49 találat a(z) utalás cimkére

Cafeteria 2017 Kérdés

Tudomásom szerint, 2017-ben a bölcsődei, óvodai ellátási díjat cafetéria keretében a dolgozónak ki lehet fizetni adómentesen, összeghatártól függetlenül. Szeretném megkérdezni, hogy ez tagra is vonatkozik-e? Alkalmazott nincs a cégben, az ügyvezetőnek ez a főállása, tagi jogviszonyban. A bölcsődei ellátás magán bölcsődében lenne, és havi 170 ezer forint körüli összegről van szó. Azt szeretném tudni, hogy ez biztosan kifizethető-e a cég részéről, és ezt költségként lehet-e érvényesíteni a cégben? Valamint, hogy a kifizetés hogyan történik, a magánszemélynek kell kifizetni, vagy pedig az bölcsődének közvetlenül is lehet utalni? válaszát előre is köszönöm

Nyugdíj: ma érkezik az emelt összeg, utalási napok 2017-ben Cikk

Ma utalja a bankszámlákra a nyugdíjfolyósító az idei első emelt összegű járandóságokat.

Béren kívüli juttatás 100 ezer forintig Kérdés

Tisztelt Szakértő! Következő kérdésemre kérném szíves válaszát. 2017-től munkavállalóinknak nem utalványt, hanem a 100 ezer forintos készpénzkifizetést adunk, mint béren kívüli juttatást. Kérdésem az lenne, hogy ez az összeg utalható-e a dolgozó bankszámlájára a bérével együtt, vagy mindenképpen készpénzben kell kifizetnünk? Köszönöm szíves válaszát.

Béren kívül juttatott pénzösszeg Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nem teljesen világos számomra az szja-törvény 71. paragrafus (1) bekezdés a) pontja. Az itt említett juttatás kifizetése a kérdéses. Milyen módon fizethető ki a munkavállalónak? Átutalással lehetséges vagy csak készpénz formájában? Ha utalható, utalhatom bérfizetéskor a bérrel együtt, béren kívüli juttatás jogcímen számfejtve? Köszönöm válaszát!

Megszüntetett bankszámlára kiutaltatás áfabevallásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi a teendő abban az esetben, ha olyan bankszámlára kértem ki az áfabevallásban a kiutalást, amelyet idő közben megszüntetett a cég? Válaszát előre is köszönöm.

Nyugdíjbiztosítás: így kell rendelkezni a befizetésekről Cikk

Mi szükséges ahhoz, hogy a magánszemély nyugdíjbiztosítási szerződés alapján befizetett összegei utáni előírt részt a NAV átutalja az egyéni számlára? Itt van a NAV tájékoztatója.

Bérfizetés euróban: mikor tilos, mikor nem? Cikk

A munkabért forintban kell megállapítani és kifizetni, más pénznemben csak a külföldi munkavégzés idejére vagy abban az esetben lehet, ha jogszabály így rendelkezik. Mi történik, ha a törvény ezen eltérést nem engedő rendelkezése ellenére a felek mégis úgy állapodnak meg, hogy a munkavállaló például euróban kapja a bérét? Miért kivételes az ügyvezető esete?

Levonás számlából Kérdés

Tisztelt Szakértő! Futárszolgálat alvállalkozója az elvégzett munka díjazásaként kilométerelszámolás alapján állítja ki a számláját minden hónap elején a fővállalkozó felé. Az alvállalkozó a mindennapi utánvétösszegekkel másnap számol el a fővállalkozó felé, banki befizetéssel. Előfordul, hogy az elszámolás hiányt mutat. Az lenne a kérdésem, hogy a vállalkozó számlájából (kvázi munkadíj) jogosan levonható-e az utánvéthiány összege olyan formában, hogy a fővállalkozó kevesebbet utal el az alvállalkozó által kiállított számla végösszegéből minden előzetes értesítés nélkül? Köszönöm!

Munkáltatói lakáscélú támogatás tagnak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben egy tag alkalmazotti jogviszonyban van bejelentve, akkor részére adhat a cég adómentesen lakáscélú támogatást? Ha igen, akkor a törlesztőrészletet a dolgozónak vagy közvetlenül a banknak kell átutalni?

Vissza nem térítendő munkáltatói támogatás lakásvásárláshoz II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Megkaptam válaszát, de nem kimondottan erre vonatkozott a kérdésem. Azzal tisztában vagyok, hogy az szja-törvény szerint mi számít adómentes lakásszerzési támogatásnak. Azt viszont nem értem, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy "bank közreműködésével" kell a juttatást nyújtanom. Hiszen a dolgozó banktól vesz fel hitelt, s a cég is bankból utal. Ráadásul az OTP-ben van a dolgozó hitelkérelme – s emiatt ott lesz a bankszámlája is, amelyet a hiteltörlesztése miatt kell nyitnia –, s a cég bankszámlája is ott van. Ezért az OTP-ben kérdeztem meg, hogy hová utaljak. Mindenki azt mondta, hogy "nincs rálátása". Végül az egyik OTP-ügyintéző megérdezett valakit (aki "ilyenekkel foglalkozik"), s azt mondta, hogy módosítsuk az adásvételi szerződést, mely szerint a cég utal a dolgozónak egy bizonyos összeget. S ez alapján utalhatom az eladó bankszámlájára a támogatás összegét. Pontosítom: a cég nem hitelátvállalást akar utalni, hanem egyszeri támogatást a vásárláshoz. Ezenkívül az a kérdésem, hogy milyen bejelentési kötelezettségem van a NAV felé, illetve máshová be kell-e jelenteni a támogatást? Tisztelettel várom további válaszát. Üdvözlettel: Boskó Lászlóné

Előre utalás Kérdés

Kedves Szakértő! Magánszemély és cég szerződést kötöttek egy családi ház építésére. Az anyag megvásárlására a magánszemély előre átutalna bizonyos összeget. Milyen lehetőség van az előre utalásnak, hogyan lehetne megoldani, hogy ne kelljen előlegszámlát kiállítani és áfát fizetni? Van-e erre valamilyen lehetőség? Köszönettel várjuk a választ.

Legyen óvatos, ha Görögországba utal pénzt Cikk

Az MTI érdeklődésére, miszerint mire kell felkészülniük azoknak, akik görögországi bankba utalnának, például utalással fizetnének a szállásért vagy más szolgáltatásért előre, az MNB sajtószolgálata csütörtökön küldött közleményében emlékeztetett, hogy a görög bankoknál számlát vezető ügyfelek számára külföldről, így például Magyarországról indított átutalásokat az elrendelt korlátozások nem érintik, az átutalt összegeket a görög bankok a szokásos módon jóváírják a kedvezményezett ügyfelek számláin.

Háziorvos bankszámlája Kérdés

Bankszámlával rendelkező háziorvosnak a bankszámlájára érkezik az OEP által utalt pénz, az egyéb utalásos összeg a magánszámlájára érkezik. Ez utóbbit utalhatják-e a vállalkozói számlára, mert a vállalkozó szerint nem?

Nyugdíjutalás 2015-ben Cikk

Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette, hogy 2015-ben mely napokon írják jóvá a nyugdíjasok, járadékosok ellátását.

Ekkor utalják a nyugdíjakat 2014-ben Cikk

Decemberben már 4-én utalta a nyugdíj-folyósító a nyugdíjakat és más nyugdíjszerű ellátásokat. Az Országos Nyugdíj-biztosítási Főigazgatóság (ONYF) közzétette a 2014-es banki jóváírások időpontját.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Egyéni vállalkozó foglalkoztatása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Tanulószerződés nyári gyakorlat

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs