101 találat a(z) vállalkozás megszüntetése cimkére

Pénzforgalmi áfa megszűnés után Kérdés

Tisztelt Szakértő! Pénzforgalmi áfát választó egyéni vállalkozó év közben megszüntette a tevékenységét. Az utolsó áfabevallásában bevallotta, és be is fizette azon számlák áfáját, amelyeket vevői a megszűnés napjáig nem fizettek ki. Kérdésem, ha a megszűnést követően, de még az adóévben befolynak a kintlevőségei, árbevételként a nettó értéket veheti-e figyelembe? Figyelembe veheti-e a számlák már befizetett áfatartalmát? Köszönöm válaszát.

Egyéni vállalkozás folytatása örökösi jogcímen Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! Édesapám egyéni vállalkozó volt, és elhunyt. Én folytatnám tovább a vállalkozását örökösi jogcímen, de már én is egyéni vállalkozó vagyok 2010. óta. A kérdésem az lenne, hogy folytathatom-e tovább az ő vállalkozását, és hogyan kivitelezhető ez? Az okmányirodában azt a felvilágosítást kaptam, hogy meg kell szüntetnem a saját vállalkozásomat, hogy örökösi jogcímen folytathassam az ő vállalkozását is. Mindkét vállalkozásnak ugyanaz a tevékenysége, és mindegyikben vannak eszközök, és lett korábban fejlesztési tartalék is képezve. Ha nekem meg kell szüntetnem a vállalkozásomat, az eszközök miatt adófizetési kötelezettségem lenne, valamint ebben az évben már volt értékesítésem is, így jelentős az eredményem, ami után szintén adófizetési kötelezettségem keletkezne. Ugyanazt a tevékenységet folytatnám, ugyanazokkal az eszközökkel. Az adóhivatal sem tudott felvilágosítást adni ebben a témában! Válaszukat előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszüntetése – vállalkozásba bevitt ingatlan Kérdés

Egyéni vállalkozó 24 éve vásárolt üzlethelyiséget, amit bérbeadással hasznosított. Meg kívánja szüntetni az egyéni vállalkozását, az ingatlan után kell-e adóznia? Könyv szerinti értéke nulla. Ha a megszűnés után értékesíti az ingatlant, akkor kell-e adóznia, mivel már 24 év telt el a beszerzéstől számítva? Köszönettel várom válaszukat.

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vagyok. Tevékenységemet közel öt éve szüneteltetem. A szüneteltetésre rendelkezésre álló 5 év leteltét követően sem kívánom már a tevékenységemet folytatni. Kérdésem: a szüneteltetésre rendelkezésre álló 5 év elteltével az egyéni vállalkozók nyilvántartásából automatikusan törlésre kerülök-e, illetve van-e, ha igen, milyen bevallási, vagy egyéb kötelezettségem, és mely szervek felé (például NAV, önkormányzat...) Válaszát előre is köszönöm.

Egyszemélyes evás kft. megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyszemélyes evás kft. egyszerűsített végelszámolással való megszüntetésének lehetőségéről, menetéről és költségeiről kérném szíves tájékoztatását! Amennyiben ez nem lehetséges, akkor hogyan tud megszűnni saját elhatározásból (menete, költsége)? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

2016-ban megszüntetett egyéni vállalkozás elszámolását mely nyomtatványon kell elkészíteni?

Kötelező törzstőkeemelés helyett Kérdés

http://adozona.hu/szamvitel/Kotelezo_torzstokeemeles_helyett_atalakulas_OKVUH0#utm_source=adozona.hu&utm_medium=email&utm_campaign=ado_weekly Tisztelt Szakértő! Lehetne egy ugyanilyen, mindenre kiterjedő választ kérni arra az esetre is, amikor a tulajdonosok nem kívánnak törzstőkét emelni, emiatt meg kell szüntetni a vállalkozást? Köszönöm!

Katás bt. megszűnése után katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van egy katás bt., amiben kisadózóként én vagyok a beltag. Szeretném megszüntetni a bt.-t, és egyéni vállalkozóként tovább folytatni a tevékenységet, szintén kisadózóként. A kérdéseim: 1.) A bt. megszűnésével kapcsolatban milyen teendőim vannak? Megszüntethetem-e "simán", a megszűnés elhatározásával a bt.-t, vagy mindenképpen végelszámolni kell? 2.) Ha a bt. megszűnésekor kijelentkezem a kata alól kisadózóként, akkor magánszemélyként választhatom-e a kisadózást az egyéni vállalkozás indításakor, vagy vonatkozik rám a 24 hónapos szabály? Köszönöm a választ: Kaszás Adrienn

Katabevétel megszűnés után (egyéni vállalkozó) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakra szeretnék választ kapni: Katás egyéni vállalkozó megszüntetné tevékenységét, előreláthatólag lesz olyan bevétele, amit nem fog megkapni a megszűnés napjáig. Ez esetben a megszűnés után befolyt bevételek adózása hogyan történik? A záró, 15KATA bevallásában ennyivel több bevételt kell bevallania? Válaszát előre is köszönöm!

Egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szíves segítségét kérném az alábbiakban. Adott egy egyéni vállalkozó, aki 2012. 01 .01-től szünetelteti a vállalkozói tevékenységét, és most meg is szeretné szüntetni a vállalkozását. 2008. 09. 30-án vásárolt egy Renault Trafic Komfort tehergépjárművet 4 821 000 forint plusz áfa értékben. Értékcsökkenési leírás 5 év, 20 %. A tehergépjárművet 2008. 10. 02-án üzembe helyezte. 2011. 12. 31-én (a szünetelés kezdetekor) a tárgyieszköz-karton szerint a gépjármű nettó értéke 1 689 726 forint az elszámolt értékcsökkenés 3 131 274 forint, és a leírás vége 2013. 10. 01. 2011. 09. 30-án az RCI Lízing Zrt. felé a gépjármű értékét teljes összegben rendezte. 2008. évben a gépjármű után az áfát, 964 200 forintot, visszaigényelte. A 2008. évi szja-bevallásában az adózás utáni vállalkozói jövedelmet a csökkentő tételeknél, a kizárólag üzleti célt szolgáló 2008. évben értékcsökkenés alá vont tárgyi eszközök nettó értékénél a 4 821 000 forint szerepel. A gépjárművet nem szándékozik eladni, szeretné azt tovább használni magánszemélyként. A tevékenység megszüntetésekor hogyan kell eljárni a visszafizetendő áfa összegének helyes számításakor, az szja-bevallásban a gépjármű jelenlegi értékének, a fizetendő szja összegének helyes meghatározásakor, bevalláskor? Nagyon köszönöm a segítséget.

Egyéni vállalkozás megszüntetése miatti készlet kiárusítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves válaszát az alábbiakra! Egy egyéni vállalkozó családi okok miatt szeretné a vállalkozását befejezni, így eladná a még meglévő – igaz évek óta elfekvő, minimális összegért értékesíthető – készletét. A készlet értéke meghaladja a 30 millió forintot (Lada alkatrészekről van szó). Mennyi az a maximális százalék, amennyivel csökkent áron eladhatná az összes készletét? Volna egy vevő, aki sajnos maximum 10 százalékért venné meg, egy másik 26 százalékot fizetne, körülbelül 8 millió Ft + áfát. Nem szeretne bajt a vállalkozás az áru értékesítése miatt, de mielőbb túl szeretne lenni ezen, és sajnos hiába hirdeti minden fórumon, a készlet nem igazán kell egyik kereskedőnek sem, hiszen a Lada már majdnem kiment a forgalomból! Köszönettel: Tóth Katalin

Katás egyéni vállalkozás megszüntetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kata alá tartozó egyéni vállalkozó meg kívánja szüntetni a jelenleg szüneteltetés alatt álló vállalkozását. Kérem segítségét az alábbiakban: Az okmányirodai bejelentésen kívül milyen nyomtatványokat kell beadnia? A NAV felé milyen határidővel és milyen nyomtatványokon jelent? Iparkamara felé hogyan jelezzen? Iparűzési adóról évközi bevallást kell beadni, milyen határidővel? Egyéb hivatal felé kell-e bevallást benyújtania? Köszönöm!

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó tevékenységét 09. 30-ával megszüntette. Volt azonban olyan átutalásos számlája, mely a bankszámlájára csak ez idő után érkezett meg. Kérdésem az lenne hogy ez a bevétel katás bevétel, vagy az szja-ban majd az összevont adóalapot képező jövedelem lesz? Köszönöm. Üdv.: Fazekasné

Katás egyéni vállalkozás megszűnése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozásom megszüntettem. Megmaradt 100.000 forint értékű leltárkészletem. Ezt az összeget az szja-bevallás melyik sorában kell szerepeltetnem? Szíves válaszát előre is köszönöm.

Katás bt. végelszámolása Kérdés

Katás bt.-t beltag kiválása miatt meg szeretnék szüntetni a tulajdonosok. Végelszámolással megszűnhet? Mire kell figyelni a megszüntetésnél? Milyen könyvelési, beszámoló-készítési feladatok várnak a könyvelőre?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Áfás párt – Facebook

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs