58 találat a(z) vasárnap cimkére

Vasárnapi munkavégzés és vasárnapra eső munkaszüneti nap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk szeretne három műszakos (8 órás) munkarendet bevezetni, jelenleg két műszakos munkarendet alkalmazunk, működésünk eléri a heti 80 órát, így vasárnapra is beoszthatók a munkavállalók, illetve háromhavi munkaidőkeretet alkalmazunk. Főszabály szerint az általános munkarend az irányadó: hétfő–péntek, heti 40 óra. Munkaszüneti napon cégünk nem dolgozik. A hét közben lévő munkaszüneti napokat fizetjük az órabéreseknek mint fizetett ünnep. Ha a munkavégzés vasárnap 21:20-tól kezdődne (a tömegközlekedést figyelembe véve) és hétfőn 5:40-ig tartana, ebben az esetben vasárnapi munkanapnak kell ezt a napot kezelni vagy minősíthetjük hétfői munkanapnak is? Ha húsvét vasárnapra nincs beosztva az órabéres munkavállaló (például vasárnap helyett péntekre osztjuk be), ebben az esetben hány nap munkaszüneti napot kell részére fizetnünk: 2 napot (vasárnap és hétfő)? Vagy csak a húsvét hétfőt? Mint az általános munkarendnél? Illetve ha a munkaszüneti nap csak vasárnapra esne ( az idén húsvét és pünkösd kivételével már ilyen nap nem lesz), és nincs beosztva erre a vasárnapra a munkavállaló, akkor jár-e neki munkaszüneti nap? Hiszen az általános munkarendben dolgozóknak ilyenkor nem jár. Köszönöm előre is a válaszukat. Kertész Mónika

Bérpótlékok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy iskola konyha, ahol a dolgozók vasárnap is és munkaszüneti napon is dolgoznak. Kérdésem az lenne, hogy az iskola konyha közétkeztetésnek minősül, jár-e a dolgozóknak vasárnapi pótlék, illetve munkaszüneti napi bérpótlék? Köszönöm szépen válaszát.

Vasárnapi boltbezárás: ebben az országban sem lehetne vásárolni Cikk

Be kell hogy zárjanak vasárnapokon és ünnepnapokon az üzletek és bevásárlóközpontok Olaszországban, hogy az alkalmazottak megkaphassák az őket megillető szabadságot – jelentette ki vasárnap Luigi di Maio gazdaságfejlesztési, jóléti és munkaügyi miniszter, miniszterelnök-helyettes.

Újra vasárnapi boltzár? Cikk

Orbán Viktor miniszterelnökhöz fordul több százezer ágazati munkavállaló nevében a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete. Azt kérik, a kormány vegye fontolóra a vasárnapi munkavégzés áruházi tilalmának újbóli elrendelését, akár részlegesen, nemzetközi mintára – tudta meg a Magyar Idők. A boltzár a javaslattevők szerint enyhítené a béremelések ellenére fennálló munkaerőhiányt, könnyítené a cégek működését, és azt üzenné Európának: hazánk a családok értékeit a haszon elé helyezi – írja a lap.

Bérleti díj fizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ipari célú bérleti szerződésben előre, minden hónap első napján kell a bérleti díjat rendezni. Ha a tárgyhó első napja hétvégére (szombatra vagy vasárnapra esik), akkor a fizetés határnapja is tolódik a hónap második vagy harmadik napjára? Vagy esetleg már az előző nap vagyis a megelőző hónap utolsó napján kell kifizetni a bérleti díjat? Válaszát tisztelettel köszönöm!

Munkaidőkeret Kérdés

Olvasva a 2018.01.04.-én megjelent írásukat a munkaidőkeretről (Munkaidőkeret: mit szabad a munkáltatónak, mit nem?) felmerült bennem néhány kérdés, mivel be szeretnénk vezetni a munkaidőkeret használatát egy vendéglátó ipari tevékenységet folytató kft.-nél. 1. A napi 12 órás beosztást lehet akkor is alkalmazni, ha nem készenléti jellegű munkakörről van szó, vagy nem a munkáltató közeli hozzátartozója a munkavállaló? Mt. 92. § 2. A heti 48 órát meg lehet-e haladni, illetve az egymást követő 5 napon napi 12 órára történő beosztás (heti 60 óra) szabályos-e a vendéglátóiparban? 3. A szabadság időtartamát hogyan kell figyelembe venni: ha például 2 napot hiányzott a munkavállaló és ezeken a napokon napi 12 órát dolgozott volna. Ez esetben 2 nap vagy 3 nap a szabadság időtartama (napi 8 órával kell-e számolni)? 4. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetében ha a munkavállaló rendes beosztása például március15-ére esik, jogosult-e 100 százalék bérpótlékra? 5. Vasárnapi munkavégzés esetében (a vasárnap is nyitvatartó vendéglátóiparban, boltokban) is jár az 50 százalék bérpótlék akár alkalmazunk munkaidőkeretet, akár nem? Szakértői válaszukat előre is köszönöm!

Vasárnapra szabadság Kérdés

Tisztelt Szakértők! Egyik munkáltató tevékenységi köre étteremüzemeltetés, vendéglátás, ezért vasárnap is üzemel. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben vasárnapra adható-e ki rendes szabadság a munkavállalónak, ha a heti pihenőnapot már megkapta. Előre is köszönöm válaszukat! Kiss Beáta

Vasárnapi bérpótlék Kérdés

Munkaidőkeretes foglalkoztatás esetében a kávézó vasárnapi napon is nyitva tart és egyműszakos munkarendben kerülnek beosztásra a dolgozók. Jár a munkavállalóknak a vasárnapi bérpótlék? Előre is nagyon köszönöm!

Vasárnapi ünnepnap Kérdés

Tisztelt Cím! Arról szeretnék tájékoztatást kérni, hogy amennyiben egy ünnepnap vasárnapra esik és rendeltetésszerűen nyitva van a munkahely, akkor a munkavállaló 100 százalék vagy 200 százalék pótlékra jogosult? Válaszukat előre is köszönöm.

Így kell kimatekozni a távolléti díj összegét. Példákkal Cikk

Bár a munkavállaló csak 3 napig volt szabadságon, mégsem egyszerű kiszámolni, hogy milyen összegű távolléti díjra jogosult: meg kell határozni az esedékesség időpontját és kalkulálni kell bizonyos bérpótlékokkal is. Cikkünkben az 1 napra és 1 órára járó havibér, valamint a bérpótlék alapjának meghatározásáról is szó lesz.

Pihenőnap kiadása (vasárnapra) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Labdarúgó sportegyesületünk a csapatok edzőit részmunkaidő keretében foglalkoztatja (havi 40, ill. 48 óra, napi 4 óra, így 10, ill. 12 nap). A munkaidő-beosztásuk hétköznapra (edzések) és hétvégére (vasárnapra, bajnoki fordulók ezen a napon vannak)) is esik. Éppen ezért gondoljuk – és ebben az önöktől kapott korábbi kérdéseinkre feltett válaszok meg is erősítenek –, hogy a munkakör jellege alapján rendeltetésünk folytán vasárnap is működő munkáltató vagyunk. Az a kérdésem, hogy ebben az esetben is vonatkozik-e ránk a zMt. 105. § (4) pontja, azaz "munkavállaló számára – a 101. § (1) bekezdés f) pont kivételével – havonta legalább egy heti pihenőnapot vasárnapra kell beosztani." Hisz az idézett 101. § (1) f) pontja csak a kizárólag szombaton és vasárnap részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalókra vonatkozik – ez ránk nem igaz, mert nem csak szombaton és vasárnap foglalkoztatjuk az edzőket, hanem ahogy fent említettem, hétköznap is. Vagyis annak ellenére, hogy minden vasárnap van bajnoki forduló (nyilván a nyári és téli bajnoki szüneten kívül), az edzőknek ettől függetlenül legalább egy vasárnapot mégis pihenőnapként kell kiosztani? Előre is köszönöm a választ.

Kik dolgozhatnak idén augusztus 20-án? Itt a válasz Cikk

Idén augusztus 20-a vasárnapra esik. A vasárnapra vagy a munkaszüneti napra vonatkozó munkajogi szabályok érvényesek? Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Vasárnapi bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Vállalkozásunk állattenyésztéssel foglalkozik, tehát tevékenységéből kifolyólag megszakítás nélküli munkarendben dolgoznak alkalmazottaink. A munkavállalóknak a munkáltató sajátos tevékenységére tekintettel nem jár vasárnapi munkavégzésre pótlék. Nyáron a szabadságolásokat alkalmi munkavállalók bevonásával tudjuk megoldani. Rájuk is ugyanúgy vonatkozik a pótlékmentesség? Ha éjjeliőrt helyettesíti alkalmi munkavállaló, rá milyen szabály vonatkozik? Válaszát előre is köszönöm. Gál Veronika

Bérpótlék vasárnapra, munkaszüneti napra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy tevékenysége folytán vasárnap is működő munkáltató egyenlőtlen munkaidő-beosztásban, munkaidőkeretben karbantartókat alkalmaz. A tevékenységük többműszakos. Milyen bérpótlék illeti meg őket vasárnapra, illetve munkaszüneti napra történő beosztás esetén? Válaszát köszönöm

Műszakpótlék hétvégén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Elnézést kérek, korábbi kérdésemmel kapcsolatban, (http://adozona.hu/kerdesek/2017_3_20_Muszakpotlek_hetvegen_aqf) az ügyfelem kérésére további megerősítést kérnék az ügyben. Konkrét példával: egy dolgozó egyik héten, hétfőtől vasárnapig van beosztva, minden nap 15-23-óráig.(Műszakpótlékra jogosító feltételek egész hónapra vetítve fennállnak.) Az órabére 1000 forint. Ebben az esetben szombati, illetve vasárnapi napra, (helyette pihenőnapot nem kap) mennyi munkabér illeti meg? Az én számításom szerint szombatra: (8*1000)+(8*1000*50%)+(5*1000*30%)=13 500 forint, vasárnapra: (8*1000)+(8*1000*100%)+(5*1000*30%)=17 500 forint. Előre is köszönöm szépen a segítséget. Üdvözlettel: Bíró Ildikó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Bérkifizetés tárgyi eszközzel

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Beteg gyermek után járó pótszabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Öregségi nyugdíjkorhatár elérése

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 október
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close