7 találat a(z) vagyonközösség cimkére

Házastársi tartás címén fizetett összeg adózik-e? Kérdés

Adózási kérdések házastársi vagyonközösség megszüntetésekor Cikk

Egy bt.-ben a férj beltag, a feleség kültag, 25-25 százalékos tulajdonrésszel. A házastársak válni készülnek, folyamatban van a házassági vagyonközösség megszüntetése. A megosztandó vagyon egy ingatlan, 36 millió forint/fő értékű. A társaság utolsó zárómérlegében kimutatott saját tőke értékének 25 százaléka 60 000 ezer forint, melyből a jegyzett tőke 18 ezer forint, az eredménytartalék 59 982 ezer forint. A vagyonmegosztás során az üzletrész és az ingatlan értékének különbözete az szja-törvény 1. számú mellékletének 7.6. pontja szerint adómentes bevételnek tekintendő mindkét fél részéről? – kérdezte olvasónk. Horváthné Szabó Beáta adószakértő válaszolt.

Tartozik az adóval a házastársam, viheti-e a NAV a különvagyonomat? Cikk

Házassági különvagyonnak számítana-e az édesanyám tulajdonát képező gépjármű – amelynek én vagyok az üzembentartója – , ha azt nekem ajándékozná? Ha a házastársamnak van tartozása, akkor ezt az ingóságot az ajándékozás után lefoglalhatja a NAV? Nekem kell az ajándékozást bizonyítanom? Ha a házastársamnak a bt.-ben köztartozása van, az az én saját bt.-mben lévő (édesanyám és én alapítottuk még a házasság előtt) vagyont is érintheti? – kérdezte olvasónk. Dr. Szeiler Nikolett ügyvéd, adótanácsadó szakértőnk válaszolt.

Házasság felbontásából származó ingatlan értékesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az ügyfelem házassága megszűnésekor egy 10 évvel korábban megvásárolt ingatlannak 2015. évben, a korábbi 50 százalékos tulajdoni részét is megkapta a vagyonközösség megszüntetésekor. Ezt az ingatlant értékesítette 2016. évben. Kérdésem az, hogy terheli-e az ügyfelemet szja-fizetési kötelezettség a házassági vagyonközösség megszüntetéséből származó másik 50 százalékos rész értékesítése miatt? Ha igen, milyen összeget kell figyelembe venni ennek az alapjául?

Lakáshitel-törlesztési támogatás: ezt minden házastársnak tudnia kell! Cikk

Többen tanácstalanok, vajon kaphat-e a munkáltatójától adómentes lakáscélú támogatást a munkavállaló olyan lakáscélú hitel törlesztésére, amelyben csak úgy érintett, hogy házastársként a kötelezett adóstársa, de az adott lakásban nincs az ingatlanügyi hatóság által bejegyzett tulajdoni hányada, haszonélvezeti joga. Mit mondanak a jogszabályok?

Malackodás a bíróságon: gondolná, hogy váláskor áfát is kell fizetni? Cikk

Vállalkozó házaspár válik. A vagyonközösség megosztásának részeként az egyéni vállalkozó férj 15 millió forint értékű árut ad át a feleségének, aki ezt a tulajdonában lévő kereskedelmi tevékenységet folytató kft. üzletében értékesíteni szándékozik. Felmerül a kérdés, kell-e az ügyletről számlát kiállítani? Ki fizeti meg az áfát?

Túlélő élettárs hozzátartozói nyugellátása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Túlélő élettárs esetében az özvegyi nyugdíj igénylésénél elegendő-e az állandó lakcím benyújtásával igazolni, hogy az élettársak már 10 éve együttéltek, illetve egy ügyvéd által ellenjegyzett nyilatkozat, hogy több mint tíz éve közös háztartásban, érzelmi közösségben éltek együtt? Az élettársak korábban nem vetették magukat nyílvántartásba a közjegyzőnél.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Osztalékká vált osztalékelőleg

Szipszer Tamás

adószakértő

Őstermelő és egyéni vállalkozó iparűzési adó

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szekrényzár fordított áfával?

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2024 április
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5

Együttműködő partnereink