fizetni? Ha a kötelező legkisebb órabért számoljuk el neki, akkor vasárnapra jár-e bérpótlék? Tisztelettel: Emese

Alkalmi munkavállaló bére – szombat, vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm a szombat-vasárnapi munkavégzéssel kapcsolatban adott szakvéleményét. Az alkalmi munkások szombati és vasárnapi foglalkoztatásával kapcsolatos válaszának értelmezéséhez szükségem van további segítségére. Amennyiben az alkalmi munkavállalókat szombaton és vasárnap alkalmazza az építőipari vállalkozás, az előírt, minimálisan megszabott alkalmi munkabérért, és a munka ezeken a napokon 8 óra, akkor kell-e további bérpótlékot fizetnie? 2. Abban az esetben, ha reggel 8 órától tart a munkaidő, és 10 órát foglalkoztatja a munkáltató az alkalmi munkavállalót a jogszabályban meghatározott minimális órabérért szombaton és vasárnap, akkor elegendő-e a 10 órára megszabott minimális órabér alapján fizetendő alkalmi munkabérben megállapodnia, vagy terheli a munkaadót még valamilyen bérpótlék-megállapítási kötelezettség? Segítségét köszönöm.

Vasárnapi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy dohányboltban ami éjjel-nappal tart nyitva, március 15-e után is így van a nyitva tartása, mert 200 négyzetméter alatti, egyéni vállalkozásban működik. Ilyenkor a vállalkozó és a feleség vannak az üzletben. A kérdésem az lenne, hogy a feleség alkalmazotti jogviszonyban is áll a vállalkozásban, vasárnapra, illetve az éjszakákra őt be kell-e jelenteni más jogviszonyba, vagy marad a rendes munkaviszonyos jogviszonya? Van-e ezzel valami teendő? Válaszukat előre is köszönöm.

Vasárnapi munkavégzés Kérdés

Tisztelt Adózóna! Jelenleg a dohánybolt 20 százalékos tulajdonosa heti 20 órás részmunkaidőben van foglalkoztatva. Eddig heti 10 órában mindig vasárnap dolgozott. Az új nyitva tartás szerint szombaton dolgozna 5 órát és vasárnap dolgozna 15 órát. Lehetséges ez? Az alapbéren kívül kell-e számára vasárnapi pótlékot fizetni?

Vasárnapi és ünnepnapi munka Kérdés

Be kell-e jelenteni, dokumentálni a vasárnapi és ünnepnapi munkát akkor, ha a kft.-tulajdonos házastársa (aki a kft. alkalmazottja) vagy a gyermeke (aki szintén a kft. alkalmazotta) dolgozik? Ha igen, mi a teendő?

Vasárnapi nyitvatartás és a segítő családtag Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó felesége, mint segítő családtag dolgozhat vasárnap az élelmiszer boltban. Egyébként a hét többi napján munkaviszonyban van foglalkoztatva. Kérdésem, hogy vasárnap milyen jogviszonyra kell bejelenteni, mivel a Tbj.-törvény szerint nincs segítő családtagi jogviszony? Dolgozhat-e munkaviszonyban vasárnap? Mária

Mit értünk szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységen? Kérdés

Egy kft. egy adott címen, egy helyrajzi számon, külön épületben üzemeltet szállodát és egy kereskedelmi egységet, melyben élelmiszert, zöldséget, virágot, ajándéktárgyat, újságot, helyben sütött pékárut, dohányárut elkülönített helyiségben, telefonkártyát, a HU-GO rendszerben kamionok részére útdijat árusít. Eddig 0-24 órás nyitvatartással üzemelt A 2014. évi CII. törvény a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról 1. paragrafusának (2) bekezdése szerint a törvény hatálya nem terjed ki: 11. a szálláshelyen végzett kereskedelmi tevékenységre; Mit takar ez a pont? Az általam leírt tevékenységre alkalmazható-e, hogy az adott egység nem tartozik a törvény hatálya alá? Ha igen, az alkalmazottak dolgozhatnak-e a tiltott időszakban? Köszönöm és várom mielőbbi válaszukat.

Szombaton és vasárnapon történő munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Építőipari vállalkozás heti 40 órás foglalkoztatásra irányuló munkaszerződés szerinti munkavállalóinak túlmunka címén szombaton és vasárnap rendel el rendkívüli munkavégzést. Értelmezésünk szerint ezen munkaidőre 100 százalékos bérpótlék jár a munkavállalónak. Mire kell még ügyelni a túlóra elrendelésével kapcsolatban? 2. Építőipari vállalkozás alkalmi munkavállalókat alkalmaz szombaton és vasárnap. Az alkalmi munkavállalók részére a díjazásra, illetve az alkalmazásra teintettel van-e valamilyen sajátos előírás, korlátozza-e az alkalmi munkavállalók szombati és vasárnapi foglalkoztatását valamilyen szabályozás? Segítségüket köszönöm.

Megbízási szerződés kft.-tulajdonosnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném a segítségét. Kiskereskedelmi tevékenységet folytató kft. tagja, aki mezőgazdasági őstermelőként biztosított (előző év árbevételének 20 százaléka után fizet maga után járulékot) beállhat-e dolgozni a boltba megbízási szerződéssel? Nem ő az ügyvezető, csak 24 százalékban tulajdonos a kft.-ben. A másik kérdésem pedig az lenne, hogy vasárnap milyen jogviszonyban dolgozhatnak a kft.-tulajdonosok a boltban? Válaszát előre is köszönöm.

Itt a lista: vasárnaponként ezek az üzletek, és így lehetnek nyitva Cikk

Március 15-e óta az üzletek – meghatározott kivételektől eltekintve – vasárnap és munkaszüneti napokon zárva tartanak. Cikkünkben részletezzük, mely üzletek, és milyen megkötések mellett tarthatnak nyitva a hét utolsó napján.

Kereskedelmi üzlet nyitva tartása Kérdés

Az egyéni vállalkozó üzemeltet egy vegyes élelmiszer üzletet. Alkalmazottai is vannak. Minden nap hajnali 4 órától este 22 óráig van nyitva Ha jól értelmezem, vasárnap nyitva tarthat ebben az időben, de csak abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó vagy a családtagja van az üzletben, és 200 négyzetméter alatt van az üzlet? A hétköznapokon hajnali 4-től reggel hatig dolgozhat-e alkalmazott?

Betéti társaság tulajdonosának juttatása vasárnapi munkavégzés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Betéti társaság kültagjának, amennyiben a társaság kiskereskedelmi üzletében vasárnap munkát végez, milyen jogcímen számfejthető a közreműködés/munkavégzés díja? Alkalmi munkavállalás? Munkaszerződés, csak hétvégi munkára? Legyen szíves segíteni ebben a témában.

Vasárnapi zárva tartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2014. évi CII. törvény a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény tilalma vonatkozik-e az alábbi esetre? Vállalkozásunk erdei iskolai szálláshely-szolgáltatást végez 6 darab különböző épületben egy faluban. Egy lakókocsiból átalakított kis boltot alakított ki, amiben jégkrémet, üditőt, csokikat, stb. árul az ide érkező, elsősorban gyermekek részére. A boltot igény szerint nyitjuk ki, tehát nincs állandó nyitvatartási idő. Kérdés, hogy a vasárnap megszálló vendégeknek ke lehet-e nyitni a miniboltot? Másik kérdés, hogy a vállalkozás egy horgásztavat is üzemeltet, ahol büfében árul üditőt, és szeszes italt, elsősorban hétvégén van forgalom, mivel akkor jönnek a horgászok. A büfé kinyithat vasárnap is? Előre is köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Visszaigényelhető áfa engedményezése kapcsolt félre

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Induló vállalkozás kkv-besorolása

Erdős Gabriella

adószakértő

TaxMind Kft.

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 március
H K Sze Cs P Sz V
27 28 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs